Ιστορία | 10.07.2020 08:50

Οι Αρχαίοι Αμερικανοί πραγματοποιούσαν επικά ταξίδια στον Ειρηνικό το 1200 μ.Χ.

Newsroom

Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι γηγενείς αρχαίοι Αμερικανοί πραγματοποιούσαν επικά προϊστορικά ταξίδια διασχίζοντας τον Ειρηνικό και με κατεύθυνση την Πολυνησία. Όπως αναφέρει το BBC, η ανάλυση δειγμάτων DNA κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν πως υπήρξαν μετακινήσεις πληθυσμών ανάμεσα στους κατοίκους των σημερινών ΗΠΑ και της Πολυνησίας, περίπου το 1200 μ.Χ. 

Το εύρος των πιθανών επαφών μεταξύ των δύο περιφερειών έχει υπάρξει πεδίο αντιπαράθεσης των μελετητών επί δεκαετίες. Το 1947, ο Νορβηγός εξευρενητής Thor Heyerdahl πραγματοποίησε το πέρασμα από το νότιο τμήμα των ΗΠΑ στην Πολυνησία με σχεδία ώστε να αποδείξει ότι ένα τέτοιο ταξίδι είναι πιθανό. Παράλληλα, οι υποστηρικτές της θεωρίας της αλληλεπίδρασης των ιθαγενών Αμερικανών και των κατοίκων της Πολυνησίας σημειώνουν ότι ορισμένα κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά των δύο λαών, όπως μια ίδια λέξη που χρησιμοποιούσαν για να ονοματίσουν ένας είδος καλλιέργειας, αποτελούν ένδειξη ότι οι δύο πληθυσμοί αναμείχθηκαν πολύ πριν εγκατασταθούν στην Αμερική οι Ευρωπαίοι. 

Η σχεδία του Thor Heyerdahl/AP Images

Από την πλευρά τους, όσοι αντιτίθενται σε αυτή τη θεωρία, παρουσιάζουν μελέτες με διαφορετικά συμπεράσματα, επισημαίνοντας κυρίως πως τους δύο πληθυσμούς χώριζαν χιλιάδες χιλιόμετρα ωκεανού. Ωστόσο, ο Αλέξανδρος Ιωαννίδης, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σάνφορντ στην Καλιφόρνια και οι συνάδελφοί του από διάφορα μέρη του κόσμου, ανέλυσαν γενετικά δεδομένα από περισσότερους από 800 ζώντες ιθαγενείς κατοίκους των ακτών της νότιας Αμερικής και της Γαλλικής Πολυνησίας, ψάχνοντας για κοινά χαρακτηριστικά ανάμεσα στους δύο. «Βρήκαμε πανομοιότυπα τμήματα καταγωγής Αμερικανών ιθαγενών σε πολλά νησιά της Πολυνησίας», ανέφερε ο καθηγητής, σημειώνοντας πως πρόκειται για το μοναδικό στοιχείο κοινής επαφής των δύο πληθυσμών

Αυτό, με άλλα λόγια, σημαίνει - κατά τον καθηγητή και την ομάδα του - ότι οι ιθαγενείς Αμερικανοί και οι κάτοικοι της Πολυνησίας συναντήθηκαν μία και μόνη φορά προϊστορικά και έκτοτε γεννήθηκαν παιδιά με καταγωγή και από τους δύο πληθυσμούς. Οι στατιστικές αναλύσεις κλίνουν στο ότι αυτή η «συνάντηση» συνέβη περίπου το 1200 μ.Χ. Την ίδια στιγμή, η ομάδα ανακάλυψε DNA των ιθαγενών Αμερικανών σε ομάδες ιθαγενών στη σημερινή Κολομβία.

Με πληροφορίες από BBC

ΗΠΑΑμερικήιθαγενείςΠολυνησία