Σαν σήμερα 26 Αυγούστου ο Ιούλιος Καίσαρας και οι Ρωμαίοι εισβάλουν στο νησί της Βρετανίας
26 Αυγούστου του 55 μ.Χ. Οι αετοί της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας «πετούν» πάνω από τα κύματα του Ντόβερ. Ο Ιούλιος Καίσαρας εισβάλει στη Βρετανία!🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Σαν σήμερα το 55 π.Χ., στις 26 Αυγούστου, οι Ρωμαίοι αποβιβάστηκαν στη Βρετανία. Οι Λεγεωνάριοι ήταν διστακτικοί, μέχρι που ένα σημαιοφόρος πήδηξε στη θάλασσα και βγήκε στη στεριά, κραδαίνοντας ψηλά το λάβαρο με τον αετό. Αρχηγός τους ήταν ο Ιούλιος Καίσαρας, ένας από τους σπουδαιότερους πολιτικούς και πολεμιστές στην Ιστορία.
Διαβάστε επίσης: Αι ειδοί του Μαρτίου: Απλά μαθήματα Λατινικών με 23 μαχαιριές
Η Βρετανία ήταν άγνωστος τόπος. Τριακόσια χρόνια πριν, το Νησί έχει ανακαλυφθεί από τον Έλληνα θαλασσοπόρο Πυθέα τον Μασσαλιώτη. Δυστυχώς η περιγραφή του ταξιδιού του δεν σώζεται, όμως γίνονται αναφορές σε αυτήν από μεταγενέστερους συγγραφείς της κλασικής εποχής. Ο Πυθέας ανέφερε πως ο καιρός στη Βρετανία ήταν ψυχρός, πως οι κάτοικοι ήταν απλοί στους τρόπους τους και δεν τους πείραζε καθόλου να τρώνε απλές τροφές… Ο Καίσαρας χρειάζονταν πιο ουσιαστικές πληροφορίες. Έστειλε λοιπόν ένα πλοίο να αναζητήσει σημεία απόβασης. Όταν ο στόλος του Καίσαρα έφτασε στο Ντόβερ οι Βρετανοί ήταν συγκεντρωμένοι κατά μήκος των γκρεμών αναγκάζοντας τους Ρωμαίους να κινηθούν βορειοανατολικά κατά μήκος της ακτής. Οι βρετανοί τους ακολούθησαν εμποδίζοντας την απόβαση με τους Ρωμαίους να βγαίνουν από τα πλοία και να πέφτουν σε βαθιά νερά. Έπειτα από άγρια μάχη οι Ρωμαίοι κατάφεραν να νικήσουν τους Βρετανούς και να στήσουν ένα πρόχειρο στρατόπεδο. Παραδόξως αυτή η πρώτη καταγεγραμμένη εισβολή είναι και η μοναδική στην ιστορία της Βρετανίας κατά την οποία έγινε μάχη στις ακτές.
Ο Καίσαρας περιέγραψε πολύ ζωηρά τους Βρετανούς: «Χρωματίζουν το πρόσωπο και το σώμα τους με κυανό χρώμα καθιστώντας έτσι πιο φοβερή την εμφάνιση τους στη μάχη. Τα μαλλιά τους είναι μακριά ενώ τα κορμιά τους είναι παντού ξυρισμένα εκτός από το κεφάλι και το άνω χείλος».
Έναν αιώνα μετά, τα σπουδαία...
Ο Καίσαρας δεν έχασε χρόνο στη Βρετανία, καθώς ο χειμώνας ερχόταν απειλητικός. Οι παλίρροιες ήταν ψηλότερες από ότι είχαν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν οι μεσογειακοί θαλασσοπόροι και μία άγρια καταιγίδα προκάλεσε ζημιές στο στόλο του. Βιαζόταν να γυρίσει στην ηπειρωτική Ευρώπη. Η εκστρατεία δεν έληξε με ιδιαίτερη επιτυχία, όμως έτσι παρουσιάστηκε. Πριν από αυτήν δεν ήταν γνωστά παρά ελάχιστα για εκείνα τα μυστηριώδη νησιά του βορρά από όπου προέρχονταν υλικά όπως ο κασσίτερος. Ο Καίσαρας είχε συλλέξει πολύτιμες πληροφορίες και είχε συνάψει συμμαχίες οι οποίες θα αποδεικνύονταν χρήσιμες κατά τη δεύτερη εισβολή του. Βέβαια η πραγματική κατάκτηση της Βρετανίας από τους Ρωμαίους θα λάμβανε χώρα σχεδόν έναν αιώνα αργότερα. Όπως Παρατήρησε ο ιστορικός Τάκιτος ο Καίσαρας, στην πραγματικότητα, περισσότερο αποκάλυψε παρά κληροδότησε τη Βρετανία στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Πηγή: Dan Snow: Σαν Σήμερα- Παγκόσμια Ιστορία, εκδόσεις: Μεταίχμιο.
Επίσης σαν σήμερα: Το 1071 οι Σελτζούκοι Τούρκοι νικούν τους Βυζαντινούς στη Μάχη του Μάντζικερτ.
Το 1959 Η British Motor Corpration παρουσιάζει το αυτοκίνητο Mini Cooper, που σχεδίασε ο ελληνικής καταγωγής βρετανός Άλεκ Ισιγώνης.
Το 1986 μία πρωτοφανής τραγωδία συγκλονίζει το Καμερούν. Χίλια επτακόσια άτομα χάνουν τη ζωή τους από τα τοξικά αέρια που εκλύονται από την ηφαιστειακή λίμνη του Νίος.
Έρχεται «Μεγάλος Αδελφός» για τα αυθαίρετα: Drones, ψηφιακές πλατφόρμες και τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζουν τα κτίσματα χωρίς άδεια
Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση: Για ποια θέματα χτυπά «καμπανάκι»
Ένα βήμα πριν τη δημοσιονομική παράλυση οι ΗΠΑ - Καταψηφίστηκε η πρόταση Τραμπ για αύξηση του ορίου του χρέους
Αυτές είναι οι πιο χριστουγεννιάτικες πόλεις στον κόσμο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr