Υγεία | 02.03.2020 17:20

Εξάπλωση Κοροναϊού: Πιο ευάλωτη η κίτρινη φυλή από τη λευκή και την έγχρωμη;

Τίμος Φακαλής

Πιο ευάλωτο ενδέχεται να είναι το ανοσοποιητικό σύστημα της κίτρινης φυλής σε σχέση με τη λευκή και έγχρωμη έναντι του κοροναϊού σύμφωνα με τον μέχρι πρότινος και επί 3 τετραετίες πρόεδρο της Ανοσολογικής Εταιρίας Ελλάδος Ζαφείρη Πολυμενίδη.  Ο τ. Διευθυντής Εθνικού Περιφερειακού Κέντρου Ιστοσυμβατότητας, του Τμήματος Ανοσολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ», μιλώντας στο ethnos.gr εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με την εξάπλωση του ιού στην Ευρώπη βάζοντας στο τραπέζι το ενδεχόμενο να εξαπλώνεται ο κοροναϊός βάσει φυλετικών χαρακτηριστικών και όχι αμιγώς ατομικών.

«Το θέμα της ιστοσυμβατότητας και της ανοσιακής απάντησης ανά φυλή διαφέρει και αναδείχθηκε πριν 17 χρόνια στην Κρήτη κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ανασολογικής Εταιρίας» δήλωσε στο ethnos.gr ο κ. Πολυμενίδης και πρόσθεσε: «Συμμετείχα στην ερευνητική ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και είδαμε-λαμβάνοντας υπ’ όψιν ορισμένα παραδείγματα σε περιοχές της Νότιας Κίνας και στην Ινδονησία-ότι η κίτρινη φυλή υπολείπεται στην απάντηση ορισμένων ιών. Υπήρχαν οι ιοί αλλά δεν υπήρχε το αντίστοιχο ανθρώπινο όργανο, ανοσοποιητικό για να τους αντιμετωπίσει. Αυτή ήταν μια εξήγηση που δώσαμε εμείς πρόχειρα τότε».

Ενδεικτικό, σύμφωνα με τον κ. Πολυμενίδη, είναι ότι ο αριθμός των νεκρών του νέου κοροναϊού στην Κίνα  ανέρχεται σε  2.445, ενώ εκτός Κίνας έχουν καταγραφεί μόλις 17 θάνατοι. «Αυτό δείχνει κάτι. Και πολύ φοβάμαι ότι και οι Ιταλοί που κατέληξαν είναι πολύ πιθανό να σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα γενεαλογικά με κάποιον Κινέζο». Όπως εξήγησε, ο κ. Πολυμενίδης δεκάδες εργαστήρια συνεχίζουν να κάνουν έρευνες και μετρήσεις διεθνώς προκειμένου να δουν το συσχετισμό φυλής και ανοσιακής απάντησης σε ιούς και επιδημίες. 

Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν χρησιμοποιεί τον όρο «πανδημία» αναφερόμενος στον κορωναϊό, Το ξέσπασμα του ιού, ωστόσο, παραμένει μια παγκόσμια επείγουσα κατάσταση, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του Οργανισμού. Οι φόβοι για μια πανδημία του κοροναϊού αυξήθηκαν χθες έπειτα από την ραγδαία αύξηση νέων κρουσμάτων στο Ιράν, στην Ιταλία και στη Νότια Κορέα παρότι η Κίνα χαλάρωσε τους περιορισμούς στις μετακινήσεις σε πολλά μέρη, περιλαμβανομένου του Πεκίνου, καθώς στην Κίνα μειώθηκε ο ρυθμός εμφάνισης νέων κρουσμάτων. Ο οργανισμός που εδρεύει στη Γενεύη είχε κηρύξει το 2009 πανδημία για τη γρίπη των χοίρων H1N1, που αποδείχτηκε τελικά ότι ήταν ήπιας μορφής, προκαλώντας έντονες επικρίσεις καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες είχαν επισπεύσει την παρασκευή εμβολίων και φαρμάκων.

Στις 30 Ιανουαρίου ο ΠΟΥ κήρυξε «επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος» (γνωστή με τα αρχικά PHEIC) το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Ουχάν της Κίνας.Στόχος ήταν να βοηθηθούν οι χώρες που έχουν ασθενέστερα συστήματα υγείας ώστε να τα ενισχύσουν. Έκτοτε ο ιός εξαπλώθηκε και μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότερα από 77.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα, περιλαμβανομένων 2.445 θανάτων και 1.769 κρούσματα και 17 θάνατοι σε 28 άλλες χώρες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΠΟΥ.

ΚίναΚορονοϊός