Έρευνα: Πώς η υγιεινή διατροφή μειώνει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής
NewsroomΥγιεινή διατροφή σημαίνει και υγιή πλανήτη, καθώς τα φαγητά που κάνουν καλό στην υγεία, έχουν παράλληλα συνήθως και μικρότερο περιβαλλοντικό «αποτύπωμα», σύμφωνα με μια νέα βρετανο-αμερικανική επιστημονική μελέτη, την πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα. Αντίστροφα, η ανθυγιεινή για τους ανθρώπους διατροφή επιβαρύνει περιβαλλοντικά και τον πλανήτη.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και της Μινεσότα, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Κλαρκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν 15 ομάδες τροφών και συνέκριναν την επίπτωση τους στην υγεία και στο περιβάλλον.
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σχεδόν όλες οι τροφές που σχετίζονται με καλύτερη υγεία (πλήρη δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί, λάδι κ.α.) έχουν τις μικρότερες συνέπειες για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και τους φυσικούς πόρους όπως το νερό. Από την άλλη, τροφές που έχουν συσχετιστεί με τον μεγαλύτερο κίνδυνο για διάφορες παθήσεις (ιδίως το ανεπεξέργαστο αλλά και το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας) έχουν παράλληλα τις χειρότερες επιπτώσεις στη Γη και επιφέρουν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση και ρύπανση.
Δύο βασικές εξαιρέσεις είναι τα ψάρια που είναι μια υγιεινή τροφή, αλλά η όλη αλυσίδα της αλιείας, επεξεργασίας και κατανάλωσης τους έχει μεσαίου επιπέδου περιβαλλοντικές επιπτώσεις (μεγαλύτερες από ό,τι η παραγωγή και κατανάλωση φυτικών τροφών), καθώς επίσης τα αναψυκτικά/ποτά με ζάχαρη που ενέχουν κινδύνους για την υγεία, αλλά το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους είναι μικρό.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι όσο η διατροφή παγκοσμίως στρέφεται σε πιο υγιεινή κατεύθυνση, τόσο αυτό θα ωφελεί όχι μόνο τον ανθρώπινο πληθυσμό αλλά και τον πλανήτη. Σε αυτό συμφωνεί και ο ΟΗΕ, καθώς τον Αύγουστο η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή συνέστησε στους ανθρώπους να τρώνε περισσότερες φυτικές τροφές και να μειώσουν τις ζωικές, ιδίως το κόκκινο κρέας, ώστε να βοηθήσουν στην μάχη κατά των «αερίων του θερμοκηπίου» και της ανόδου της θερμοκρασίας.
Ο Κλαρκ επεσήμανε ότι τη μεγαλύτερη διαφορά τόσο στην υγεία όσο και στον πλανήτη θα κάνει η υποκατάσταση οποιουδήποτε κρέατος, ιδίως του κόκκινου, με φυτικές τροφές. Η κατανάλωση κρέατος είναι π.χ. πολλές φορές χειρότερη για το περιβάλλον από ό,τι των οσπρίων.
Οι ερευνητές ήδη μελετούν νέους τύπους σήμανσης πάνω στις τροφές, που θα αναδεικνύουν ταυτόχρονα τις επιπτώσεις κάθε τροφής τόσο στην υγεία όσο και στο περιβάλλον.
- Έρχεται η κακοκαιρία Alexandros: Ποιες περιοχές θα χτυπήσει - Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
- Πώς ο νέος υπουργός του Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει «σεισμό» στο σύστημα υγείας της Αμερικής;
- Η Χαμάς καθ' οδόν προς την Άγκυρα; Γιατί αναζητά νέο «καταφύγιο»
- Τροχαίο στην Ξάνθη: Νεκρή μία 34χρονη και τέσσερις τραυματίες - Ανάμεσά τους ένα παιδάκι