Υγεία|02.09.2024 16:19

Σε αναβρασμό οι νοσοκομειακοί γιατροί μετά τα νέα σενάρια για καθημερινή εφημερία στο ΕΣΥ - Τι αλλάζει και πώς θα απαντήσουν οι επαγγελματίες

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Νέα σενάρια για αλλαγές στις εφημερίες στα νοσοκομεία που διακινούνται από το υπουργείο Υγείας, προκαλούν αναστάτωση στους γιατρούς του ΕΣΥ.

Ενώ πριν από λίγες εβδομάδες το υπουργείο υγείας είχε αποφασίσει να μην εφαρμόσει καθημερινές εφημερίες στα μεγάλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου μετά τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί, φαίνεται ότι πλέον επαναφέρει το σενάριο δημιουργώντας νέα έντονη αναστάτωση στους υγειονομικούς του ΕΣΥ.

Μέχρι πριν από λίγα 24ωρα -όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr - το σενάριο έλεγε ότι θα ενταχθούν στις εφημερεύουσες ομάδες τα κέντρα υγείας των περιοχών ώστε να αναλαμβάνουν τα πιο ήπια περιστατικά. Πλέον όμως φαίνεται ότι το ξανασκέφτονται στο υπουργείο Υγείας και εξετάζουν για άλλη μια φορά τις καθημερινές εφημερίες στο ΕΣΥ, οι οποίες για να υλοποιηθούν θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον το διπλάσιο προσωπικό στα νοσοκομεία όπως τουλάχιστον σημειώνουν οι συνδικαλιστές της ΟΕΝΓΕ.

Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία 

Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη εβδομάδα ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (2η ΥΠΕ) κάλεσε τους Διοικητές Νοσοκομείων αλλά και τους Διευθυντές των Ιατρικών Υπηρεσιών των νοσοκομείων του Πειραιά προκειμένου να τους γνωστοποιήσει ότι τελικώς θα προχωρήσει το σχέδιο για καθημερινές εφημερίες από τον Νοέμβριο.

Παρότι δεν έδωσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το τι ακριβώς θα περιλαμβάνουν αυτές οι καθημερινές εφημερίες, ο ιατρικός κόσμος της 2ης ΥΠΕ είναι σε αναστάτωση. Μάλιστα οι γιατροί του νοσοκομείου της Νίκαιας ετοιμάζουν και κινητοποιήσεις προκειμένου να σταματήσουν τα σχέδια του υπουργείου υγείας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) εσπευσμένα έχει κλείσει ραντεβού για την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου με τον Διοικητή της 2ης ΥΠΕ προκειμένου να του ζητήσει διευκρινίσεις σχετικά με το τι θα αλλάξει τελικά στις εφημερίες.

Το υπουργείο υγείας επιδιώκει να τροποποιήσει το σύστημα εφημεριών που ισχύει σήμερα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής προκειμένου να περιορίσει τις αναμονές και τις ουρές στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας τα οποία σήμερα σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της κίνησης των πασχόντων.

Ωστόσο, οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού φαίνεται ότι δεν επιτρέπουν ρηξικέλευθες αλλαγές στις εφημερίες καθώς τότε δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν νέα προβλήματα όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές. Πάντως, οι γιατροί του Νοσοκομείου της Νίκαιας αναμένεται να πραγματοποιήσουν νέα Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 5.9. προκειμένου να καθορίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους μετά τις συναντήσεις που θα προηγηθούν.

νοσοκομείαΕΣΥκινητοποιήσειςεφημερίεςειδήσεις τώρα