Ιστορία | 16.05.2021 11:02

Σαν σήμερα 17 Μαΐου: Ιδρύεται το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Newsroom

17 Μαΐου. Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (New York Stock Exchange, NYSE) είναι χρηματιστήριο που βρίσκεται στην Γουόλ Στριτ (Wall Street) στο νότιο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Είναι το μεγαλύτερο χρηματιστήριο στον κόσμο από την κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών, καθώς η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών ήταν περίπου 153 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, το 2008. Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης λειτουργεί ως «NYSE Euronext», η οποία ιδρύθηκε το 2007 μετά την συγχώνευση του "NYSE" με το πλήρως ηλεκτρονικό χρηματιστήριο, "Euronext". Η αίθουσα συναλλαγών της «NYSE» βρίσκεται στην Γουόλ Στριτ.

Διαβάστε επίσης: Bernie Madoff: Πέθανε στη φυλακή ο «εγκέφαλος» της πιο μεγάλης χρηματιστηριακής απάτης

Η γέννηση του «NYSE» μπορεί να προσδιοριστεί στις 17 Μαΐου 1792, όταν υπεγράφη η συμφωνία «Buttonwood» από 24 χρηματιστές, η οποία καθόριζε ένα επιτόκιο προμήθειας που χρεώνεται στους πελάτες και δέσμευσε τους υπογράφοντες στο να δώσουν προτίμηση στους άλλους υπογράφοντες σε πωλήσεις τίτλων, έξω από τον αριθμό 68 της Γουόλ Στριτ, στη Νέα Υόρκη, κάτω από ένα πλατάνι. Προηγουμένως, η ανταλλαγή τίτλων είχε τους πληστηριαστές ως διαμεσολαβητές, που διεξήγαγαν,  επίσης, πιο απλές δημοπρασίες εμπορευμάτων όπως σιταριού και καπνού. Οι πρώτοι τίτλοι που διαπραγματεύονταν ήταν ως επί το πλείστον κυβερνητικοί τίτλοι, όπως τα ομόλογα πολέμου από το απόθεμα του επαναστατικού πολέμου και της πρώτης τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, αν και το απόθεμα της Τράπεζας της Νέας Υόρκης ήταν μια μη κυβερνητική ασφάλεια που διαπραγματευόταν τις πρώτες μέρες. Η Τράπεζα της Βόρειας Αμερικής μαζί με την Πρώτη Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών και την Τράπεζα της Νέας Υόρκης ήταν οι πρώτες μετοχές που διαπραγματεύονταν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Στις 8 Μαρτίου 1817, η οργάνωση συνέταξε κανονισμό και μετονομάστηκε σε «New York Stock Exchange».

Πηγή: el.wikipedia.org

Η «Wall Street» στον κινηματογράφο

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχει περάσει πια στη σφαίρα του θρύλου και πολλές ταινίες του Χόλιγουντ έχουν καταπιαστεί με το θέμα. Η ταινία «Wall Street» σκηνοθετημένη από τον Όλιβερ Στόουν ασχολήθηκε με το πόσο υψηλά μπορεί να φτάσει ένας χρηματιστής και τι μέσα είναι ικανός να χρησιμοποιήσει για την αναρρίχησή του. Η ταινία κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 1987 και κατέκτησε ένα βραβείο Όσκαρ, αυτό του Α' ανδρικού ρόλου για τον Μάικλ Ντάγκλας και μια Χρυσή Σφαίρα. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ήταν οι Μάικλ Ντάγκλας, Τσάρλι Σιν, Ντάριλ Χάνα. Επίσης δημοφιλής ταινία που ρίχνει φως στις σκοτεινές πτυχές της «Wall Street» είναι η «The Wolf of Wall Street» σε σκηνοθεσία του Μάρτιν Σκορσέζε και πρωταγωνιστές τους Λεονάρντο ντι Κάπριο, Μάργκοτ Ρόμπι και Μάθιου ΜακΚόναχι.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων στην επιφάνεια

copyright: el.wikipedia.org

Επίσης σαν σήμερα: Το 1902 Ο αρχαιολόγος Βαλέριος Στάης ανακαλύπτει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, που θεωρείται ως ένα από τα πρώτα υπολογιστικά μηχανήματα. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, που τοποθετείται στα ελληνιστικά χρόνια μεταξύ 150π.Χ και 100 π.Χ, αποτελεί το πιο περίπλοκο δείγμα μηχανικής που έχει βρεθεί από τον αρχαίο κόσμο. Είναι μια συσκευή ηλικίας 2.000 ετών και χρησιμοποιούταν για να προβλέψει τη θέση του Ήλιου, της Σελήνης, των ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων, των θέσεων των πλανητών αλλά και των ημερομηνιών των Ολυμπιακών αγώνων. Ο Μηχανισμός ανακαλύφθηκε το 1901 από Έλληνες αλιείς σε ναυάγιο πλοίου κοντά στα Αντικύθηρα. Από τότε, η συνεχόμενη μελέτη του τόσο από Έλληνες όσο και από επιστήμονες άλλων χωρών αυξάνει διαρκώς την κατανόηση των λειτουργιών του. Σημαντικά κομμάτια της αποκρυπτογράφησης του παζλ συμπλήρωσε ο αείμνηστος καθηγητής Αστρονομίας του ΑΠΘ Ιωάννης Σειραδάκης, που πρωτοστάτησε στη σύγχρονη έρευνα για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων

Διαβάστε επίσης: Αθήνα 17 Μαϊου 1902: Η τυχαία ανακάλυψη του αρχαιότερου υπολογιστή στον κόσμο

Τέλος σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφυλοφοβίας, η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης και η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας. 


     
Wall StreetΜηχανισμός ΑντικυθήρωνΧρηματιστήριο της Νέας Υόρκης