Δημόσια νοσοκομεία δύο ταχυτήτων
Ανισορροπίες και πολλές στρεβλώσεις χαρακτηρίζουν τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής, αφού η κατανομή των ασθενών γίνεται ανισομερώς και με λανθασμένο τρόπο.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Την ώρα που οι ασθενείς στον Ευαγγελισμό δεν χωρούν να περάσουν στο διάδρομο, το Αμαλία Φλέμιγκ είναι μισοάδειο. Αυτή η αντίφαση διακατέχει ακόμη και σήμερα όλο το δημόσιο σύστημα Υγείας και ιδιαίτερα το σύμπλεγμα των 23 νοσοκομείων της Αττικής, όπως τουλάχιστον καταγράφεται σε έρευνα που πραγματοποίησε η 1η Υγειονομική Περιφέρεια (1η ΥΠΕ).
Ανισορροπίες και πολλές στρεβλώσεις χαρακτηρίζουν τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής, αφού η κατανομή των ασθενών γίνεται ανισομερώς και με λανθασμένο τρόπο με συνέπεια σε κάποια νοσοκομεία να υπάρχουν απίστευτες ουρές στα εξωτερικά ιατρεία και σε κάποια άλλα η εξυπηρέτηση να γίνεται κανονικά.
Δεν είναι τυχαίο ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να οργανώσει αυτόνομα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, προχωρώντας μάλιστα και σε 400 προσλήψεις γιατρών ώστε να απoσυμφορηθούν τα ισόγεια των νοσοκομείων.
Εξάλλου είναι συνηθισμένη εικόνα σε καθεστώς εφημερίας οι ασθενείς να σπεύδουν στα μεγάλα γνωστά νοσηλευτικά ιδρύματα, δηλαδή στο τρίγωνο Βασιλίσσης Σοφίας, Μεσογείων και Μιχαλακοπούλου (Ευαγγελισμός, Γ. Γεννηματάς, Σωτηρία, Λαϊκό, Ιπποκράτειο) προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Την ίδια ώρα όμως άλλα νοσοκομεία, με εξίσου υψηλής ποιότητας επιστημονικό προσωπικό, διαθέτουν άδεια κρεβάτια και... άνεση κινήσεων στα εξωτερικά ιατρεία, καθώς δεν προτιμώνται από τους πάσχοντες και τους συγγενείς τους.
Έπειτα από μελέτη και καταγραφή των δυσλειτουργιών του συστήματος των δημόσιων νοσοκομείων, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκοπεύει μέχρι τα τέλη του χρόνου να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές τόσο στη λειτουργία των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) όσο και στα οργανογράμματα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Παράλληλα με την ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και την 24ωρη λειτουργία των ΠΕΔΥ και των Κέντρων Υγείας, τα νοσοκομεία αναμένεται να ανασάνουν σημαντικά. Όμως εκτός από τα top γεμάτα νοσοκομεία, υπάρχουν -όσο κι αν ακούγεται περίεργο- και τα top άδεια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της 1ης ΥΠΕ, «πρωταθλητής» σε άδεια κρεβάτια είναι το Παίδων Πεντέλης με ποσοστό κάλυψης κλινών 35% και το Μαιευτήριο Έλενα Βενιζέλου με 37,5%. Μικρή πληρότητα σε κάλυψη κλινών παρουσιάζουν ακόμη το Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού με ποσοστό 42% και η Παμμακάριστος με 47% (υπάρχει βέβαια μεταφορά κλινικών σε διασυνδεόμενο νοσοκομείο), το Αμαλία Φλέμιγκ με 53%, το Ανδρέας Συγγρός με 54% και το Ελπίς με 58%.
«Έμφραγμα»
Τα πρωτεία πάντως για το νοσοκομείο που καλύπτει όλα του τα κρεβάτια και μάλιστα πάνω από τις δυνατότητές του είναι το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2016 παρουσίασε ποσοστό κάλυψης κλινών της τάξης του 106,44%, σε αντίθεση με το 2015 που η κάλυψη ήταν της τάξης του 98,3%.
Παράδοξο είναι το γεγονός ότι δεν ακολουθεί στη δεύτερη θέση ο Ευαγγελισμός, ο οποίος για το 2016 είχε ποσοστό κάλυψης κλινών 91,3%, αλλά το Αγία Όλγα της Νέας Ιωνίας με ποσοστό 93,39% σε σχέση με το 91,26% που είχε το 2015. Στη συνέχεια της λίστας βρίσκονται το αντικαρκινικό Άγιος Σάββας με 88%, το Αλεξάνδρα με 87% και το Λαϊκό με 86,5%.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr