Ιστορία|14.09.2023 07:55

Σεπτέμβριος ο καταραμένος μήνας της Λάρισας: όταν έπεσε στρατιωτικό αεροπλάνο στην πόλη και σκότωσε κατοίκους

Newsroom

Τελικά ο Σεπτέμβριος είναι καταραμένος μήνας για τη Λάρισα. Εφέτος είναι οι βιβλικές καταστροφές που στοιχειώνουν (και) την πόλη. Πριν από 41 χρόνια έπεφτε στρατιωτικό αεροπλάνο καταμεσής της πόλης της Λάρισας και σκότωνε κατοίκους!

Εφέτος η Θεσσαλία έχει σημαδευτεί από τραγικά γεγονότα. Από πού να αρχίσεις; Από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών τον Μάρτιο; Από τη φωτιά που κατέκαψε τη Μαγνησία και προκάλεσε έκρηξη σε στη Νέα Αγχίαλο τον Ιούλιο ή στις δραματικές μέρες και νύχτες που βιώνουν κάτοικοι χωριών του Θεσσαλικού Κάμπου μετά το πέρασμα της θεομηνίας «Δανιήλ»;

Φαίνεται πως ο Σεπτέμβριος δεν είναι και ο καλύτερος μήνας για τις περιοχές της Θεσσαλίας. Κι όχι εφέτος με την ανυπολόγιστης έκτασης καταστροφή στα χωριά του Κάμπου και όχι μόνο, αλλά ας θυμηθούμε μια μέρα σαν αύριο, 15 Σεπτεμβρίου του 1982 τι έγινε στη Λάρισα.

Τα ρολόγια έδειχναν περασμένες επτά το απόγευμα· ο ήλιος είχε αρχίσει να βασιλεύει. Πάνω από Εθνικό Στάδιο της Λάρισας, το Αλκαζάρ στην περιοχή του Ιπποκράτη, ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος από τον ουρανό σαν μπουμπουνητό. Κάποιοι κάτοικοι που ζούσαν τις ημέρες του πολέμου θυμήθηκαν τέτοιους ανατριχιαστικούς θορύβους· τρόμαξαν ότι βομβαρδίζουν την πόλη τους!

Τι είχε συμβεί: ένα αεροσκάφος τύπου F-84F Thunderstreak της Πολεμικής Αεροπορίας είχε πιάσει φωτιά κατά την πτήση και τα συντρίμμια του έπεφταν σε κατοικημένη περιοχή! Ο πιλότος, σμηναγός Θεόδωρος Πετρόπουλος, από το χωριό Κουλούρα Αιγίου είχε χρησιμοποιήσει με επιτυχία το αλεξίπτωτο του και εγκατέλειψε το φλεγόμενο αεροσκάφος λίγο πριν γίνει η έκρηξη· «…σώθηκε με ελαφρά τραύματα και νοσηλεύτηκε στο 404 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της πόλης», περιγράφει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της Θεσσαλίας.

Τέτοια αεροπλάνα είχαν αποσυρθεί από το 1964

Να σημειώσουμε ότι τέτοιου τύπου αεροσκάφη είχαν αποσυρθεί από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ από το 1964 γιατί παρουσίαζαν βλάβες! Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είχε παραλάβει τα πρώτα F-84F Thunderstreak τον Ιανουάριο του 1957, τα οποία εντάχθηκαν στις 335 και 336 Μοίρες Δίωξης Βομβαρδισμού στη Λάρισα. Συνολικά είχαν παραληφθεί περισσότερα από 150 αεροσκάφη και κάποια παρέμειναν σε υπηρεσία 26 χρόνια. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος ανήκε στην 110 Πτέρυγα Μάχης, επέστρεφε από εκπαιδευτική πτήση και ήταν έτοιμο να προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λάρισας.

