Υγεία | 03.04.2020 17:01

Κορονοϊός: Αισιόδοξα μηνύματα από το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη

Τίμος Φακαλής

Έφτασαν οι πρώτες ενισχύσεις σε προστατευτικές μάσκες με ειδικά φίλτρα (FFP3) στο ΑΧΕΠΑ μετά τις σοβαρές ελλείψεις που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες μέρες σε υλικά (αντισηπτικά) και εξοπλισμό. Τις επόμενες μέρες η 4η Υ.ΠΕ. Μακεδονίας και Θράκης, όπως ενημέρωσε τους εργαζόμενους, θα προμηθεύσει εκ νέου το νοσοκομείο με υγειονομικό υλικό το οποίο βρίσκονταν σε έλλειψη.

Οι ελλείψεις που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες μέρες είχαν ως συνέπεια κάποιοι γιατροί και νοσηλευτές να εργάζονται επί δύο ημέρες με την ίδια μάσκα γεγονός που τους άφηνε ουσιαστικά απροστάτευτους απέναντι στον ιό. Την ίδια ώρα παραδόθηκαν στο νοσοκομείο μονάδες εντατικής θεραπείας, οι οποίες ήταν προγραμματισμένο να παραδοθούν τον Απρίλιο. Συνολικά στο ΑΧΕΠΑ, το μεγαλύτερο κέντρο αναφοράς για κορονοϊό στη Βόρεια Ελλάδα  βρίσκονται διασωληνωμένοι 12 ασθενείς ενώ περίπου 60 είναι απομονωμένοι σε κρεβάτια της Παθολογικής και σε άλλες πτέρυγες του νοσοκομείου. 

«Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Δεδομένου ότι βρισκόμαστε στο υψηλότερο σημείο της πανδημίας το νοσοκομείο ανταποκρίνεται και η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και ελέγξιμη. Το υγειονομικό προσωπικό που στηρίζει το ΑΧΕΠΑ γνωρίζει το καθήκον του απέναντι στο πρόβλημα και θα το πράξει» δήλωσε στο ethnos.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ Χαράλαμπος Κοροξενός 

Σε καραντίνα πέντε γιατροί 

Την ίδια ώρα πέντε γιατροί της Παθολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ τέθηκαν σε καραντίνα από την Πέμπτη (2.4) μετά το επιβεβαιωμένο κρούσμα σε ειδικευόμενη γιατρό της ομώνυμης Κλινικής η οποία είναι και επιφορτισμένη με τη νοσηλεία των ασθενών με κορονοϊό. «Παρά την υποστελέχωση που υπάρχει στο συγκεκριμένο τομέα αλλά και της νέας κατάστασης που δημιουργείται μετά την καραντίνα των γιατρών δεν θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στο νοσοκομείο. Είμαστε σε καλό δρόμο» πρόσθεσε ο κ. Κοροξενός 

Χιλιάδες εθελοντές Επιστημών Υγείας στην πλατφόρμα του υπουργείου

Την ίδια ώρα χιλιάδες εθελοντές ιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγοι, φοιτητές, αλλά και συνταξιούχοι επιστημών υγείας δηλώνουν συμμετοχή στην πλατφόρμα https://ethelontes.gov.gr του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Μέχρι στιγμή περισσότεροι από 5.500 εθελοντές  έχουν δηλώσει παρών. Πρόκειται για ένα εθελοντικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε όποιον μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπως: ιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγοι, φοιτητές, αλλά και συνταξιούχοι επιστημών υγείας.

Επίσης, μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί να προσφέρει σε αυτόν τον αγώνα παρέχοντας διοικητική, τεχνική και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη στο σύστημα υγείας ανεξαρτήτως της ειδίκευσης που έχει. Οι εθελοντές θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στη σχετική φόρμα καταγραφής.  Στην επιλογή των εθελοντών συνεκτιμάται η εργασιακή εμπειρία, οι δεξιότητες του κάθε εθελοντή και το εν γένει ενδιαφέρον του για να εργαστεί σε συγκεκριμένα πεδία που χρήζουν άμεσης ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που έχουν ανακύψει. 

ΚορονοϊόςΑΧΕΠΑδημόσιο νοσοκομείο