Υγεία|29.10.2019 10:28
Υπουργείο Υγείας: Τα τρία βήματα για να χτυπηθούν τα ράντζα
Δήμητρα ΕυθυμιάδουΜε εντατικούς ρυθμούς ετοιμάζει ειδική ομάδα του υπουργείου Υγείας τις ρυθμίσεις που θα προβλέπονται στο νέο νομοσχέδιο που θα καταθέσει ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας περί τα τέλη Νοεμβρίου.
Θα περιλαμβάνουν μέτρα για τα νοσοκομεία και ειδικά βελτιώσεις στη διαχείριση των ασθενών, προκειμένου να περιορισθούν- αν όχι να εξαλειφθούν- τα ράντζα από τα δημόσια νοσοκομεία, όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr.
Τρεις θα είναι οι βασικές ρυθμίσεις με τις οποίες αναμένεται να επιδιωχθεί η εξαφάνιση των ράντζων από τους διαδρόμους του ΕΣΥ:
- Διαλογή των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ): Η ορθή διανομή των ασθενών αναμένεται να ξεκινήσει από τα ΤΕΠ. Εκεί ειδική ομάδα επιστημόνων θα κρίνει εάν ένας ασθενής πρέπει να νοσηλευθεί ή μπορεί να αντιμετωπισθεί στα εξωτερικά ιατρεία. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ανάλογη ομάδα που να κρίνει εάν ένα περιστατικό χρήζει νοσηλείας ή όχι, αλλά η διαχείριση γίνεται από τους γιατρούς που εξετάζουν τους ασθενείς, εν μέσω μάλιστα ασφυκτικής εφημερίας και χωρίς τον απαραίτητο χρόνο για ορθή αξιολόγηση των περιστατικών. Η ίδια ομάδα για την οποία υπεύθυνοι θα είναι οι Διοικητές των Νοσοκομείων, θα κατανέμουν και τα περιστατικά στις κλινικές όπου υπάρχουν άδεια κρεβάτια. Σε συνεννόηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου θα κρίνεται στην περίπτωση που δεν υπάρχει άδεια κλίνη, εάν ο ασθενής θα πρέπει να μεταφερθεί σε κοντινό νοσοκομείο που δεν θα έχει πληρότητα. Στην περίπτωση βέβαια που δεν θα πρόκειται για επείγον περιστατικό. Στο πλαίσιο αυτό οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα πρέπει να καταγράφουν λεπτομερώς και τα άδεια κρεβάτια ώστε τη διαχείριση να μην την κάνουν οι γιατροί που σε πολλές περιπτώσεις κρατούν «καπαρωμένα» τα κρεβάτια για δικούς τους ασθενείς με το αζημίωτο βέβαια.
- Ομάδες καθοδήγησης ασθενών: Ειδικές ομάδες που θα δημιουργηθούν στα νοσοκομεία θα αναλάβουν να καθοδηγούν τους ασθενείς μέσα στις κλινικές ώστε να μη περιπλανώνται άσκοπα. Άλλωστε, έχει διαπιστωθεί ότι συχνά οι ασθενείς χάνουν πολύτιμο χρόνο επειδή δεν γνωρίζουν σε ποιο τμήμα να απευθυνθούν. Είναι οι ίδιες ομάδες που θα βοηθούν τους ασθενείς να επιλέγουν το τμήμα ή την ειδικότητα που χρειάζονται ώστε να μην βρίσκονται σε λανθασμένα τμήματα και να επικρατεί συνωστισμός.
- Αλλαγές στις εφημερίες: Πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει και αλλαγές στο σύστημα των εφημεριών ώστε να διακινούνται καλύτερα τα περιστατικά στα νοσοκομεία και να μη συσσωρεύονται ράντζα ειδικά στα μεγάλα νοσοκομεία. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει συντονισμός με το ΕΚΑΒ με το ενοποιημένο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), ώστε οι ασθενείς να μεταφέρονται και σε μικρότερα νοσοκομεία τα οποία μπορεί να παρουσιάζουν περιορισμένη πληρότητα σε σχέση με τα μεγάλα. Η ενεργοποίηση των μικρότερων νοσοκομείων έχει ως στόχο να ανακατανέμονται τα περιστατικά με βάση τη διαθεσιμότητα των κρεβατιών στις κλινικές, καθώς σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο να μεταφέρονται οι περισσότεροι ασθενείς σε 5-6 μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου της Αθήνας όπου και βέβαια αναπτύσσονται τα ράντζα.
Διαβάστε ακόμη
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων