Υγεία | 06.03.2020 18:07

Κοροναϊός: Έφτασαν τα 45 τα κρούσματα - Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Newsroom

Την ώρα που τα κρούσματα από τον κοροναϊό αυξάνονται συνεχώς έχοντας φτάσει ήδη τα 45 ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας το μεσημέρι της Παρασκευής ανακοίνωσε νέα μέτρα του υπουργείου Υγείας για Ηλεία, Αχαϊα και Ζάκυνθο. Αυτά είναι τα ακόλουθα:

  • Αναστέλλονται οι εκδρομές σε όλες τις πληττόμενες περιοχές μέχρι νεωτέρας. 
  • Οι αθλητικοί αγώνες κεκλεισμένων των θυρών στις τρεις πληττόμενες περιοχές. 
  • Στις οργανωμένες εκδρομές του εξωτερικού παρατείνονται τα μέτρα μέχρι και μετά τις 13 Μαρτίου. 

O κ. Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Υγείας υποστήριξε πως «ο ταξιδιώτης από τους Αγίους Τόπους και το Ισραήλ δεν ανήκαν σε ύποπτα περιστατικά. Ο ιός είναι πάρα πολύ εύκολο να περάσει τα σύνορα και διαδίδεται με ήπια συμπτωματολογία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, θέλοντας να εξηγήσει ότι ο ιός διαδόθηκε, κάτι που είναι πολύ εύκολο να γίνει.

Έκλεισε δημοτικό στη Δάφνη λόγω κρούσματος

Θετική στον κοροναϊό βρέθηκε μητέρα μαθητή στη Δάφνη, όπως ενημερώνει με έκτακτη ανακοίνωση ο Δήμος Δάφνης. Μάλιστα, ο μαθητής φοιτά στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης, το οποίο αποφάσισε να κλείσει προσωρινά μέχρι να γίνει η απολύμανσή του, κάτι που είχε ζητήσει και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου

Η ανακοίνωση του δήμου Δάφνης

«Πριν από λίγη ώρα ενημερωθήκαμε από τις αρμόδιες αρχές ότι το ύποπτο κρούσμα κηδεμόνα στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης, είναι θετικό. Αυτή την ώρα συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών του συγκεκριμένου ατόμου για τυχόν άλλα κρούσματα.

Ο Δήμος έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και ήδη έχει ξεκινήσει η απολύμανση όλων των δημοτικών κτιρίων και των σχολικών μονάδων.

Για προληπτικούς λόγους και για την προστασία της πιο ευάλωτης κοινωνικής ομάδας συμπολιτών μας, αποφασίζουμε την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ του Δήμου μας από τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020 μέχρι και την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020.

Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση και θα ακολουθήσουν νεώτερες οδηγίες και ανακοινώσεις όταν προκύψουν νέα στοιχεία».

Διασωληνώθηκε ο 66χρονος που νόσησε από τον ιό 

To ένατο κρούσμα του κοροναϊού - ο 66χρονος από την Αμαλιάδα-, που ταξίδεψε στους Αγίους Τόπους διασωληνώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, στο νοσοκομείο του Ρίου, ενώ η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή. Μάλιστα και η σύζυγός του βρέθηκε θετική στον κοροναϊό.

Επιστρέφουν εκδρομείς από το Ισραήλ - Σε κατ΄οίκον περιορισμό

Επιστρέφουν αύριο Σάββατο από το Ισραήλ στα Ιωάννινα, εκδρομείς του ΚΑΠΗ Ανατολής και για τις επόμενες 14 ημέρες, όλοι θα παραμείνουν σε περιορισμό στο σπίτι τους, για προληπτικούς λόγους, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου στο Δήμο. Την εκδρομή στο Ισραήλ, είχε διοργανώσει το ΚΑΠΗ Ανατολής, και σε αυτή συμμετέχουν 51 άτομα, μαζί με τον οδηγό του λεωφορείου.

Οι εκδρομείς από την στιγμή που θα επιστρέψουν, θα είναι σε καθημερινή επαφή με την Διεύθυνση Υγείας, ώστε αν εκδηλωθεί ύποπτο σύμπτωμα να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Ωστόσο, το σύνολο των εκδρομέων είναι πολύ καλά στην υγεία τους, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει παρουσιαστεί το παραμικρό πρόβλημα. Η εκδρομή είχε προγραμματιστεί από τους ίδιους, αρκετές μέρες νωρίτερα και πριν προκύψει οποιοδήποτε κρούσμα κοροναϊού στην περιοχή.

Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, είχε από το πρωί σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με την ελληνική πρεσβεία και το προξενείο, ώστε να διευκολυνθεί η μετακίνηση των εκδρομέων από την Βηθλεέμ στην Ιερουσαλήμ. «Όλοι είναι καλά στην υγεία τους. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», τόνισε ο δήμαρχος.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Πρόνοιας Δημήτρης Πάνου, τόνισε ότι η επιστροφή των εκδρομέων θα γίνει τελικά αύριο, νωρίτερα από ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί και με βάση όλες τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με αυτές, αν κάποιος ασθενήσει μέσα στις επόμενες ώρες δεν θα ταξιδέψει με την ίδια πτήση, αλλά θα παραμείνει στο Ισραήλ, αν ασθενήσει στη διάρκεια της πτήσης θα μείνει στην Αθήνα, ενώ αν κάποιος ασθενήσει φτάνοντας στα Γιάννενα, θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Ο κ. Πάνου έκανε γνωστό ότι το ΚΑΠΗ της Ανατολής, θα μείνει κλειστό για μία βδομάδα ενώ θα ξεκινήσει διαδικασία απολύμανσης τόσο στα ΚΑΠΗ όσο και στους παιδικούς σταθμούς.

Ο δήμαρχος και με την ιδιότητα του Καθηγητή Παθολογίας, με βάση την γενικότερη κατάσταση, τόνισε ότι απαιτείται ψυχραιμία και εγρήγορση. «Η κατάσταση είναι μεταβαλλόμενη. Η λήψη μέτρων πρέπει να είναι ανάλογη με τα κρούσματα που εκδηλώνονται. Προς το παρόν αυτό γίνεται. Στην δική μας περιοχή δεν έχουμε κανένα κρούσμα μέχρι στιγμής», κατέληξε.

Τα υπόλοιπα κρούσματα

Χθες Πέμπτη ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας ακόμα 21 κρούσματα του κοροναϊού. Είχαν προηγηθεί δέκα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και την Πάτρα. Τα 21 τελευταία κρούσματα ήταν όλα από την ομάδα εκδρομέων που είχε επισκεφθεί τους Άγιους Τόπους. Η ομάδα επέστρεψε στις 27 Φεβρουαρίου, όταν και το Ισραήλ δεν είχε επίσημο κρούσμα. 

Από την ομάδα αυτή προέρχεται και το ένατο κρούσμα, ο 66χρονος άνδρας από την Πάτρα.

Το δέκατο κρούσμα κοροναϊού ανακοινώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης κι επρόκειτο για τη σύζυγο του 66χρονου.

Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα ήταν αυτό της 38χρονης, η οποία ζει στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια βρέθηκε θετικό στον κοροναϊό και το παιδί της, το δεύτερο κρούσμα στην Ελλάδα.

Ακολούθησε το τρίτο κρούσμα και πρώτο στην Αθήνα. Ήταν αυτό της 40χρονης τραπεζικής υπαλλήλου από το Μαρούσι.

Το τέταρτο κρούσμα ήταν μία 36χρονη γυναίκα, καθηγήτρια στην Αθήνα.

Το πέμπτο κρούσμα ήταν γυναίκα, στενή επαφή του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Το έκτο ήταν Έλληνας, ο οποίος ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας.

Το έβδομο κρούσμα ήταν Έλληνας, στενή επαφή του τρίτου επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Το όγδοο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας είναι Έλληνας, στενή επαφή του πέμπτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης.

Στην Ελλάδα ομάδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων

της Μαρίας Ψαρά

Υστερα από αίτημα του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, μια ομάδα του ECDC, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, πρόκειται να επισκεφθεί την Ελλάδα τις επόμενες μέρες.  Το αίτημα αφορά στην αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στην Ελλάδα και αφορά πρόσθετη βοήθεια επί τόπου. Το κλιμάκιο έχει ήδη επισκεφθεί την Ιταλία. 

Οι ευπαθείς ομάδες να παρακολουθούν λειτουργία από το σπίτι

Οι πιστοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες «να παρακολουθούν τη λειτουργία από την τηλεόραση» και να μην πηγαίνουν εκκλησία, προέτρεψε ο πρόεδρος του τμήματος πολιτικής υγείας του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος, καλεσμένος σε χθεσινοβραδινή εκπομπή της ΕΡΤ. Λίγο αργότερα ο κ. Μόσιαλος με ανάρτησή του στο facebook, διευκρίνισε ότι ποτέ δεν είπε να κλείσουν όλα τα σχολεία και πανεπιστήμια. «Ναι, δεν είπα να κλείσουν οι εκκλησίες τώρα, όπως δεν το είπα και για τα σχολεία. Όπως αντίστοιχα δεν το έχει πει επίσημα κανείς ειδικός ή κάποιο πολιτικό κόμμα. Ως δημόσιο πρόσωπο όμως είπα πολύ περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο που συμμετέχει άμεσα η έμμεσα (όπως εγώ) για αυτό το θέμα», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων.

 

Όσοι θέλουν να λάβουν θεία κοινωνία, να μην φοβούνται

Ανήκω σε αυτούς που θα πήγαιναν στην εκκλησία αλλά θα πρότεινα σε άτομα άνω των 65 ετών που έχουν καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, διαβήτη, προβλήματα με τα νεφρά ή σε ανοσοκαταστολή, μέχρι να εξελιχθεί η ιστορία και να μην έχει γίνει διασπορά κρουσμάτων, να παρακολουθούν τη θεία λειτουργία από το σπίτι τους από την τηλεόραση», δήλωσε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή «Τεντιμπόηδες» με τους Μάνο Νιφλή και Άκη Παυλόπουλο η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελένη Γιαμαρέλου.

«Αδίκως έχει δημιουργηθεί ένα τέτοιο θέμα. Η θεία κοινωνία είναι ένα μυστήριο, όταν πηγαίνεις να λάβεις τη θεία κοινωνία δεν την παίρνεις από συνήθεια, τη λαμβάνεις γιατί είναι σώμα και αίμα Χριστού. Ή το πιστεύεις και κοινωνείς κανονικά ή δεν το πιστεύεις. Δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις, κουταλάκια κ.λπ. Είμαι τελείως εναντίον αυτών. Αν το πιστεύουμε, δεν προκαλούμε την τύχη μας. Αν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να με μολύνει, τότε δεν πιστεύω στο μεγαλύτερο μυστήριο. Τα άτομα που θέλουν να κοινωνήσουν δεν πρέπει να φοβούνται ότι από τη θεία κοινωνία μπορεί να μεταδοθεί ποτέ μικρόβιο», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Γιαμαρέλλου.

Στην ερώτηση αν θα κοινωνούσε στην περίπτωση που στη θεία κοινωνία ο προηγούμενος πιστός είναι προσβεβλημένος από τον κοροναϊό, η κυρία Γιαμαρέλλου απάντησε, λέγοντας ότι «θα κοινωνήσω με πίστη στον Θεό ότι δεν κολλάω, όταν συμμετέχω σε ένα τέτοιο μεγάλο μυστήριο. Σας λέω αυτό που θα κάνω για τον εαυτό μου και το πιστεύω για όλους».

Εργαζόμενοι μετρό: Υποτυπώδη τα μέτρα προφύλαξης

της Μαρίας Λιλιοπούλου

Την ανησυχία τους ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις συγκοινωνιακές εταιρείες για την προστασία από τον κοροναϊό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα οποία αποτελούν κατεξοχήν σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού, είναι ελλιπή εκφράζουν για ακόμα μία φορά οι εργαζόμενοι του μετρό με ανακοίνωσή τους.

«Ανησυχούμε για τη χώρα αλλά ιδιαίτερα ανησυχούμε για την αποτελεσματικότητα των μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας μας τόσο για τους επιβάτες όσο και για τους εραγαζομένους» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στη Λειτουργία του Μετρό (ΣΕΛΜΑ).

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν μάλιστα ότι την ώρα που «σχολεία, θέατρα, δημόσιοι χώροι, πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις μένουν κλειστές γιατί είναι αδύνατον να προστατευτούν αποτελεσματικά, σε αντιδιαστολή θεωρούν ότι ένα αντισηπτικό φτάνει για να προστατέψει το δίκτυο της ΣΤΑΣΥ, τους εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες και τους δεκάδες εργαζομένους σε ένα δίκτυο που εκτείνεται σχεδόν σε όλη την Αττική».

Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν τα μέτρα, τα οποία έχει προτείνει ο ΟΑΣΑ και καλούνται να εφαρμόσουν οι συγκοινωνιακές εταιρίες «υποτυπώδη» προσθέτοντας ότι «δεν τηρούνται ούτε στο σωστό χρόνο ούτε στη σωστή ποσότητα». Αναφέρουν επίσης ότι οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών φορέων «κάθε άλλο παρά μια στάση υπευθυνότητας και σοβαρότητας έχουν να επιδείξουν».

Οι εργαζόμενοι του μετρό απαιτούν – όπως επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους - «αυξημένα μέτρα και τήρηση των κανόνων υγιεινής αντάξια μιας σοβαρής χώρας όσον αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς» δεδομένου ότι οι χώροι της ΣΤΑΣΥ φιλοξενούν χιλιάδες επιβάτες και εργαζομένους καθόλη τη διάρκεια της ημέρας κάτι που τους καθιστά χώρους με υψηλή επικινδυνότητα.

Ενήλικες και παιδιά έχουν ίδιες πιθανότητες να κολλήσουν τον ιό 

Τα παιδιά είναι εξίσου πιθανό με τους ενήλικες να μολυνθούν από το νέο κοροναϊό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19, αλλά έχουν μικρότερη πιθανότητα να εκδηλώσουν σοβαρά συμπτώματα, όπως ανακοίνωσαν Κινέζοι και Αμερικανοί επιστήμονες.

Η νέα μελέτη, μία από τις πιο λεπτομερείς που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα σχετικά με την εξάπλωση του ιού, η οποία βασίζεται σε δεδομένα από την Κίνα, φωτίζει περισσότερο το ρόλο των παιδιών στη νέα επιδημία και στη μετάδοση του ιού.

Προηγούμενες μελέτες είχαν εκτιμήσει ότι τα παιδιά έχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα όταν μολυνθούν, σε σχέση με τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους. Όμως έως τώρα δεν ήταν σαφές αν τα παιδιά κολλάνε πιο δύσκολα το νέο κορoναϊό ή αν ο οργανισμός τους καταπολεμά πιο αποτελεσματικά τη λοίμωξη.

«Τα παιδιά είναι εξίσου πιθανό να μολυνθούν, αλλά δεν αρρωσταίνουν σοβαρά», δήλωσε ο επιδημιολόγος των λοιμώξεων Τζάστιν Λέσλερ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, σύμφωνα με το “Nature”, ο οποίος ήταν επικεφαλής της νέας μελέτης μαζί με Κινέζους επιδημιολόγους. Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv.

Η μοναδικότητα της νέας έρευνας έγκειται στο ότι δεν εστίασε μόνο σε ασθενείς που μολύνθηκαν από τον ιό, αλλά επίσης σε μεγάλους αριθμούς κοντινών επαφών των ασθενών, από τους οποίους κάποιοι είχαν κολλήσει και αυτοί, ενώ άλλοι όχι. Οι Αμερικανοί και Κινέζοι επιστήμονες παρακολούθησαν 391 ανθρώπους που είχαν διαγνωστεί με τη λοίμωξη Covid-19, καθώς και 1.286 στενές επαφές τους με βάση την αντίστοιχη ιχνηλάτηση.

Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά κάτω των δέκα ετών που εκτίθενται στον ιό, έχουν σχεδόν τον ίδιο κίνδυνο να μολυνθούν και αυτά, όσο έχουν και οι μεγαλύτεροι άνθρωποι. Από τα μικρά παιδιά που περιλαμβάνονταν στην ομάδα των στενών επαφών των ασθενών, το 7% διαγνώστηκαν στη συνέχεια με τον ιό, έναντι 8% μεταξύ των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.

Η μελέτη βρήκε επίσης ότι όσοι ζουν στο ίδιο σπίτι με κάποιον που έχει κολλήσει τον κοροναϊό και συνεπώς έχουν έλθει σε στενή επαφή μαζί του, έχουν περίπου έξι φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθούν και αυτοί, σε σύγκριση με όσους είχαν επαφή με τον ασθενή, αλλά δεν συμβίωναν μαζί του.

«Είναι πιθανότατα η πρώτη σαφής ένδειξη ότι τα παιδιά είναι εξίσου ευάλωτα με τους ενηλίκους στη λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2», δήλωσε ο επιδημιολόγος των λοιμώξεων Μπεν Κάουλινγκ του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος αναρωτήθηκε κατά πόσο το γεγονός ότι δεν έχουν παρατηρηθεί μαζικά κρούσματα στα σχολεία μπορεί να οφείλεται στο ότι τα συμπτώματα των παιδιών είναι απλώς ήπια.

Ερωτηματικό, σύμφωνα με τον δρα Λέσλερ, παραμένει αν τα παιδιά είναι εξίσου σημαντικά στην αλυσίδα μετάδοσης του νέου ιού, όπως συμβαίνει με τη γρίπη, στην περίπτωση της οποίας τα παιδιά συχνά αναπτύσσουν συμπτώματα, αλλά και βοηθάνε στη μετάδοσή της σε άλλους ανθρώπους. «Αυτό είναι ένα από τα τελευταία κρίσιμα σήμερα ανοιχτά ερωτήματα και προσπαθούμε να δώσουμε μια απάντηση. Έχω ένα επτάμηνο και ένα εξάχρονο παιδί και δεν μπορώ να φανταστώ ότι, αν έχουν τον ιό, δεν θα τον μεταδώσουν σε κάποιον», ανέφερε ο Αμερικανός επιδημιολόγος.

Το όλο ζήτημα έχει γενικότερες επιπτώσεις στις προσπάθειες επιβράδυνσης της εξάπλωσης του ιού, μεταξύ άλλων με μέτρα όπως το κλείσιμο των σχολείων. «Η νέα μελέτη παρέχει μια ένδειξη-κλειδί που υποστηρίζει το κλείσιμο των σχολείων ως αποτελεσματική παρέμβαση», δήλωσε η επιδημιολόγος Κέιτλιν Ρίβερς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

μέτρα κορονοϊόςΚορονοϊός