Υγεία|27.08.2024 03:00

Καμπανάκι για τη ρύπανση από τα μικροπλαστικά: Συγκεντρώσεις τους βρέθηκαν στον εγκεφαλικό ιστό

Newsroom

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη ρύπανση από μικροπλαστικά κρούει η επιστημονική κοινότητα, κομίζοντας στοιχεία, που δείχνουν ότι συσσωρευονται σε κρίσιμα όργανα.

Σύμφωνα με τον «Guardian» μελέτες έχουν ανιχνεύσει μικροσκοπικά θραύσματα και κηλίδες πλαστικού σε ανθρώπινους πνεύμονες, πλακούντες, αναπαραγωγικά όργανα, ήπαρ, νεφρά, αρθρώσεις γονάτων και αγκώνων, αιμοφόρα αγγεία και μυελό των οστών.

Ο Σεντάτ Γκουντογκντο, από το Πανεπιστήμιο Cukurova στην Τουρκία κάλεσε «να κηρυχθεί παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από τα πλαστικά.

Τα μικροπλαστικά  ορίζονται ως θραύσματα διαμέτρου μικρότερης από 5 χιλιοστά. Οι άνθρωποι εκτίθενται καθημερινά σε αυτά, όπως και στις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πλαστικών από την ρύπανση στον αέρα, το νερό, ακόμη και τα τρόφιμα.

Οι κίνδυνοι δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί, ωστόσο πρόσφατες μελέτες υποδηλώνουν ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο διαφόρων παθήσεων, όπως το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρική βλάβη και φλεγμονή, καθώς και σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Μελέτες σε ζώα έχουν επίσης συνδέσει τα μικροπλαστικά με προβλήματα γονιμότητας, διάφορους καρκίνους, διαταραχή του ενδοκρινικού και του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και διαταραχή της μάθησης και της μνήμης.

Σύνδεση με την άνοια και το αλτσχάιμερ; 

Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ανησυχητική συσσώρευση μικροπλαστικών σε δείγματα εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, τα 91 δείγματα εγκεφάλου που μελετήθηκαν, περιείχαν κατά μέσο όρο 10 έως 20 φορές μεγαλύτερη ποσότητα μικροπλαστικών σε σχέση με άλλα όργανα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάθιου Κάμπεν, τοξικολόγο και καθηγητή φαρμακευτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού, διαπίστωσαν ότι 24 από τα δείγματα εγκεφάλου, τα οποία συλλέχθηκαν στις αρχές του 2024, περιείχαν κατά μέσο όρο περίπου 0,5% πλαστικό κατά βάρος.

«Είναι αρκετά ανησυχητικό. Υπάρχει πολύ περισσότερο πλαστικό στον εγκέφαλό μας από ό,τι θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ», τόνισε ο  Η ίδια μελέτη εντόπισε επίσης μια ανησυχητική σύνδεση μεταξύ της συσσώρευσης μικροπλαστικών, του αλτσχάιμερ και της άνοιας.  Όπως φιαΔώδεκα δείγματα εγκεφάλου από άτομα που είχαν πεθάνει με άνοια και Αλτσχάιμε έως και 10 φορές περισσότερο πλαστικό κατά βάρος από ό,τι τα υγιή δείγματα.

«Δεν ξέρω πόσο περισσότερο πλαστικό μπορεί να χωρέσει ο εγκέφαλός μας χωρίς να προκαλέσει κάποια προβλήματα», σημείωσε ο Κάμπεν. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η ποσότητα των μικροπλαστικών σε δείγματα εγκεφάλου από το 2024 ήταν περίπου 50% υψηλότερη από το σύνολο των δειγμάτων που χρονολογούνται από το 2016, γεγονός που υποδηλώνει ότι η συγκέντρωση των μικροπλαστικών που βρέθηκαν στον ανθρώπινο εγκέφαλο αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό όπως και στο περιβάλλον.

ρύπανσηΑλτσχάιμερεγκέφαλοςάνοιαπλαστικάειδήσεις τώρα