Τελικά που οφείλεται η μυστηριώδης ηπατίτιδα σε παιδιά; Τρεις μελέτες δίνουν απαντήσεις
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ότι έχουν ανακαλύψει την πιθανή αιτία της μυστηριώδους έξαρσης οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά που καταγράφηκε πέρυσι σε διάφορες χώρες υποστηρίζουν ομάδες επιστημόνων σε ΗΠΑ και Βρετανία καθώς, τρεις νέες μελέτες που δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα συνδέουν τα περιστατικά με ταυτόχρονη μόλυνση από πολλούς κοινούς ιούς.
Στις αρχές της περασμένης χρονιάς, στη Βρετανία, υγειονομικοί ανέφεραν κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, με την πρώτη καταγραφή τους να πραγματοποιείται το φθινόπωρο του 2021. Η ηπατίτιδα, που συχνά φέρει συμπτώματα όπως τον πυρετό, την κόπωση και τον ίκτερο, είναι μία φλεγμονή του ήπατος. Σε κάποιες, σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ηπατική ανεπάρκεια και ακόμα και σε θάνατο. Τα παιδιά που νόσησαν δεν είχαν βρεθεί θετικά σε καμία από τις γνωστές αιτίες που προκαλούν ηπατίτιδα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μέχρι το Ιούλιο του 2022, πάνω από 1.000 περιπτώσεις της ανεξήγητης, μυστηριώδους ηπατίτιδας είχαν καταγραφεί σε παιδιά σε 35 χώρες. Από τα παιδιά που νόσησαν, το 2% απεβίωσε ενώ περίπου το 5% χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος.
Για την προέλευση των κρουσμάτων διατυπώθηκαν διάφορες θεωρίες. Πολλά από τα παιδιά που νόσησαν βρέθηκαν θετικά σε αδενοϊούς, μικρόβια που συναντώνται συχνά και μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια αλλά όχι σοβαρή λοίμωξη. Κάποια από αυτά είχαν νοσήσει με κορονοϊό. Στο «Nature» δημοσιεύτηκαν, αυτή την εβδομάδα, τρεις νέες μελέτες, στις οποίες οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι, η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων, είχε προσβληθεί λίγο πριν τη νόσηση από τον AAV-2, και μάλιστα σε πολύ υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με άλλους ασθενείς που εμφάνισαν ηπατίτιδα από γνωστές αιτίες. Ερευνητές εντόπισαν σημάδια μόλυνσης του ήπατος των παιδιών από τον AAV-2 και έμμεσες ενδείξεις ότι το ήπαρ είχε υποστεί βλάβη ως αποτέλεσμα.
Ο ιός AAV-2 είναι παράξενος, ακόμη και μεταξύ των μικροβίων. Πρόκειται για έναν δορυφορικό ιό, δηλαδή δεν αναπαράγεται μόνος του στα ανθρώπινα κύτταρα, αλλά, προκειμένου να πολλαπλασιαστεί, χρειάζεται τη συμβολή ενός δεύτερου «βοηθητικού» ιού. Οι αδενοϊοί, όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, αποτελούν βοηθητικούς ιούς για την αναπαραγωγή του AAV-2, καθώς και του ερπητοϊού. Αυτούς τους βοηθητικούς ιούς εντόπισαν οι επιστήμονες σε πολλά από τα παιδιά που νόσησαν. Σε κάποιες περιπτώσεις βρήκαν και περισσότερους από έναν.
Από τα παιδιά που νόσησαν, τα δείγματα του AAV-2 που λήφθηκαν δε φαίνεται να διαφέρουν γενετικά από άλλα, γνωστά στελέχη. Βρετανική μελέτη, ωστόσο, αναφέρει και έναν ακόμη βασικό παράγονται πίσω από τα κρούσματα. Στη Βρετανία, τα περισσότερα παιδιά που εμφάνισαν τη μυστηριώδη ηπατίτιδα έφεραν την ίδια παραλλαγή ενός γονιδίου, γνωστού για το ότι επηρεάζει την ανοσολογική απόκριση, και μάλιστα σε υψηλότερο ποσοστό από ό,τι ο γενικός πληθυσμός. Πιθανολογείται ότι, η εν λόγω παραλλαγή ήταν το χαρακτηριστικό που έκανε τα παιδιά πιο ευάλωτα στην ηπατίτιδα, σύμφωνα με τους συγγραφείς των μελετών. Από μόνες τους οι εν λόγω μελέτες δεν αποτελούν απόδειξη ότι, τα κρούσματα οφείλονται στον AAV-2 καθώς, το δείγμα ασθενών στο οποίο βασίζονται είναι μικρό και προέρχεται από μόνο δύο (ΗΠΑ και Βρετανία) από τις πολλές χώρες που σημειώθηκαν τα κρούσματα παιδικής ηπατίτιδας.
Η σύνδεση με την άρση των περιορισμών της πανδημίας
Ασαφής παραμένει, ακόμα, και ο λόγος που τα κρούσματα εμφανίστηκαν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Οι ερευνητές πιθανολογούν ότι μπορεί να σχετίζεται με την άρση των lockdown της πανδημίας, η οποία άφησε τα παιδιά εκτεθειμένα σε ιούς με τους οποίους δεν είχαν έρθει σε επαφή κατά το παρελθόν. Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ, ωστόσο, έδειξαν ότι, το καταγεγραμμένο ποσοστό των ανεξήγητων κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά δεν αυξήθηκε πέρυσι σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα. Ο AAV-2, δηλαδή, μπορεί να υπήρξε πάντα μία σπάνια αλλά σταθερή αιτία ηπατίτιδας, η οποία εντοπίστηκε τώρα. Επίσης, είναι πιθανό η πραγματική αύξηση, σε κάποιες χώρες, να σημειώθηκε πέρυσι, αλλά σε κάποιες άλλες όχι.
Η συχνότητα των ανεξήγητων κρουσμάτων ηπατίτιδας σήμερα έχει μειωθεί σημαντικά, ωστόσο, προκειμένου να επιβεβαιωθούν για τα ευρήματά τους οι επιστήμονες, θα πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες έρευνες αλλά και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου, στο μέλλον, να ατνιμετωπιστούν παρόμοια περιστατικά.
- Θεσσαλονίκη: Βαρύτατη κακουργηματική δίωξη στον 15χρονο που φέρεται να βίασε 12χρονο – Συνελήφθησαν και οι γονείς του
- Ακρίβεια: Έρχονται νέες αυξήσεις «φωτιά» στα ράφια των σούπερ μάρκετ από Δευτέρα
- Αλλάζει άρδην το σκηνικό του καιρού με ισχυρές καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας – Πότε θα κορυφωθούν τα φαινόμενα
- ΤΕΟΚΑΡ: Η ιστορία της πρώτης και μοναδικής ιδιωτικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ελλάδα
- Η Μάντσεστερ Σίτι διέλυσε τη Λίβερπουλ στο ντέρμπι της Premier League!
- Εκτόξευση τιμών από το χωράφι στο ράφι - Το παράδοξο με τις ελιές και το λάδι
Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι
Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr