Καθηγητής καρδιολογίας: Ξεκινάμε την χορήγηση κολχικίνης
NewsroomΟ αναπληρωτής καθηγητής μοριακής καρδιολογίας τόνισε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ότι η επιστημονική κοινότητα είναι έτοιμη να ρίξει στη μάχη κατά του κορονοϊού την κολχικίνη. «Από τις μελέτες που προκύπτουν κάθε μέρα φαίνεται ότι άτομα με υποκείμενη καρδιαγγειακή νόσο είναι η υψηλότερη ομάδα κινδύνου», επισήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής Μοριακής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ. Σιάσιος, μιλώντας στον Alpha.
Ο κ. Σιάσιος διευκρίνισε ποια είναι τα υποκείμενα νοσήματα, που συχνά αναφέρουν οι επιστήμονες: «Τη νόσο Covid-19 τη γνωρίσαμε μόλις πριν τρεις μήνες και συλλέγουμε συνεχώς δεδομένα, κυρίως από χώρες όπως η Κίνα, η Ιταλία και η Αμερική, που έχουν πολλά κρούσματα. Σε αυτές τις χώρες φαίνεται ότι άτομα που είχαν υποκείμενο νόσο όπως καρδιαγγειακή νόσο, νόσο του αναπνευστικού συστήματος, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, νεφρική νόσο, ανοσοκατασταλμένα άτομα. Αυτοί ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Όσον αφορά στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, ο αναπληρωτής καθηγητής είπε: «Δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στις ευπαθείς ομάδες. Είναι όμως ένας παράγοντας κινδύνου, όπου και η αρτηριακή υπέρταση. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που είχαν επιπλοκές ήταν άτομα που είχαν και διαβήτη και καρδιαγγειακή νόσο και αρτηριακή υπέρταση. Όμως να μην βγει προς τα έξω ότι όσοι έχουν πίεση ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».
Ξεκινάει η χορήγηση κολχικίνης
«Ομάδα 100 επιστημόνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Σπύρο Δευτεραίο, σκέφτηκαν να χορηγήσουν την κολχικίνη, αυτό πέρασε από την έγκριση των έγκριτων λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ και από ώρα σε ώρα ξεκινά η χορήγηση σε άτομα τα οποία νοσηλεύονται. Είμαστε η πρώτη χώρα, ακολουθεί ο Καναδάς, η Ιταλία, η Λατινική Αμερική που δίνουν κολχικίνη. Θα χρειαστούμε περίπου έναν μήνα για να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Να έχουμε μία εικόνα, κατά πόσο η κολχικίνη, σε συνδυασμό με τα άλλα φάρμακα, βοηθά στην αντιμετώπιση της νόσου», τόνισε ο καθηγητής.
«Είμαστε σίγουροι ότι αυτό το φάρμακο δρα καρδιοπροστατευτικά. Αυτό έχει αποδειχτεί από μελέτες της ίδια ομάδας εδώ και δέκα χρόνια. Θεωρούμε ότι μπορεί να προστατεύσει και τους ασθενείς του Covid-19, όσον αφορά τις επιπλοκές. Όσοι νοσούν, πεθαίνουν από τις επιπλοκές όχι από την ίδια τη νόσο», υπογράμμισε.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