Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Χριστίνα Δημητρέλου

Τα social media είναι λίγο σαν εκείνη την φίλη που σου λέει, “Είσαι υπέροχη όπως είσαι, αλλά κοίτα αυτό το τέλειο φίλτρο που μπορεί να σε κάνει να φαίνεσαι σαν supermodel.” Από τη μια, είναι μια φανταστική πλατφόρμα για να μοιράζεσαι όμορφες στιγμές, από την άλλη όμως, μπορεί να είναι ο τόπος όπου η αυτοπεποίθησή σου κατρακυλά πιο γρήγορα κι από τα stories.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που περνούν περισσότερο χρόνο στα social media, ειδικά σε πλατφόρμες όπως το Instagram, τείνουν να νιώθουν μεγαλύτερη πίεση σχετικά με την εμφάνισή τους . Και, ας μην ξεχνάμε, τα περισσότερα από τα “τέλεια” σώματα που βλέπουμε είναι φτιαγμένα με φίλτρα, Photoshop και γωνίες λήψης που θα έκαναν και τον Μικελάντζελο να ζηλέψει. Το αποτέλεσμα; Αρχίζεις να συγκρίνεις το σώμα σου με κάτι που, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει.

Πόσες φορές έχεις δει ένα τέλειο σώμα στα social και σκέφτηκες “εγώ γιατί δεν μοιάζω έτσι;” Η αλήθεια είναι ότι πολλοί λογαριασμοί δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, και αυτό μας βάζει στη διαδικασία της σύγκρισης, που, όπως λένε, είναι ο κλέφτης της χαράς. Αντί να νιώθεις καλά για το σώμα σου, αρχίζεις να νιώθεις ότι πρέπει να “φτιάξεις” κάτι.

Η λύση δεν είναι να πετάξεις το κινητό σου από το παράθυρο. Αντί να αφήνεις τα social media να σου ρουφάνε την αυτοπεποίθηση, προσπάθησε να ακολουθείς λογαριασμούς που προάγουν την πραγματική ομορφιά και την αποδοχή του σώματος. Διάσημες γυναίκες όπως η Ashley Graham και η Jameela Jamil έχουν υιοθετήσει αυτή την προσέγγιση, προσπαθώντας να δείξουν την αληθινή ομορφιά.

Για να το θέσουμε απλά, τα social media είναι σαν εκείνο τον κακό καθρέφτη που λέει “είσαι καλή, αλλά κοίτα πόσο καλύτερη θα ήσουν με λίγο Photoshop”. Αν θέλεις να συγκρίνεις τον εαυτό σου με κάποιον, σύγκρινέ τον με το χθεσινό σου εαυτό, όχι με την influencer που ξόδεψε μισή ώρα να διαλέξει το σωστό φίλτρο.

Γιατί το πραγματικό ερώτημα δεν είναι τι βλέπουν οι άλλοι, αλλά πώς βλέπεις εσύ τον εαυτό σου!

Πηγή: SHEO.blog

social media