Κοροναϊός: Αγώνας να βρεθούν απαντήσεις προτού μας βρει αυτός
NewsroomΑπό τότε που η μυστηριώδης ασθένεια, ο κοροναϊός, ξέσπασε στην πόλη Γουχάν τον περασμένο Δεκέμβριο, έχουμε λιγοστές πληροφορίες για τη νόσο, η οποία έχει ήδη φτάσει σε 18 κράτη, ανάμεσα στα οποία είναι και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Την Τρίτη 28 Ιανουαρίου, όμως, οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα νέες λεπτομέρειες σχετικά με τον ιό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με την ιστοσελίδα mercurynews.com. Γίνεται, λοιπόν, ένας αγώνας ώστε να βρεθούν απαντήσεις για τον ιό προτού μας βρει αυτός:
Ερώτηση: Πώς διαγιγνώσκεται ο κοροναϊός;
Απάντηση: Ο ιός διαγιγνώσκεται μέσω ενός σύνθετου τεστ που λέγεται PCR, το οποίο μετρά κατά πόσο έχει μολυνθεί το RNA, η αλυσίδα κυττάρων που κουβαλά γενετικές πληροφορίες (το RNA μαζί με το DNA αποτελούν το γενετικό υλικό των οργανισμών). Ωστόσο, ακόμη το τεστ δεν θεωρείται πως παρέχει αξιόπιστα συμπεράσματα, πρέπει να τύχει περισσότερης έρευνας.
Ερ. Ο κοροναϊός είναι θανατηφόρος;
Απ.: Στην Κίνα, από τους 4.500 που ασθένησαν έχουν πεθάνει μέχρι τώρα οι 108. Με άλλα λόγια, η θνησιμότητα ανέρχεται στο 2,3%
Ερ.: Μεταδίδεται εύκολα;
Απ.: Σύμφωνα με μια έρευνα, ένα άτομο μπορεί να μολύνει μέχρι τρία άτομα. Σίγουρα αυτό το ποσοστό είναι ανησυχητικό και έχει δώσει στον κοροναϊό διαστάσεις πανδημίας. Επίσης, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις μπορεί να μεταδοθεί και σε απόσταση δύο μέτρων, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν μπορεί να μεταδοθεί μέσω των εισαγόμενων προϊόντων. «Γενικά, οι κοροναϊοί δεν παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα επιβίωσης σε επιφάνειες» δήλωσε η δρ Nancy Messonnier, διευθυντρια του Κέντρου Ελέγχου Αναπνευστικών Ασθενειών.
Ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, π.χ., ένα πρόσωπο φτερνίζεται σε συσκευασμένο Apple iPhone 11, που αγοράστηκε από το Amazon και μεταφέρθηκε στο σπίτι σας αεροπορικώς, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας.
Ερ.: Τι συμβαίνει με τα οργανικά προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα;
Απ.: Δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να υποδεικνύει πως υπάρχει κίνδυνος. Πάντως, σύμφωνα με στέλεχος της αμερικανικής μεταφορικής ParcelHero, παρότι ο κίνδυνος μετάδοσης του κοροναϊού μέσω δεμάτων είναι πολύ μικρός, η έξαρσή του μπορεί να «μολύνει» την αγορά, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε όσους εισάγουν προϊόντα από την Κίνα.
Ερ.: Υπάρχει θεραπεία;
Aπ.: Οχι. Αντίθετα με άλλες βακτηριακές μολύνσεις, οι οποίες θεραπεύονται σχετικά εύκολα με χρήση αντιβιοτικών, ο κοροναϊός είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Αυτό συμβαίνει διότι η συχνότητα εμφάνισης των κοροναϊών είναι μικρή, οπότε οι φαρμακευτικές δεν έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με την παραγωγή σχετικών φαρμάκων. Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως στο παρελθόν η επιστημονική κοινότητα είχε αντιμετωπίσει άλλους κοροναϊους όπως ο SARS.
Ερ.: Υπάρχει εμβόλιο;
Απ.: Οχι. Οι δοκιμές σε ανθρώπους θα αρχίσουν σε τρεις μήνες.
- Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και κίνδυνοι: Τι πρέπει να προσέξετε στην κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ - Τα SOS των γιατρών
- Τι ζήτησε ο Μητσοτάκης από τους υπουργούς: Το περιεχόμενο των «μπλε φακέλων» για το 2025
- ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά: Κερδίζει πόντους το σενάριο συνεργασίας προοδευτικών κομμάτων
- Βροχές, «βουτιά» της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις στα ημιορεινά - Αναλυτική πρόγνωση