Υγεία|18.09.2024 10:26

Γεωργιάδης: Κανένα φάρμακο χωρίς εξετάσεις που να δικαιολογούν την συνταγογράφηση

Newsroom

Αλλαγές στη συνταγογράφηση φαρμάκων ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας μετά το σκάνδαλο που ζημίωσε 3,5 εκατομμύρια ευρώ τον ΕΟΠΥΥ.

Στο πλαίσιο του περαιτέρω ελέγχων, όπως ανακοίνωσε μέσω του ΑΝΤ1 ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης: «Μέχρι τέλος του έτους, οι διαγνωστικές εξετάσεις θα είναι σε ηλεκτρονική μορφή, θα έχουν συνδεθεί όλα τα διαγνωστικά κέντρα με τον ΕΟΠΥΥ και πλέον για να γράψει ο γιατρός στον ασθενή ένα συγκεκριμένο φάρμακο, θα πρέπει να ανεβάσει στο σύστημα εξετάσεις που να δικαιολογούν το νόσημα και επομένως την συνταγογράφηση του συγκεκριμένου φαρμάκου».

«Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας και το σύστημα αυτομάτως εντοπίζει γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν συγκεκριμένα φάρμακα και αυτοί ελέγχονται», επεσήμανε ο υπουργός.

Σημειώνεται πως είχε ανακοινωθεί πως ήδη σχεδιάζεται ένα νέο σύστημα ασφαλείας, το οποίο αφορά σε ένα μήνυμα OTP (επιβεβαίωση), το οποίο θα έρχεται στο κινητό του ατόμου στου οποίου το ΑΜΚΑ, για συναίνεση στη συνταγογράφηση, όπως ήδη γίνεται σε τραπεζικές συναλλαγές.

Τι είπε για το Ozempic

Ο κ. Γεωργιάδης ρωτήθηκε και σχετικά με το Ozempic, το οποίο αποτέλεσε ένα από τα βασικά «οχήματα» στη δράση του κυκλώματος εξαπάτησης του ΕΟΠΥΥ, καθώς το φάρμακο για τον διαβήτη είναι σε έλλειψη, δεδομένου ότι χρησιμοποιείται παρατύπως από ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος.

Όπως είπε: «για το Ozempic, ζητάω να κάνει αντιστοίχιση των ποσοτήτων που παραδόθηκαν από τις φαρμακοποθήκες με τις πωλήσεις των φαρμακείων και με τα αποθέματα που υπάρχουν, για να δούμε αν υπάρχει παράνομη εξαγωγή του σκευάσματος, το οποίο έχει συγκεκριμένο όριο παραγωγής παγκοσμίως».

«Έχουμε τις λιγότερες ποτέ ελλείψεις φαρμάκων, λόγω σειράς μέτρων που έχουν ληφθεί, όπως η αύξηση των τιμών στα χαμηλού κόστους φάρμακα, ώστε να αντιμετωπιστεί η εξαγωγή φαρμάκων, που ευθύνεται για την έλλειψη πολλών φαρμάκων. Η αύξηση στις τιμές των φαρμάκων, έγινε με βάση τον νόμο Ξανθού. Ο νόμος είναι σωστός, δεν είναι ακριβά τα φάρμακα στην Ελλάδα», υποστήριξε ακόμη.

Άδωνις ΓεωργιάδηςΕΟΠΥΥάυλη συνταγογράφησησυνταγογράφησηηλεκτρονική συνταγογράφησηειδήσεις τώρα