Κορονοϊός: Σε τεστ αντισωμάτων υποβάλλονται όλοι οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ
Την ανοσία απέναντι στον κορονοϊό στους εργαζόμενους στο ΕΣΥ αναζητά το υπουργείο Υγείας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Σε τεστ αντισωμάτων υποβάλλονται από χθες όλοι οι επαγγελματίες υγείας του ΕΣΥ. Το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Περιφέρειες, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, αλλά και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ξεκίνησε τη διεξαγωγή του τεστ αντισωμάτων στους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στις Τοπικές Ομάδες Υγείας και στα Τοπικά και Περιφερειακά Ιατρεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής. Εντός του Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί σε όλες τις υγειονομικές δομές των 7 ΥΠΕ της χώρας ο έλεγχος ανοσίας στους εργαζόμενους.
Εκτός από τους επαγγελματίες υγείας που μπορεί να ήρθαν σε επαφή με πιθανό κρούσμα του ιού, το τεστ αντισωμάτων θα γίνει εκτός από το μόνιμο προσωπικό και σε οποιονδήποτε υπηρετεί στις δομές Υγείας με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (αποσπασμένοι-μετακινημένοι υπάλληλοι, συμβασιούχοι, συνεργεία καθαρισμού, υπηρεσίες security, υπεργολάβοι κλπ.). ΟΙ συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα μπορούν να το κάνουν στον φορέα που υπηρετούν σήμερα.
Εκτός από τις δομές παροχής υπηρεσιών Υγείας, τεστ αντισωμάτων θα διεξαχθούν και σε προσωπικό δομών που υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας, όπως, για παράδειγμα, στους εργαζόμενους σε δομές του ΟΚΑΝΑ, στο προσωπικό των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, καθώς και σε εργαζόμενους σε αποκεντρωμένες δομές των Ψυχιατρείων (ξενώνες, οικοτροφεία).
Εθελοντική η συμμετοχή
Όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Υγείας, η συμμετοχή στον εργαστηριακό έλεγχο είναι εθελοντική για όλους τους εργαζόμενους. Η αιμοληψία θα γίνεται στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, στο πλαίσιο λειτουργίας των τακτικών ιατρείων και τα δείγματα θα αποστέλλονται είτε στο πλησιέστερο Νοσοκομείο που υπάρχει εγκατεστημένος αναλυτής, είτε στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.
Η συλλογή των αποτελεσμάτων θα γίνεται με μέριμνα κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας. Τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς.
Άλλωστε ήδη έχει ξεκινήσει το πειραματικό πρόγραμμα χορήγησης πλάσματος με αντισώματα ασθενών που ιάθηκαν από τη νόσο covid-19 σε τέσσερα νοσοκομεία. Η μελέτη διεξάγεται από το ΕΚΠΑ και με την επιστημονική ευθύνη του πρύτανη Θάνου Δημόπουλου. Αξιοσημείωτο είναι πως από την πρώτη χορήγηση των αντισωμάτων σε ασθενείς που νοσηλεύονται με covid-19, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.
Την ίδια ώρα πολλοί πολίτες συνεχίζουν να πηγαίνουν για να προσφέρουν δωρεάν το πλάσμα τους ώστε να χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς της μελέτης. Να σημειωθεί ότι από τους πρώτους που είχαν δώσει δωρεάν πλάσμα ήταν ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Πέτρος Σφηκάκης ο οποίος και νόσησε από κορονοϊό και ανέπτυξε ανοσία.
Προσωπικός γιατρός: Γιατί υποχρεώνει η κυβέρνηση ιατρικό προσωπικό χωρίς ειδικότητα να παρέχει υπηρεσίες – Οι ελλείψεις και τα κονδύλια
Κοινωνική ατζέντα προτάσσει η κυβέρνηση - Σπριντ 40 ημερών στη Βουλή με νέα μέτρα
ΣΥΡΙΖΑ: Προχωρά στην εκλογή προέδρου αγνοώντας δημόσια τη διάσπαση Κασσελάκη – Τα προβλήματα που καλούνται να λύσουν οι «διασπαστές»
Ο Έλον Μασκ επικεφαλής στο νέο υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας των ΗΠΑ – Ποιος αναλαμβάνει το Άμυνας
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr