Υγεία|05.09.2024 07:05

Πόσες φορές πρέπει να κάνετε σεξ τον μήνα; Εξαρτάται από την ηλικία σας - Τι λένε οι ειδικοί

Newsroom

Θεωρείται από πολλούς θέμα – ταμπού, αλλά νέα έκθεση αποκαλύπτει στοιχεία για τη σεξουαλική ζωή χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Την έκθεση υπογράφουν ερευνητές του Ινστιτούτου Kinsey του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, και, σε αυτήν, έχουν καταγραφεί στοιχεία όπως και ο αριθμός των σεξουαλικών συνευρέσεων ανθρώπων διαφορετικών γενεών (ηλικίας 18 – 75 ετών) ανά μήνα. Αυτό που επιβεβαιώνεται από τα ευρήματα είναι ότι, τα άτομα που ανήκουν στη γενιά Z κάνουν λιγότερο σεξ, ενώ έχουν λιγότερους συντρόφους και σχέσεις συγκριτικά με τις προηγούμενες γενιές.

Πώς είναι, λοιπόν, η δική σας σεξουαλική ζωή;

Η έκθεση, με τίτλο «The State of Dating: How Gen Z is Redefining Sexuality and Relationships» βασίζεται σε δεδομένα που συνέλλεξαν οι ειδικοί από περισσότερα από 3.310 άτομα που διατηρούν λογαριασμούς στην εφαρμογή γνωριμιών, Feeld.

Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι προήλθαν από 71 διαφορετικές χώρες, απάντησαν σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή. Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι, κατά μέσο όρο, οι ερωτηθέντες που ηλικιακά ανήκουν στη Gen Z (όσοι γεννήθηκαν το 1997 - 2012), δήλωσαν ότι είχαν κάνει σεξ τρεις φορές τον τελευταίο μήνα. Οι Millennials (οι γεννημένοι μεταξύ 1981 και 1996 ) και τα μέλη της Gen X (όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1965 και 1980) ανέφεραν ελαφρώς μεγαλύτερα ποσοστά, έχοντας, κατά δήλωσή τους, κάνει σεξ πέντε φορές τον τελευταίο μήνα. Τρεις φορές τον μήνα δήλωσαν ότι έκαναν σεξ και οι Boomers (γεννημένοι μεταξύ 1946 και 1964) ερωτηθέντες.

Από τα συμπεράσματα της έκθεσης προκύπτει πως, «τα μέλη της Gen Z και οι Boomers παρουσίασαν σχεδόν πανομοιότυπη σεξουαλική συχνότητα, γεγονός που υποδηλώνει πως, τόσο οι νεότεροι όσο και οι γηραιότεροι ενήλικες κάνουν το λιγότερο σεξ». Επικεφαλής της έκθεσης είναι ο Dr Justin Lehmiller. Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, «σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες προερχόμενοι από τη Gen Z είπαν ότι δεν έχουν σύντροφο. Σε Millennials, Gen X και  Boomers, το αντίστοιχο ποσοστό είναι το ένα τέταρτο».

Ωστόσο, παρότι κάνουν το λιγότερο σεξ, φαίνεται ότι τα μέλη της Gen Z είναι πιο πρόθυμα να πειραματιστούν σε αυτό. Το 55% αυτών, δήλωσε ότι, από όταν δημιούργησε προφίλ στο dating app, ανακάλυψε ένα νέο kink που δεν γνώριζε ότι είχε. Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 49% στους Millennials, 39% στους Gen X-ers και 33% στους Boomers. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι, «υπάρχουν τουλάχιστον δύο πιθανές εξηγήσεις για αυτό». Η μία, είναι απλώς ότι, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες, είχαν περισσότερο χρόνο σεξουαλικής ζωής, προκειμένου να μάθουν και να ανακαλύψουν τα πράγματα που τους αρέσουν στο σεξ. Μπορεί, δηλαδή, όταν δημιούργησαν τα προφίλ τους στην πλατφόρμα, να ήξεραν ήδη τι τους αρέσει. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, «η άλλη εξήγηση μπορεί να είναι ότι, οι νεότεροι ενήλικες σήμερα δείχνουν συνολικά μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία – γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερο (και πιο απενοχοποιημένο) πεδίο εξερεύνησης και ενημέρωσης για τα kink του καθενός».

Οι επιστήμονες πίσω από την έρευνα ευελπιστούν τα ευρήματα να συμβάλλουν στο να χυθεί άπλετο «φως» στην εξέλιξη των σχέσεων, του φύλου και της σεξουαλικότητας. «Παρά τη μακροχρόνια τάση να κατηγοριοποιούμε στενά τη σεξουαλικότητα και τις σχέσεις, ανέκαθεν αυτές υπήρχαν στο πλαίσιο ενός συνεχούς. Το συνεχές αυτό θα  εξελίσσεται και θα επεκτείνεται περαιτέρω καθώς η Gen Z και οι μελλοντικές γενιές συνεχίζουν να επιδιώκουν την αυτογνωσία – σεξουαλικά και μέσα στις σχέσεις τους», προσθέτουν οι ερευνητές και καταλήγουν πως, «όσο περισσότερο κατανοούμε και “αγκαλιάζουμε” αυτή την απλή πτυχή της ανθρώπινης ζωής, τόσο καλύτερα θα μπορέσουμε να επιδιώξουμε την ευχαρίστηση και την ευτυχία μας».

έρευνασεξερωτική ζωήειδήσεις τώρα