Ιστορία | 28.05.2021 17:40

Σαν σήμερα 30 Μαΐου: Ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας κατεβάζουν τη σβάστικα από την Ακρόπολη

Newsroom

Ήταν Μάιος του 1941. Κοντά ένας μήνας από τότε που ακούστηκε για πρώτη φορά η γερμανική μπότα στους δρόμους της Αθήνας. Ακόμα η Κρήτη δεν είχε κατακτηθεί από τους Ναζί. Ο Μανώλης Γλέζος και ο Αποστόλης Σάντας, και οι δυο φοιτητές της ΑΣΟΕΕ, κοίταζαν τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και θλίβονταν βλέποντας να κυματίζει η σημαία του κατακτητή. Τότε μπήκε στο νου τους το παράτολμο σχέδιο. Στην Εθνική Βιβλιοθήκη βρήκαν ό,τι σχετικό με τον Ιερό Βράχο, τις σπηλιές και τα μονοπάτια της περιοχής. Έστησαν το σχέδιό τους: Η μόνη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσουν για να μην γίνουν αντιληπτοί από τους φρουρούς ήταν μέσω του Πανδρόσειου Άντρου. Το πρωί της 30ης Μαΐου του 1941, ο Γλέζος και ο Σάντας πληροφορήθηκαν από το ραδιόφωνο ότι η Κρήτη είχε πέσει. Οι δύο φοιτητές αποφάσισαν να δράσουν το ίδιο βράδυ: Πήδηξαν τα σύρματα, σύρθηκαν ως τη σπηλιά του Πανδρόσειου Άντρου και σκαρφάλωσαν από τις σκαλωσιές των αρχαιολόγων. Οι φρουροί δεν τους αντιλήφθηκαν. Με γρήγορες κινήσεις κατέβασαν από τον ιστό το σύμβολο του ναζισμού, μία τεράστια σημαία, διαστάσεων 4x2 μ. Οι δύο νεαροί πήραν μαζί τους τη σημαία και από την ίδια διαδρομή απομακρύνθηκαν. Οι Αθηναίοι που ξύπνησαν νωρίς εκείνη την ημέρα κοίταξαν προς την Ακρόπολη και είδαν μόνο την Ελληνική σημαία να κυματίζει!

Διαβάστε επίσης: Σάντας - Γλέζος: Πώς κατέβασαν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη

Με έκπληξη η γερμανική φρουρά αντιλήφθηκε ότι η σβάστικα έλειπε από τον ιστό. Στις 11 το πρωί ανάρτησαν νέα σημαία στον κενό ιστό. Οι γερμανικές αρχές διέταξαν ανακρίσεις. Γλέζος και Σάντας καταδικάσθηκαν ερήμην σε θάνατο, οι άνδρες της φρουράς εκτελέστηκαν, οι Έλληνες διοικητές των αστυνομικών τμημάτων της περιοχής απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους. Η υποστολή της σβάστικας από την Ακρόπολη ήταν, ουσιαστικά, η πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ο Μανώλης Γλέζος συνελήφθη τρεις φορές από τους Γερμανούς, φυλακίστηκε και κατόρθωσε να δραπετεύσει, ενώ ο Λάκης Σάντας ξέφυγε από τους διώκτες του και κατετάγη στον ΕΛΑΣ.

Η Ελληνική σημαία κυματίζει μεσίστια στην Ακρόπολη την ημέρα της κηδείας του Μανώλη Γλέζου/copyright: AP PHOTOS

Επίσης μια μέρα σαν σήμερα: Το 1431 στη Ρουέν της Γαλλίας, η 19χρονη Ιωάννα της Λωραίνης καίγεται στην πυρά από τους Άγγλους. Η Ιωάννα της Λωραίνης ή Ζαν ντ'Αρκ, γνωστή και ως Παρθένος της Ορλεάνης, (1412 - 1431) ήταν Γαλλίδα η οποία τέθηκε επικεφαλής των γαλλικών στρατευμάτων στον Εκατονταετή Πόλεμο κατά των Άγγλων στη Γαλλία.

Κατηγορήθηκε ως αιρετική αλλά εκτελέσθηκε με την κατηγορία ότι φορούσε αντρικά ρούχα σε ηλικία μόλις 19 ετών. 24 χρόνια μετά τον θάνατό της αθωώθηκε και αγιοποιήθηκε από την Καθολική Εκκλησία. Η μνήμη της τιμάται στις 30 Μαΐου και θεωρείται προστάτιδα της Γαλλίας όπως επίσης και των αιχμαλώτων, των στρατιωτικών και όσων χλευάζονται για την πίστη τους.

Το 1917 Ο Αλέξανδρος Α’ ανεβαίνει στο θρόνο του Βασιλείου της Ελλάδος, μετά την παραίτηση του πατέρα του Κωνσταντίνου σε ηλικία 24 χρονών. Ο Αλέξανδρος ήταν αρκετά δημοφιλής στις τάξεις του στρατεύματος, εξαιτίας και της Μικρασιατικής εκστρατείας, που ξεκίνησε την περίοδο της βασιλείας του. Ο Αλέξανδρος πέθανε από στρεπτόκοκκο στις 12 Οκτωβρίου του 1920, μετά από δάγκωμα πιθήκου στα βασιλικά ανάκτορα του Τατοΐου.

Διαβάστε επίσης: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Α': Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΓΚΩΜΑ ΜΙΑΣ ΜΑΙΜΟΥΣ 

Το 1941 Τελειώνει η Μάχη της Κρήτης, με την κατάληψη του νησιού από τους Γερμανούς

Το 1960 πεθαίνει ο Μπορίς Παστερνάκ, ρώσος συγγραφέας, που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1958. Δημοφιλές μυθιστόρημά το το «Δόκτωρ Ζιβάγκο».

ελληνική σημαίαΑκρόποληΜανώλης ΓλέζοςΛάκης Σάντας