Υγεία|16.09.2024 13:28

ΕΟΠΥΥ: Αναστάτωση στον ιατρικό κόσμο για την τεράστια απάτη - Τι λέει το υπουργείο Υγείας

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Αναστάτωση έχει προκληθεί στον επιστημονικό κόσμο μετά την αποκάλυψη ότι γιατροί και φαρμακοποιοί είχαν στήσει απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ ύψος 3,5 εκατ. ευρώ, διαθέτοντας φάρμακα σε ασφαλισμένος χωρίς να το γνωρίζουν.

Η οικονομική αστυνομία βρέθηκε στα ίχνη των εμπλεκόμενων που είχαν στήσει την επιχείρηση σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, ενώ είχε προηγηθεί ενδελεχής έλεγχος από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του υπουργείου υγείας.

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνονται από το Υπουργείο Υγείας, οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί είχαν στήσει την απάτη αξιοποιώντας φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας αλλά και ναρκωτικές ουσίες. Εκτός των άλλων συνταγογραφούσαν πλασματικά σε ασφαλισμένους εν αγνοία τους, βιταμίνες όπως μαγνήσιο, σίδηρο, βιταμίνη D αλλά και άλλα δημοφιλή σκευάσματα.

Μειώθηκε το κονδύλι για βιταμίνες

Να υπενθυμιστεί ότι πριν από περίπου έναν χρόνο έχει μειωθεί δραστικά η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για βιταμίνες προκειμένου να περιοριστεί το κονδύλι που διατίθεται για τα συγκεκριμένα σκευάσματα.

Αυτό το πλαφόν το οποίο ξεπέρασαν όσοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, φαίνεται ότι κινητοποίησε τις αρμόδιες διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ πριν ξεκινήσουν εντατικούς ελέγχους για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν πλασματικές συνταγογραφήσεις.

Βέβαια, ακολούθησε ο έλεγχος της οικονομικής αστυνομίας έως ότου συλληφθούν οι 16 που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Τι λέει το υπουργείο Υγείας

«Οι έμπειροι ιατροί και φαρμακοποιοί του ΕΟΠΥΥ, συνδύασαν τους στοχευμένους ελέγχους που διενεργούνται συστηματικά το τελευταίο δωδεκάμηνο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ για την τήρηση των περιορισμών αποζημίωσης σε φάρμακα σιδήρου, βιταμίνης D και μαγνησίου με τους επικαιροποιημένους από τις αρχές του 2024 ελέγχους του ορίου συνταγογράφησης (πλαφόν) με καταγγελίες ασφαλισμένων για εν αγνοία τους συνταγογράφηση και εκτέλεση στα ΑΜΚΑ τους σκευασμάτων, μεταξύ άλλων και της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Μετά από διασταυρώσεις στα πληροφοριακά συστήματα του ΕΟΠΥΥ και στον Φάκελο Ασφάλισης Υγείας και, εκτός από τις συνταγογραφήσεις εκτός ενδείξεων και υπερδοσολογήσεις σκευασμάτων συγκεκριμένων εταιρειών παρατηρήθηκε σε συνταγογραφήσεις ιατρών ομοιότητες στις διαγνώσεις, τα φαρμακευτικά σκευάσματα, τις δραστικές ουσίες και τις δοσολογίες, αλλά και ποσοστά υψηλής εκτέλεσης όσον αφορά το πλήθος και την αξία των συνταγών σε συγκεκριμένα φαρμακεία» σημειώνεται από το υπουργείο Υγείας.

Πάντως ο ΕΟΠΥΥ θα καταλογίσει το ποσό που χάθηκε και θα υποχρεώσει τους εμπλεκόμενους να το επιστρέψουν στα ταμεία.

Καταδίκη και από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Την ίδια ώρα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καταδικάζει απερίφραστα κάθε παραβατική συμπεριφορά φαρμακοποιού η οποία καθίσταται επιζήμια για τα ασφαλιστικά ταμεία και προκαλεί βλάβη στη δημόσια υγεία και το δημόσιο συμφέρον και ζητά να επιβληθούν παραδειγματικά οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ποινές για τους παραβάτες. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα ξεκινήσει
άμεσα τη διαδικασία για την πειθαρχική δίωξη των εν λόγω φαρμακοποιών.

υπουργείο ΥγείαςαπάτηΕΟΠΥΥφάρμακασυνταγογράφησηειδήσεις τώρα