Υγεία|28.08.2024 04:00

Πειραματικό φάρμακο μειώνει τις εξάψεις από την εμμηνόπαυση - Τι έδειξαν οι κλινικές δοκιμές

Newsroom

Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα από δύο μεγάλης κλίμακας δοκιμές φάσης ΙΙΙ του πειραματικού φάρμακου elinzanetant  που ανέπτυξε η φαρμακευτική Bayer για τις εξάψεις, που προκαλεί η εμμηνόπαυση.

Οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις επηρεάζουν περίπου το 80% των γυναικών , που έχουν μπει σε εμμηνόπαυση. Συνήθως οι αντιμετωπίζονται με θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT), η οποία στοχεύει να αντικαταστήσει τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης που μειώνονται με την εμμηνόπαυση.

Ξεκινώντας από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, ωστόσο, δοκιμές μεγάλης κλίμακας άρχισαν να δείχνουν ότι η ορμονική θεραπεία θα μπορούσε δυνητικά να αυξήσει τον κίνδυνο άλλων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου του μαστού και του εγκεφαλικού, σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Πιο πρόσφατες αναλύσεις διαπίστωσαν ότι αυτοί οι κίνδυνοι μπορεί να έχουν υπερεκτιμηθεί και μπορούν να μετριαστούν με ασφάλεια. Οργανισμοί όπως η North American Menopause Society δηλώνουν επί του παρόντος ότι τα οφέλη της ορμονικής θεραπείας για τις εξάψεις υπερτερούν των πιθανών βλαβών για τις περισσότερες γυναίκες που ξεκινούν τη θεραπεία πριν από την ηλικία των 60 ετών ή/και εντός δέκα ετών από την τελευταία τους περίοδο.

Οι συμμετέχουσες ανέφεραν έως και 67% μείωση των εξάψεων 

Ωστόσο, οι γυναίκες που δεν επιθυμούσαν ή δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ορμόνες έχουν περιορισμένες επιλογές. Στις μελέτες  για το elinzanetan συμμετείχαν περισσότερες από 700 γυναίκες ηλικίας 40 έως 50 ετών που υπέφεραν από εξάψεις, οι οποίες τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν elinzanetant ή εικονικό φάρμακο. Και στις δύο δοκιμές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έπαιρναν καθημερινά το elinzanetant είδαν σημαντική μείωση των εξάψεων σε σχέση με εκείνες που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

Μάλιστα, μετά από 6  εβδομάδες, που ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές, πάνω από το 80% των γυναικών που έλαβαν το φάρμακο παρουσίασαν μείωση των συμπτωμάτων έως και κατά 67%. Οι συμμετέχουσες ανέφεραν επίσης καλύτερη ποιότητα ύπνου και σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Το φάρμακο προκάλεσε ελάχιστες και ήπιες παρενέργειες, όπως πονοκέφαλο και κόπωση.

Το elinzanetant της Bayer μπλοκάρει τους υποδοχείς NK3 και NK1. Η εταιρεία αναμένεται να υποβάλει δεδομένα και από τις τρεις μελέτες στις ρυθμιστικές αρχές για να εξασφαλίσει την έγκριση του φαρμάκου.

φάρμακοθεραπείαεμμηνόπαυσηειδήσεις τώρα