Ιστορία|28.08.2024 07:14

Αγία Ελένη: Η παλαιότερη εκκλησία στον κόσμο στέκεται αγέρωχη στο Ικόνιο

Μαρία Ζαχαράκη

Ρεπορτάζ στην παλαιότερη χριστιανική εκκλησία στον κόσμο, στην Αγία Ελένη που βρίσκεται στο Ικόνιο της Τουρκίας, πραγματοποίησε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNNTurk.

Η εκκλησία της Αγίας Ελένης, που βρίσκεται στην καρδιά της Ανατολίας αποτελεί τον παλαιότερο χριστιανικό ναό στον κόσμο με ιστορία 1.700 ετών. Χτισμένη το 327 από την Ελένη, τη μητέρα του Βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, η εκκλησία συνεχίζει να στέκεται αγέρωχη, αποτελώντας ένα ζωντανό μνημείο της χριστιανικής κληρονομιάς στην Ανατολία.

Παρά τις ιστορικές αναταράξεις και τις πολεμικές συγκρούσεις που έχουν πλήξει την περιοχή, η εκκλησία διατηρήθηκε σχεδόν ανέγγιχτη, αποτελώντας έναν ζωντανό μάρτυρα της ιστορίας.

Μία εκκλησία στην υπηρεσία του πολέμου

Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η εκκλησία μετατράπηκε σε ορθοπεδικό νοσοκομείο, όπου κατασκευάζονταν ξύλινα χέρια και πόδια για τους τραυματίες στρατιώτες που πολεμούσαν στα μέτωπα. Αυτή η λιγότερο γνωστή πτυχή της ιστορίας της εκκλησίας αποτελεί τη μοναδική περίοδο που η εκκλησία δεν λειτούργησε ως χώρος λατρεία, αλλά για θεραπευτικούς σκοπούς.

«Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η εκκλησία της Αγίας Ελένης μεταβιβάστηκε και πάλι στους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Μέχρι το 1924, ο χώρος αυτός συνεχίζει να λειτουργεί ως εκκλησία. Μετά το 1924, οι χριστιανοί εδώ μεταναστεύουν (sic) στην Ελλάδα. Μετά το 1924, οι πόρτες της εκκλησίας Αγία Ελένη κλειδώθηκαν», όπως εξηγεί ο διευθυντής του μουσείου πλέον, αρχαιολόγος Σερτζάν Γιάιλα.

Το 1924, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης, η εκκλησία έκλεισε τις πύλες της, μέχρι και το 2009, οπότε έγιναν εργασίας αποκατάστασης και άνοιξε ξανά το 2012, λειτουργώντας πλέον ως μουσείο. Οι τοιχογραφίες, τα ξύλινα αντικείμενα και οι πληροφορίες για την ιστορική της σημασία προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, τόσο ντόπιους όσο και ξένους. Η Αγία Ελένη είναι ένας σημαντικός προορισμός για τουρίστες από όλο τον κόσμο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρωσία. Μόνο πέρυσι την επισκέφτηκαν 200 χιλιάδες τουρίστες.

Ένας ζωντανός μάρτυρας της ιστορίας

Η εκκλησία της Αγίας Ελένης δεν είναι απλώς ένα αρχιτεκτονικό μνημείο, αλλά ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας. Οι επισκέπτες που περνούν τις πόρτες της δεν έρχονται μόνο για να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική της, αλλά και για να νιώσουν τη σύνδεση με το παρελθόν, εξηγεί ο διευθυντής του μουσείου, αγγίζοντας τους τοίχους της και βιώνοντας μια στιγμή αδιάκοπης ιστορικής συνέχειας.

ΤουρκίαΕκκλησίαειδήσεις τώρα