Μετά την φωτιά στον αέρα, η άτρακτος εξερράγη και κομμάτια του αεροσκάφους έπεφταν στις κατοικημένες περιοχές γύρω από το Στάδιο και πολλά από αυτά στα κεφάλια ανυποψίαστων περαστικών. Ο απολογισμός: τρεις νεκροί πολίτες, ανάμεσα τους κι ένα 13χρονο παιδί (κάποια ρεπορτάζ κάνουν λόγο μόνο για έναν νεκρό, τον άτυχο 13χρονο) και περίπου 15 τραυματίες.
Ο κινητήρας του αεροπλάνου και ένα από τα φτερά του κατέπεσαν σε πάρκο που μάλιστα βρισκόταν πλάι σε Δημοτικό Σχολείο.
Ο πιλότος είχε προσγειωθεί σε ένα χωράφι λίγα χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου έβρεχε συντρίμμια. Με μικροτραυματισμούς κατάφερε να συρθεί μέχρι το πρώτο σπίτι όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και κατόπιν διακομίστηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο. Ο 13χρονος μαθητής που χτυπήθηκε από κομμάτι του αεροσκάφους είχε διακομιστεί σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της Αθήνας και λίγες ώρες μετά τη διακομιδή του είχε καταλήξει.

Δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων

Ο δημοσιογράφος - ανταποκριτής της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» στη Θεσσαλία Τάκης Βουνάτσος είχε καταγράψει τη μαρτυρία του αυτόπτη μάρτυρα Κοσμά Ευαγγελούλη: «Βρισκόμουν εκείνη την ώρα στο πάρκο του Αλκαζάρ και φόρτωνα καθίσματα σε ένα φορτηγό αυτοκίνητο. Άκουσα δυνατό κρότο και είδα ένα αεροπλάνο να έχει πάρει φωτιά και να κατευθύνεται προς το μέρος μας. Άρχισε να διαλύεται προτού φτάσει στο έδαφος και να εκσφενδονίζονται κομμάτια από το αεροπλάνο παντού. Από αυτά χτυπήθηκε μια γυναίκα, καθώς άρπαξαν αμέσως φωτιά τα ρούχα της. Τρέξαμε και της προσφέραμε αμέσως τη βοήθειά μας. Στη συνέχεια τη βάλαμε σε ένα αυτοκίνητο και την μετέφεραν στο νοσοκομείο».

Σε άλλο ρεπορτάζ του ο αείμνηστος δημοσιογράφος, Τάκης Βουνάτσος έγραφε: Πανικόβλητοι οι γείτονες εγκατέλειπαν τα σπίτια και τα μαγαζιά τους. Βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας στους περαστικούς να απομακρυνθούν. Τέσσερις άνθρωποι που τραυματίστηκαν από αντικείμενα τα έβαλαν οι περαστικοί σε δύο αυτοκίνητα και τα μετέφεραν στο νοσοκομείο.

Ο 32χρονος βιοτέχνης, Παναγιώτης Χατζηαποστόλου, είχε δηλώσει στον Τάκη Βουνάτσο: «Στις 19:15 ήμουν στην είσοδο της βιοτεχνίας μου, που είναι μόλις 100 μέτρα από τον τόπο του δυστυχήματος. Άκουσα έναν δυνατό κρότο σαν βομβαρδισμός. Πετάχτηκα έξω και είδα ένα αεροπλάνο να έχει πάρει φωτιά στον αέρα και στη συνέχεια ένα αλεξίπτωτο να κατεβαίνει προς το έδαφος. Έτρεξα για να απομακρυνθώ. Νόμιζα πως το αεροπλάνο ερχόταν καταπάνω μας».

Την επόμενη μέρα έγινε διαδήλωση διαμαρτυρίας κατοίκων που απαιτούσαν την απομάκρυνση του αεροδρομίου από τη Λάρισα και την απαγόρευση των εκπαιδευτικών πτήσεων και ασκήσεων πάνω από την πόλη.

αεροπορικό δυστύχημανεκροίΘεσσαλίαειδήσεις τώραΛάρισα