Υγεία|10.09.2024 07:20

Αλλαγές εξπρές στα νοσοκομεία για να αλλάξει η εικόνα του ΕΣΥ ετοιμάζει η κυβέρνηση

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Αλλαγές σε ταχύτατο χρόνο επιδιώκει η κυβέρνηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ώστε οι πολίτες να δουν άμεσα τις διαφοροποιήσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Εξάλλου το τελευταίο διάστημα η δυσαρέσκεια των πολιτών αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις που φτάνουν στο μέγαρο Μαξίμου όπως λένε πληροφορίες του ethnos.gr, με αποτέλεσμα να επικρατεί έντονη ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Τα αλλεπάλληλα προβλήματα στις δημόσιες μονάδες υγείας όλη την καλοκαιρινή περίοδο έχουν φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση που προσπαθεί τώρα με κάθε τρόπο να αλλάξει την εικόνα του ΕΣΥ, ώστε να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

Ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης από την πλευρά του δεσμεύεται ότι άμεσα θα αλλάξει τις συνθήκες στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών ώστε οι αναμονές που σήμερα φτάνουν ακόμη και τις 9 ώρες να μειωθούν στις 4 ώρες, κάτι που ο ίδιος επιδιώκει να γίνει μέσω των προσλήψεων ιδιωτών ακτινολόγων ώστε να κάνουν διαγνώσεις ακόμη και εξ’ αποστάσεως. Γεγονός που θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα των δημόσιων νοσοκομείων.

Ταυτόχρονα θεωρεί ότι οι τραυματιοφορείς που σήμερα λείπουν από τα δημόσια νοσοκομεία και θα προσληφθούν μέχρι και τον Νοέμβριο, θα τροποποιήσουν τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στο ΕΣΥ.

Από την άλλη όμως η ηγεσία του υπουργείου υγείας εδώ και αρκετές εβδομάδες επεξεργάζεται ένα σχέδιο για αλλαγή στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων ειδικά του Λεκανοπεδίου της Αττικής που σήμερα παρουσιάζει τα περισσότερα προβλήματα.

Το νέο σύστημα των εφημεριών επρόκειτο να δημοσιοποιηθεί πριν από λίγες ημέρες, αλλά με βάση τις πληροφορίες του ethnos.gr, δεν υπάρχει ακόμα το τελικό σχέδιο που να αλλάξει και την εικόνα στο εφημεριακό σύστημα του ΕΣΥ.

Όλα δείχνουν βέβαια ότι θα αυξηθούν τα νοσοκομεία που θα συνεφημερεύουν ενώ όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr αναμένεται να προστεθούν και κέντρα υγείας τα οποία θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των ήπιων περιστατικών που φτάνουν σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία καθώς δεν υπάρχουν άλλες δημόσιες μονάδες υγείας για να εξυπηρετήσουν τους συγκεκριμένους ασθενείς.

Νέα κτίρια χωρίς προσωπικό

Από την άλλη πυρετωδώς ετοιμάζονται οι ανακαινίσεις των κτιρίων με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις από την ηγεσία του υπουργείου υγείας.

Σε όλη τη χώρα ανακατασκευάζονται Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών αλλά και άλλες πτέρυγες, οι οποίες αναμένεται να λειτουργήσουν τους επόμενους μήνες. Ωστόσο με βάση τους συνδικαλιστές των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), τα νέα κτίρια δεν θα διαθέτουν το απαραίτητο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης πάντως από την πλευρά του έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα για πολύ περισσότερες προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, γι αυτό και όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr, το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνουν μετακινήσεις προσωπικού από τη μια κλινική στην άλλη ώστε να καλυφθούν τα κενά που παρουσιάζονται σήμερα στο ΕΣΥ.

Άδωνις Γεωργιάδηςυπουργείο ΥγείαςΕΣΥειδήσεις τώρα