Υγεία|17.08.2024 14:33

«Καμπανάκι» από την Παγώνη: Επανέρχεται ο στρεπτόκοκκος - Χρειάζεται προσοχή

Newsroom

«Ο στρεπτόκοκκος επανέρχεται»: η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών-Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη κρούει το καμπανάκι του κινδύνου, καλώντας τον κόσμο να είναι σε εγρήγορση.

Όπως τόνισε στην ΕΡΤ η κυρία Παγώνη: «Με δεδομένο ότι ο ιός παραμένει ενεργός και επικίνδυνος, κυρίως για παιδιά ηλικίας 3 έως 10 ετών και ηλικιωμένους σε ανοσοκαταστολή, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί το βακτήριο μεταδίδεται εύκολα με τα σταγονίδια και την επαφή».

Τα δύο ανησυχητικά συμπτώματα στα παιδιά 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία της άμεσης διάγνωσης και έναρξης θεραπείας, ειδικά στα μικρά παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα όπως πονόλαιμο και πυρετό. «Το κομβικό σημείο είναι να πάρει αγωγή γρήγορα και μετά το παιδί να συνέλθει», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η σωστή και έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αποτρέψει σοβαρότερες επιπλοκές.

Επιπλέον, αναφερόμενη στο πρόσφατο περιστατικό του θανάτου ενός 48χρονου στην Ηλεία, η γιατρός υπογράμμισε την ανάγκη για ακριβείς διαγνωστικές διαδικασίες και την προσοχή που απαιτείται, ειδικά όταν συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν σε λάθος διάγνωση. «Δεν μπορούμε να έχουμε ιδιαίτερη άποψη όταν δεν βλέπουμε έναν άρρωστο», δήλωσε, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις στη διαγνωστική διαδικασία.

Τι είπε για την ευλογιά των πιθήκων

Παράλληλα, η συζήτηση επεκτάθηκε στην ευλογιά των πιθήκων, όπου η κ. Παγώνη καθησύχασε το κοινό, τονίζοντας ότι, παρά την ανησυχία, «χρειάζεται προσοχή, ενημέρωση και προληπτικά μέτρα» για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού.

Τέλος, τόνισε πως: «Προσοχή χρειάζεται και μην ξεχνάμε τα αντισηπτικά μας. Αυτό το λέμε όχι μόνο για τον κορονοϊό, αλλά για τα πάντα».

Ματίνα Παγώνηστρεπτόκοκκοςειδήσεις τώραευλογιά