Σαν σήμερα: Ο Γιούρι Γκαγκάριν αφήνει πίσω του τη Γη και ταξιδεύει στο μύθο
12 Απριλίου: Μια μέρα σαν τη σημερινή το 1961 στις 09:07 ώρα Μόσχας, ο Γιούρι Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που ταξιδεύει στο διάστημα!🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
«Παγιέχαλι», είπε ο 27χρονος Γιούρι Γκαγκάριν, που στη γλώσσα του, τα ρωσικά σημαίνει «πάμε», και ο πρώτος άνθρωπος άρχισε το ταξίδι του για να ανακαλύψει τον κόσμο έξω από τα σύνορα της Γης. Το ημερολόγιο έγραφε 12 Απριλίου του 1961.
Διαβάστε επίσης: Κίνα και Ρωσία συμφώνησαν για κοινό διαστημικό σταθμό στη Σελήνη
Ο Γιούρι Γκαγκάριν είχε επιλεγεί μεταξύ 20 συναδέλφων του που πραγματοποίησαν κοινή εκπαίδευση για την πτήση στο διάστημα. Ξεχώρισε για την υψηλή του ειδίκευση τις τεχνικές του γνώσεις, αλλά και για τον ψυχικό του κόσμο. Η πτήση του «Βοστόκ 1» πραγματοποιήθηκε με πλήρως αυτόματο σύστημα. Τον έλεγχο του σκάφους δεν τον είχε ο Γκαγκάριν, αλλά επιτελείο επιστημόνων στη Γη. Έπειτα από 67 λεπτά σε τροχιά γύρω από τη Γη, το προσωπικό ελέγχου πτήσης έδωσε εντολή στο σκάφος να πυροδοτήσει τους κινητήρες επιβράδυνσης και να αρχίσει την επιστροφή του στην ατμόσφαιρα. Ο Γκαγκάριν δεν προσγειώθηκε μαζί με την κάψουλα, αλλά χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμά του σε ύψος 7 χιλιομέτρων και έπειτα από ελεύθερη πτώση χρησιμοποίησε το αλεξίπτωτό και προσγειώθηκε κοντά στην πόλη Τακτάροβα. Μια γυναίκα, η εγγονή της και η αγελάδα τους ήταν οι πρώτοι που είδαν τον Γκαγκάριν να πατάει τα πόδια του στη Γη.
Ο Γκαγκάριν ήταν ο πρώτος που είδε τον κόσμο μας από ψηλά κι όταν γύρισε αυτός ο «κόσμος» τον κατάπιε… Ο 27χρονος «Κολόμβος» ταξίδεψε σε όλη τη Γη και διαφήμισε την επιτυχία της Σοβιετικής Ένωσης. Τιμήθηκε με το μετάλλιο Ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης· χρησιμοποιήθηκε από το Σοβιετικό Κράτος για λόγους προπαγάνδας, και ο ατάραχος Γιούρι άρχισε να λυγίζει: έπινε, μεθούσε, γύριζε στο σπίτι του σε τραγική κατάσταση, ο γάμος του είχε διαλυθεί. Κι όμως βρήκε τη δύναμη και τον… δρόμο και ξαναγύρισε! Πήρε μέρος στο διαστημικό πρόγραμμα της ΕΣΣΔ για την κατάκτηση της Σελήνης, αλλά έπειτα από την καταστροφική πτήση του «Σογιούζ1» του απαγορεύτηκε να συμμετάσχει ξανά σε διαστημική πτήση. Ο Γκαγκάριν θα μπορούσε στο εξής να πετάει μόνο αεροπλάνα, και μόνο με τη συνοδεία δεύτερου πιλότου. Με ένα τέτοιο αεροπλάνο, ένα MiG-15 συνετρίβη στις 27 Μαρτίου του 1968 έχοντας πλάι τον εκπαιδευτή του. Η Γη δεν του συγχώρησε ποτέ ότι την είδε κάποτε… αφ’ υψηλού και τον... τιμώρησε τραβώντας τον κοντά της!
Το Σοβιετικό καθεστώς είχε αναφέρει ότι ο Γκαγκάριν έμεινε μέσα στο αεροπλάνο ως το τέλος προκειμένου να μην πέσει πάνω σε ένα σχολείο. Ο Γιούρι Γκαγκάριν είναι θαμμένος στο Κρεμλίνο. Την ίδια τραγική μοίρα με τον πρώτο κοσμοναύτη είχαν όλοι οι πρωταγωνιστές της πτήσης του «Βότοκ1»: Ο δεύτερος αναπληρωτής κοσμοναύτης, Γκριγκόρι Νελιούμποφ αυτοκτόνησε πέφτοντας στις γραμμές του τρένου, ο πρώτος αναπληρωτής, ο διάσημος Γκέρμαν Τίτοφ βρέθηκε νεκρός στη σάουνα του σπιτιού του δηλητηριασμένος από μονοξείδιο του άνθρακα και ο εκπονητής του διαστημικού προγράμματος της ΕΣΣΔ Σεργκέι Κορολιόφ πέθανε πάνω σε εγχείρηση ρουτίνας, δυο χρόνια πριν από τον Γκαγκάριν. Η μοίρα των ανθρώπων που θέλησαν να πλησιάσουν τον Θεό…
Να πούμε ότι ο Γιούρι Γκαγκάριν είχε επισκεφτεί το 1962 την Αθήνα, όπου του είχε επιφυλαχθεί από το πλήθος ενθουσιώδης υποδοχή. Το σύνθημα «Γκαγκάριν-ειρήνη» δημιούργησε ένταση και δεν έλειψαν οι τραυματισμοί αριστερών διαδηλωτών και αστυνομικών!
Επίσης μια μέρα σαν τη σημερινή: Το 1945 πεθαίνει ο Αμερικανός πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούζβελτ. Τον διαδέχεται ο αντιπρόεδρος Χάρι Τρούμαν.
Τέλος σήμερα γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα της Πτήσης του Ανθρώπου στο Διάστημα.
Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα στο σιδηρόδρομο: Διπλοί συρμοί με έναν μηχανοδηγό και «επιδημία» βλαβών στα «ασημένια βέλη» - Νέες καταγγελίες
«Απόλυτη εταιρική διαφθορά»: Σάλος μετά την υπουργοποίηση του Έλον Μασκ στις ΗΠΑ – Ποιες οι αρμοδιότητές του
Αποκαλυπτήρια για το λογότυπο του Μετρό Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη λειτουργίας
Αθηνά Οικονομάκου: Kλείνει την εταιρεία κοσμημάτων της - «Είμαι πολύ συγκινημένη»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr