Υγεία|27.08.2024 05:00

Πότε η εμμονή στη θετικότητα γίνεται τοξική

Newsroom

Συχνά μας καλούν να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες μας με χαμόγελο, αλλά εμμονή στη θετικότητα μπορεί να είναι τοξική, καθώς δεν μας επιτρέπει να βιώσουμε τον πόνο και την απογοήτευση, που είναι κομμάτια της ανθρώπινης κατάστασης. 

Όπως παρατηρούν οι ειδικοί η τοξική θετικότητα ακυρώνει όλα τα δύσκολα συναισθήματα υπέρ μιας χαρούμενης και συχνά ψευδής θετικής βιτρίνας, όπου «η ευτυχία είναι επιλογή».

Ένα παράδειγμά τοξικής θετικότητας που συναντάμε στην καθημερινότητα μας είναι, όταν συμβαίνει κάτι άσχημο, όπως το να χάσετε τη δουλειά σας, και μας προτείνουν να παραμείνουμε θετικοί η να δούμε τη θετική πλευρά. Τα σχόλια αυτά λέγονται συνήθως με καλή πρόθεση, αλλά μπορούν να εμποδίσουν εκείνον που βιώνει την απόλυση να μοιραστεί τι αισθάνεται.

Όπως λέει η ψυχοθεραπεύτρια Έμυ Βαν Ντόρζεν η ζωή μοιάζει με τη μαγειρική υπάρχουν πολλά διαφορετικά καλά φαγητά και πολλοί τρόποι μαγειρέματος, αλλά δεν αρέσουν σε όλους, ούτε τα συστατικά τους είναι πάντα καλά…σίγουρα εμπλέκονται ζητήματα γούστου και προτίμησης στο δίλημμα περί του τι είδους κουζίνα ή τι είδους ζωή να διαλέξουμε. Και μπορεί να μη θέλουμε το ίδιο μενού για όλη μας τη ζωή, όμως σίγουρα υπάρχουν μαγειρικά μυστικά που μπορεί κάποιος να μάθει… Έτσι και η ζωή μπορεί να σερβιριστεί με περισσότερη νοστιμάδα και γεύση όταν γνωρίζουμε περισσότερα γι’ αυτήν. Λοιπόν ας μην «θάβουμε» τα αρνητικά συναισθήματά μας και ας αποδεχτούμε ότι η ευτυχία δεν είναι πάντα επιλογή. 

ψυχοθεραπείασυναισθήματα