Η 7χρονη Γκέλια και ο Στάλιν: πώς το σύμβολο της αγάπης για τα παιδιά γκρεμίστηκε σε ένα βράδυ – Θλιβερό το τέλος της οικογένειας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ο Στάλιν αγαπούσε τα παιδιά… Τους γονείς μισούσε… Το όνομά της ήταν Ενγκέλσινα Μαρκίζοβα, αλλά τη φώναζαν Γκέλια και ήταν κόρη του του Λαϊκού Επιτρόπου για της Αυτόνομης Επαρχίας Μπουριάτ της Σιβηρίας.
Η Ιστορία δεν θα αφιέρωνε ούτε μια αράδα για τη ζωή της Γκέλια, θα την γνώριζαν μονάχα η μάνα της, ο πατέρας της και λίγοι φίλοι και συγγενείς και θα πέθαινε σαν τους περισσότερους ανθρώπους: άσημη με μοναχά τη μνήμη των επιγόνων να την κρατούν «ζωντανή», αν… Αν το 1936 δεν σηκωνόταν στα δυο ποδαράκια της- 7 χρονών τότε- να φιλήσει έναν από τους διασημότερους άνδρες της παγκόσμιας ιστορίας κι εκείνος δεν έσκυβε να την πάρει στην αγκαλιά του… Κι όλα μπορεί να είναι συμπτώσεις, όμως όπως έλεγαν οι Ρωμαίοι: De malo, bonum και De bonum, malo… (από το κακό καλό κι από το καλό κακό).
Κι έτσι αρχίζει το παραμύθι της Ενκέλσινα Σεργκέεβνα Μαρκίζοβα, που όπως τα (περισσότερα) παραμύθια του Άντερσεν δεν είχε καλό τέλος! Ο Αρντάν Μαρκίζοφ μοχθούσε για τη Σοβιετική Ένωση στην απομακρυσμένη Σιβηρία· παθιασμένος κομμουνιστής, ονόμασε την κόρη του Ενγκέλσινα από τον Φρίντριχ Ένγκελς και τον γιο του Βλάντλεν από τον Βλαντιμίρ Λένιν…Ο Μαρκίζοφ ταξίδεψε στη Μόσχα το 1936, ως μέλος μογγολικής αντιπροσωπείας για να συναντήσει τον Στάλιν, παίρνοντας μαζί και την επτάχρονη κόρη του, την Ενκέλσινα. Η μικρή έκλεψε την παράσταση πλησιάζοντας τον Στάλιν προσφέροντάς του λουλούδια και δίνοντάς του ένα φιλί. Ο Στάλιν έσκυψε, άρπαξε στα ατσαλένια μπράτσα του την μικρούλα, όπως θα άρπαζε την Ιστορία λίγα χρόνια μετά, την αγκάλιασε και ένας φωτογράφος αιχμαλώτισε στη φυλακή της αιωνιότητας το στιγμιότυπο!
«Ο Θεός μας έστειλε αυτό το μικρό κορίτσι»
Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Πράβντα» αναφώνησε ενθουσιασμένος: «Ο Θεός μας έστειλε αυτό το μικρό κορίτσι. Θα την κάνουμε σύμβολο της ευτυχισμένης παιδικής ηλικίας».
Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στην πρώτη σελίδα της «Πράβντα» και με τη λεζάντα: «Ο φίλος των παιδιών», έγινε- όπως θα λέγαμε σήμερα- viral. Μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας, το λόμπι του ξενοδοχείου όπου είχε καταλύσει η αποστολή των Μογγόλων γέμισε παιχνίδια και άλλα δώρα που έστελναν στη μικρή Ενκέλσινα από ολόκληρη τη Μόσχα.
Η επιστροφή της Ενκέλσινα στο χωριό της το Μπούριατ, χαιρετίστηκε με υποδοχή εκείνες των αστροναυτών λίγες δεκαετίες μετά. Η φωτογραφία του Πατερούλη με την… κόρη αναρτήθηκε σε νηπιαγωγεία, σε νοσοκομεία, σε σχολεία και γενικά εξαπλώθηκε σαν αρρώστια σε όλη τη Σοβιετική Ένωση.
Ένας διάσημος γλύπτης, μάλιστα, ο Γκεόργκι Λαβρόφ (εκτοπίστηκε αργότερα για 17 χρόνια σε Γκουλάγκ), σμίλεψε ένα άγαλμα που απεικόνιζε τον Στάλιν και τη Γκέλια και όλοι πια την μακάριζαν και τη ζήλευαν που είχε γίνει διάσημη πλάι στον Πατερούλη, όμως… Όμως η «αγάπη» του Στάλιν για τα παιδιά και η δημοσιότητα της Ενκέλσινα δεν έσωσε την οικογένειά της από τη Μεγάλη Εκκαθάριση.
Πατέρας και μάνα στο θάνατο
Το 1937, ο πατέρας της μικρούλας συνελήφθη από τη μυστική αστυνομία, κατηγορούμενος ως τροτσκιστής, ανατρεπτικός συνωμότης και κατάσκοπος της Ιαπωνίας. Η 8χρονη Γκέλια, με την υπόδειξη της μητέρας και των συγγενών της, έγραψε στον Στάλιν, εκλιπαρώντας για έλεος, αλλά τα ατσάλια δεν λυγίζουν από τέτοιους συναισθηματισμούς· ο πατέρας της εκτελέστηκε το 1938 και η μητέρα της συνελήφθη και εξορίστηκε στο Καζακστάν, όπου πέθανε στα 32 χρόνια της από τις κακουχίες και τα βασανιστήρια· η επίσημη αιτία θανάτου έγραφε: «μυστηριώδες ατύχημα»…
Και από διασημότητα, η μικρή Γκέλια έγινε πλέον παρίας, που την αποφεύγαν οι συμμαθήτριές της, οι γείτονες και οι παλιοί φίλοι, ως κόρη του «εχθρού του λαού». Η μικρή Γκέλια έφυγε στη Μόσχα όπου- με άλλο όνομα- ανατράφηκε από τη θεία της.
Οι φωτογραφίες και τα γλυπτά του Στάλιν με την κόρη ενός εχθρού του λαού μπήκαν στις αποθήκες της μνήμης· είχαν κοστίσει πάρα πολλά για να καταστραφούν. Οι λακέδες του Στάλιν απλώς άλλαξαν το όνομα του κοριτσιού από Ενκέλσινα-Γκέλια- Σεργκέεβνα σε Μαμλακάτ Νακάνκοβα…
Συντροφιά με κακές αναμνήσεις
Και οι εικόνες του Στάλιν με τη μικρή… που άλλαξε την ταυτότητά της σιγά σιγά μετά τον μυστηριώδη θάνατο του σκληρού ηγέτη της ΕΣΣΔ, το 1953, άρχισαν να εξαφανίζονται.
Το αυθεντικό μοντέλο, όμως, η Ενκέλσινα-Γκέλια- Μαρκίζοβα Σεργκέεβνα σπούδασε ανατολικούς πολιτισμούς, με ειδίκευση στην Κίνα και την Ινδία, παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε τρία παιδιά.
Για τον άνθρωπο που τη σήκωσε στην αγκαλιά του αλλά δεν δίστασε να την γκρεμίσει στο βάραθρό της αναλγησίας έμαθε- όπως και η υπόλοιπη Ρωσία- για την έκταση της αιμοσταγούς διακυβέρνησης του μετά τον θάνατό του.
Η Γκέλια πέθανε από καρδιακή προσβολή τον Μάιο του 2004 ενώ βρισκόταν σε διακοπές στην Αττάλεια της Τουρκίας· ήταν 75 χρονών. Η φωτογραφία της- ενθύμιο σκοτεινών καιρών- ζει ακόμα για να θυμίζει των ανθρώπων το θηριώδες ένστικτο: το αλόγιστο μίσος…
Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr