Ιστορία | 24.06.2021 17:46

Σαν σήμερα 27 Ιουνίου, αεροπειρατές «χτυπούν» γαλλικό Airbus στον εναέριο χώρο της Αθήνας

Newsroom

27 Ιουνίου 1976: Η ιστορία άρχισε στον ελληνικό εναέριο χώρο, πάνω από την Κόρινθο . Τέσσερις αεροπειρατές – δύο Παλαιστίνιοι, που ανήκαν στην οργάνωση «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» και δύο Γερμανοί της τρομοκρατικής οργάνωσης Revolutionare Zellen -  καταλαμβάνουν το αεροσκάφος Airbus A300 της Air France με 248 επιβάτες και 12μελές πλήρωμα. 
Το αεροπλάνο προερχόταν από το Τελ Αβίβ και είχε προορισμό το Παρίσι, με ενδιάμεσο σταθμό το αεροδρόμιο του Ελληνικού, από το οποίο επιβιβάσθηκαν οι αεροπειρατές. 

Διαβάστε επίσης: «Μα πώς τα κατάφεραν;»: Αυτοί που έσπασαν τα πιο ισχυρά συστήματα ασφαλείας

Κατευθυνόμενοι προς Παρίσι, οι αεροπειρατές πήραν τον έλεγχο και υποχρέωσαν τους πιλότους να οδηγήσουν το αεροπλάνο αρχικά προς την Βεγγάζη της Λιβύης, όπου έμεινε για ανεφοδιασμό. Εκεί απελευθέρωσαν μια αγγλο-ισραηλινή όμηρο που προσποιήθηκε αποβολή και κατόπιν πέταξε στην Καμπάλα της Ουγκάντα. Ο επικεφαλής των αεροπειρατών Βίλφριντ Μπέεζε ζήτησε την απελευθέρωση 40 Παλαιστινίων και 12 άλλων ατόμων, που κρατούνταν σε φυλακές της Κένυας, της Ελβετίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, προκειμένου να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους. Στην Ουγκάντα κυβερνούσε ο διαβόητος Ίντι Αμίν Νταντά, ο οποίος ήταν  φίλος των Παλαιστινίων. Η κυβέρνηση του Ισραήλ αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με τους αεροπειρατές και αποφάσισε να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση για τη διάσωση των ομήρων. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 3ης Ιουλίου και ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 4ης Ιουλίου 1976. Οι Ισραηλινοί τής έδωσαν την κωδική ονομασία Operation Thunderbolt, που έμεινε στην Ιστορία ως Επιχείρηση Έντεμπε, για την οποία θα αναφερθούμε εκτενώς σε προσεχές άρθρο.

Το Θωρηκτό Ποτέμκιν υψώνει κόκκινη σημαία

Επίσης σαν σήμερα Το 1905 το κατώτερο πλήρωμα του πολεμικού πλοίου «Πρίγκιπας Ποτιόμκιν της Ταυρίδας», γνωστό ως Θωρηκτό Ποτέμκιν, στασίασε εναντίον των αξιωματικών, ύψωσε κόκκινη σημαία και αγκυροβόλησε στα ανοιχτά της Οδησσού, καλώντας τους ναυτικούς των υπόλοιπων πλοίων και τους πολίτες σε γενικευμένο ξεσηκωμό εναντίον του Τσάρου. Η εξέγερση έληξε άδοξα με τη φυγή των στασιαστών στη Ρουμανία, ο απόηχός της υπήρξε μεγάλος τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, σε βαθμό που θεωρείται προάγγελος της Επανάστασης του 1917. Ο Ρώσος σκηνοθέτης Σεργκέι Αϊζενστάιν γύρισε το 1925 την ομώνυμη κινηματογραφική ταινία «Θωρηκτό Ποτέμκιν», η οποία εξιστορεί το γεγονός της ανταρσίας που σημειώθηκε στο πλοίο το 1905.

Όταν ο Νίξον συνάντησε τον Μπρέζνιεφ

copyright: AP PHOTOS

Το 1974 - O πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ρίτσαρντ Νίξον επισκέπτεται τη Σοβιετική Ένωση. Το κλίμα στις συνομιλίες είχε μεγάλες διαφοροποιήσεις. Η πιο δυσάρεστη εμπειρία για τους Αμερικανούς ήταν η τρίωρη συζήτηση περί Βιετνάμ στο εξοχικό του Μπρέζνιεφ, κατά την οποία δέχθηκαν έντονες επιθέσεις από τους Σοβιετικούς. Ένας σοβιετικός αξιωματούχος ισχυρίσθηκε σε Αμερικανό ομόλογό του ότι οι τρίωρες λεκτικές επιθέσεις μαγνητοφωνήθηκαν για να ικανοποιηθεί η κομμουνιστική ηγεσία του Βόρειου Βιετνάμ πως οι Σοβιετικοί δεν την εγκατέλειψαν. Κάπως απότομα το κλίμα βελτιώθηκε στο γεύμα που ακολούθησε. Το σημαντικότερο αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής ήταν οι πρώτες συνθήκες περιορισμού των πυρηνικών όπλων και των αντιπυραυλικών συστημάτων των δύο υπερδυνάμεων. Οι Νίξον και Μπρέζνιεφ ανακήρυξαν την νέα εποχή της «ειρηνικής συνύπαρξης».

Εξαγγελία δημοψηφίσματος και Capital Controls

Το 2015, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει με διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα στις 5 Ιουλίου, με ερώτημα την αποδοχή ή την απόρριψη της πρότασης των θεσμών... Αφορμή της πρότασης διεξαγωγής του υπήρξε η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις, ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές της. Από τις 29 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου κηρύχθηκε τραπεζική αργία και τέθηκε ημερήσιο όριο αναλήψεων 60 ευρώ, από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών. Επίσης το Χρηματιστήριο Αθηνών αποφασίστηκε να παραμείνει κι αυτό κλειστό έως τη Δευτέρα 6 Ιουλίου. Τα Capital Controls διήρκεσαν για 50 μήνες, από τις 28 Ιουνίου του 2015 μέχρι τη νομοθετική απόφαση της 26ης Αυγούστου 2019!

Τέλος, η 27η Ιουνίου γιορτάζεται ως Ημέρα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (Micro-, Small and Medium-sized Enterprises Day) με απόφαση του ΟΗΕ.

ΟυγκάνταΠαλαιστίνιοιαεροπειρατεία