Ιστορία|25.12.2023 10:31

Όταν Γερμανοί και Βρετανοί έδωσαν τα χέρια στα χαρακώματα του Δυτικού Μετώπου: Η εκεχειρία του 1914 είναι η πιο όμορφη, πραγματική χριστουγεννιάτικη ιστορία

Αφροδίτη Γκόγκογλου

Κι όμως, η πιο όμορφη χριστουγεννιάτικη ιστορία είναι απολύτως αληθινή.

Στις 25 Δεκεμβρίου του 1914, εν μέσω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, 100.000 στρατιώτες στο Δυτικό Μέτωπο, με δική τους πρωτοβουλία, αρνήθηκαν να πολεμήσουν, κηρύσσοντας άτυπη εκεχειρία. Τα γερμανικά στρατεύματα άρχισαν να τραγουδούν την «Άγια Νύχτα». Ακολούθησαν Γάλλοι και Βρετανοί, τραγουδώντας το τραγούδι -και κάλαντα- στη γλώσσα τους. Τα χαρακώματα διακοσμήθηκαν με χριστουγεννιάτικα δέντρα (κλαδιά), ενώ οι στρατιώτες άναψαν κεριά και κρέμασαν πολύγλωσσα πανό που εύχονταν στους αντίπαλους στρατούς «Καλά Χριστούγεννα».

Όταν το πυροβολικό σώπασε

Έστω για 24 ώρες, σε μεγάλο μέρος του μετώπου, το πυροβολικό σώπασε. Η μία πλευρά άρχισε να φωνάζει, στην άλλη, χριστουγεννιάτικες ευχές. Την ημέρα των Χριστουγέννων, οι στρατιώτες της πιο πολύνεκρης σύρραξης στην ιστορία της ανθρωπότητας μέχρι τότε, άρχισαν να βγαίνουν από τα χαρακώματα για να χαιρετήσουν την αντίπαλη πλευρά, να φέρουν πίσω τις σορούς των συμπολεμιστών τους και να ανταλλάσσουν δώρα όπως καπνό, σοκολάτα και αλκοόλ. Σε πολλές περιοχές του μετώπου, υπάρχουν μαρτυρίες ότι έπαιξαν μεταξύ τους ποδόσφαιρο. Η εκεχειρία αφορούσε περίπου 100.000 άνδρες, σχεδόν εξ ολοκλήρου στο Δυτικό Μέτωπο. Υπήρξε, όμως, και μικρή ανακωχή στο Ανατολικό Μέτωπο, μεταξύ αυστριακών και ρωσικών στρατευμάτων. Σε ορισμένες περιοχές, οι μάχες συνεχίστηκαν κανονικά.

«Δεν είμαι αιχμάλωτος, αλλά στην πίπα μου υπάρχει γερμανικός καπνός»

Στις 26 Δεκεμβρίου, ο Henry Williamson, Βρετανός στρατιώτης, έγραψε στη μητέρα του: «Στην πίπα μου υπάρχει καπνός. Φυσικά, θα σκεφτόταν κανείς. Αλλά περίμενε. Στην πίπα υπάρχει γερμανικός καπνός. Όχι, αγαπητή μητέρα, δεν είμαι αιχμάλωτος, ούτε έπεσα σε ενέδρα. Είναι ο καπνός ενός Γερμανού στρατιώτη. Ναι, ένας ζωντανός Γερμανός στρατιώτης μού τον έδωσε από το σικό του χαράκωμα. Χθες, Βρετανοί και Γερμανοί συναντηθήκαμε μεταξύ χαρακωμάτων, ανταλλάξαμε δώρα και δώσαμε τα χέρια. Ναι, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας των Χριστουγέννων, ακόμα και τώρα, καθώς γράφω. Δεν είναι θαυμάσιο;».

Στρατοδικείο για τους Βρετανούς «αντάρτες»

Η «ανταρσία» των στρατιωτών για τα Χριστούγεννα εξόργισαν τις βρετανικές Αρχές, οι οποίες και διέταξαν, όσοι συμμετείχαν στην άτυπη εκεχειρία, να περάσουν στρατοδικείο.

Ωστόσο, η εκεχειρία του 2014, θα αποτελεί για πάντα ένα απτό παράδειγμα του «πνεύματος των Χριστουγέννων» στην πραγματική ζωή. Και θα καταδεικνύει για πάντα τη γελοιότητα του πολέμου και το αδάμαστο πνεύμα ειρήνης και αλληλεγγύης που ενέχεται στη φύση του ανθρώπου.