Η μετατροπή των νοσοκομείων σε Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου συμπαρασύρει τους διοικητές - Πώς θα επιλέγονται τα στελέχη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το πλήρες σχέδιο για τις αλλαγές στο ΕΣΥ από τη νυν κυβέρνηση, περιλαμβάνει μετατροπή των νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) από ΝΠΔΔ που είναι σήμερα. Μία αλλαγή όμως που θα συμπαρασύρει και τα στελέχη και τους Διοικητές Νοσοκομείων.
Από το πώς θα παρέχουν υπηρεσίες στους ασθενείς αλλά και από το πώς θα επιλέγονται οι Διοικητές Νοσοκομείων στη νέα μορφή που θα αποκτήσουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα, θα αποτελέσει βασικό διακύβευμα της νυν κυβέρνησης εάν εκλεγεί στις επόμενες εκλογές.
Ήδη πάντως η πρόθεση της νυν κυβέρνησης να μετατρέψει όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε ΝΠΙΔ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους εργαζόμενους, που είδαν να εφαρμόζεται στην πράξη η πρώτη κίνηση με το Ογκολογικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία.
Η αλλαγή του νομικού καθεστώτος θα φέρει όμως - θεωρητικά τουλάχιστον - έναν διαφορετικό τρόπο επιλογής και των Διοικητών Νοσοκομείων.
Σήμερα η επιλογή των στελεχών που διοικούν τα νοσοκομεία γίνεται κυρίως με κομματικά κριτήρια σε όλες τις κυβερνήσεις.
Η όποια επιτροπή αξιολόγησης υπάρχει στο υπουργείο Υγείας, δεν έχει κανέναν ουσιαστικό ρόλο αφού οι λίστες με τα ονόματα παραδίδονται εγκαίρως από το Μέγαρο Μαξίμου.
Χρόνιο πρόβλημα η... τακτοποίηση «δικών μας παιδιών»
Μία συνήθεια που δεν είναι θλιβερό προτέρημα μόνο της νυν κυβέρνησης, αλλά και όλων των προηγούμενων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι κάθε κυβέρνηση τακτοποιεί τα δικά της παιδιά, επιλέγοντας κατά καιρούς επαγγέλματα που ουδεμία σχέση έχουν με τη Διοίκηση Νοσοκομείων. Από κηπουρούς, μέχρι συνταξιούχους δασκάλους έως γυμναστές και συνταξιούχους άνω των 75 ετών έχει δει το ΕΣΥ να διοικούν Νοσηλευτικά ιδρύματα.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ όπου το μοίρασμα των θέσεων είχε γίνει με τη μέθοδο του …3-2-1 και μάλιστα επισήμως.
Διοικητές Νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ
Ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι και πολύ διαφορετικά τα πράγματα εάν τα νοσοκομεία μετατραπούν σε ΝΠΙΔ. Εάν τουλάχιστον δεν προωθηθεί κάποιος νέος νόμος που να ρυθμίζει τα προσόντα που θα πρέπει να διαθέτει κανείς για να αναλάβει θέση Διοικητή, τότε οι επιλογές θα γίνονται με τον ίδιο τρόπο.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Νοσοκομείου Σαντορίνης που αποτελεί ΝΠΙΔ όπου οι Διοικητές διορίζονται από την ΑΕΜΥ που είναι η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας που έχει ως βασικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο και έχει την ευθύνη λειτουργίας του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Παρότι θεωρητικά το Νοσοκομείο Σαντορίνης έχει μία αυτονομία τόσο ως προς τη λειτουργία του όσο και ως προς τις προσλήψεις, οι Διοικητές ελέγχονται και διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Να σημειωθεί ότι σήμερα το νοσοκομείο Σαντορίνης που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου προσλαμβάνει κυρίως προσωπικό με «μπλοκάκι» και με συγκεκριμένο χρόνο εργασίας. Βέβαια οι μισθοί είναι πολύ υψηλότεροι σε σύγκριση με τα δημόσια νοσοκομεία, ενίοτε και τριπλάσιοι καθώς καλύπτεται και το κόστος διαμονής με δεδομένο ότι στη Σαντορίνη οι τιμές ενοικίασης κατοικιών είναι στα ύψη.
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, νυν κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι θα προωθηθούν οι κατάλληλες ρυθμίσεις ώστε οι Διοικητές Νοσοκομείων στο νέο ΕΣΥ να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και να διαθέτουν και τα τυπικά προσόντα αλλά και την εμπειρία να διοικήσουν.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr