Υγεία|06.08.2024 15:27

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Σηκουάνας βλάπτει σοβαρά την υγεία των αθλητών - «Τοξικό περιβάλλον»

Newsroom

Τους κινδύνους για την υγεία των αθλητών που αγωνίζονται σε αθλήματα κολύμβησης στον ποταμό Σηκουάνα, ανέλυσε ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η κακή ποιότητα του νερού του Σηκουάνα έχει αποτελέσει μείζον θέμα συζήτησης πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς στον συγκεκριμένο ποταμό, επί 100 χρόνια κατέληγαν τα απόβλητα του Παρισιού.

«Το κολύμπι στον Σηκουάνα είχε απαγορευτεί εδώ και εκατό χρόνια, γιατί ήταν ένα τοξικό περιβάλλον», όπως τόνισε ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης στην ΕΡΤ και υπογράμμισε ότι παρά τις διάφορες επενδύσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς με αποστραγγιστικά κυρίως έργα και υδατοδεξαμενές, το κολύμπι στον Σηκουάνα παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

«Εστία προβλημάτων δημόσιας υγείας»

Ο κ. Χαλβατσιώτης συνεχίζοντας την επιστημονική του τοποθέτηση λέγοντας πως «έχουμε μία εστία προβλημάτων δημόσιας υγείας, όπως κάθε ποτάμι σε μία μεγάλη πόλη που φέρει και βακτήρια, όπως το κολοβακτηρίδιο, ή διάφορους ιούς, παράσιτα, αλλά και από τις περιοχές που αποστραγγίζει φέρνει εντομοκτόνα, λιπάσματα, φαρμακευτικά παράγωγα, νιτρώδη, φωσφορικά, πλαστικά, ίσως και ραδιενεργά, καθώς και τα βοθρολύματα από τις αποχετεύσεις». Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή φαίνεται να «σφυρίζει αδιάφορα» σχετικά με το ζήτημα που έχει προβληματίσει την παγκόσμια κοινότητα και όπως δήλωσε ο Π. Χαλβατσιώτης αρκείται μόνο στον καθημερινό υπολογισμό της περιεκτικότητας του νερού σε κολοβακτηρίδια.

Παρίσι 2024Ολυμπιακοί ΑγώνεςΣηκουάναςΟλυμπιακοί Αγώνες 2024ειδήσειςειδήσεις τώραΠαρίσι