Υγεία|20.08.2024 11:28

Στρεπτόκοκκος: Πώς μεταδίδεται και ποιες ομάδες χρειάζονται τη μεγαλύτερη προσοχή

Newsroom

Αύξηση στα κρούσματα στρεπτόκοκκου καταγράφεται παγκοσμίως, με τους ειδικούς να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου. Η παθολόγος και καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θοδώρα Ψαλτοπούλου, επεσήμανε ότι ο στρεπτόκοκκος είναι ένα κοινό βακτήριο το οποίο μπορεί να υπάρχει στο στόμα μας ή στο δέρμα μας και να μην το καταλάβουμε.

Η ίδια εξήγησε πως «κολλάμε από ανοιχτή πληγή, μια πληγή από ένα τσίμπημα, αλλά και μέσω της αναπνευστικής οδού». Υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο, αλλά υπάρχει η αντιβίωση με την οποία μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Ποιες ηλικιακές ομάδες χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή 

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Ελένη Ριζά τόνισε πως «τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου δεν είναι ειδικά, αλλά είναι συμπτώματα που μπορεί να μας παραπέμψουν σε κάποια άλλη ιογενή λοίμωξη».


«Συνήθως ο στρεπτόκοκκος εκδηλώνεται αφού έχουν υπάρξει κάποιες ιώσεις πιο πριν, οπότε λίγο πυρετός, λίγο μυαλγίες, λίγο καταβολή, καθυστερεί ο άλλος και δεν πηγαίνει να εξεταστεί», συμπλήρωσε. 

«Μεγαλύτερη προσοχή θέλει για τα μικρά παιδιά κάτω από 10-12 ετών, γιατί αυτή είναι η ομάδα που πλήττεται», τόνισε, καλώντας τους γονείς να είναι σε εγρήγορση εάν παρατηρήσουν οποιαδήποτε αλλαγή είτε στην όρεξή τους, είτε στη διάθεσή τους.

πυρετόςστρεπτόκοκκοςειδήσεις τώραίωση