Lifestyle | 28.09.2021 11:54

Σπύρος Φωκάς: «Ζούμε αξιοπρεπώς, μην μας αναστατώνετε» λέει η σύζυγός του - Δείτε το κοντέινερ που ζουν

Newsroom

Με αφορμή τη συνέντευξη της Σοφίας Μπαλάση για την οικονομική κατάσταση του Σπύρου Φωκά και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σπουδαίος Έλληνας ηθοποιός, η σύζυγος του, Λίλιαν Φωκά, έκανε μία δημοσίευση στα social media, κάνοντας λόγο για «αναληθείς δημοσιεύσεις» που τους προκαλούν αναστάτωση.

«Με αφορμή αναπαραγωγή δημοσιευμάτων για την κατάσταση μας, θέλω να ενημερώσω ότι με αξιοπρέπεια διαχειριζόμαστε τη ζωή μας έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση φίλων μας, όσο βέβαια και τη βοήθεια του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, κυρίου Γρηγόρη Δημητριάδη, όσο και του γενικού γραμματέα Πρόνοιας, Γιώργου Σταμάτη. Θα παρακαλούσα αυτό να γίνει σεβαστό από όλους και να μην αναστατώνουν τόσο εμένα, όσο και τον Σπύρο, με δημοσιεύσεις που είναι αναληθείς».

Η κάμερα του «Happy Day» βρέθηκε στον χώρο όπου ζει ο Σπύρος Φωκάς και ο καλός του φίλος, Θοδωρής Σεργιάδης, αναφέρθηκε στην σημερινή καθημερινότητα του ηθοποιού στην Κόρινθο. «Από ότι είδατε, είναι μια σχεδόν βιομηχανική περιοχή και το σπίτι είναι στο πουθενά. Σπίτι σε εισαγωγικά, βέβαια, γιατί είναι ένα κοντέινερ 40 τετραγωνικών. Μπαλκόνια δεν υπάρχουν, μέσα βρίσκεται ο Σπύρος Φωκάς και μπάζει χειμώνα καλοκαίρι. Tο μοναδικό εισόδημα που υπάρχει είναι η τιμητική σύνταξη που έχει, 620 ευρώ. Τα φάρμακα που αγοράζει είναι της τάξης των 150 ευρώ τον μήνα μόνο για συμμετοχή. Στην ουσία βοηθάει ο έξω κόσμος για το φαγητό».

Τον περασμένο Ιούλιο, ο Σπύρος Φωκάς μεταφέρθηκε εσπευσμένα από το σπίτι-κοντέινερ στο Καλαμάκι Κορινθίας, στο Νοσοκομείο Κορίνθου. Εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν ότι τα αιμοπετάλιά του ήταν πολύ πεσμένα και έκριναν πως πρέπει να μεταφερθεί επειγόντως στην Αθήνα. Ετσι κι έγινε, με τον 83χρονο ηθοποιό να νοσηλεύεται για τρεις εβδομάδες στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Σε άλλο κομμάτι της συνέντευξης, ο κ. Σεργιάδης ανέφερε πως «όταν ο Σπύρος βγήκε μετά από 60 μέρες από το νοσοκομείο, βρήκε στο ρολόι της ΔΕΗ ένα χαρτάκι πως του κόπηκε το ρεύμα. Το οποίο ρεύμα επανενώθηκε με παρέμβαση του Γιώργου Σταμάτη και του Γρηγόρη Δημητριάδη από το Μαξίμου».

Έλενα Ακρίτα: «Χρειάζεται τη στήριξη του υπουργείο Πολιτισμού για να κρατηθεί στη ζωή»

Η Έλενα Ακρίτα, μέσα από ανάρτησή της στα social media, έγραψε: «Κυρία Λίνα Μενδώνη, μπορείτε να βοηθήσετε τον Σπυρο Φωκά; Με 600€ σύνολο εκείνος και η γυναίκα του αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα. Ανέστιος και πένης ο αγαπημένος ηθοποιός, χρειάζεται τη στήριξη του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για να κρατηθεί στη ζωή. Θα παρακολουθήσουμε στενά την υπόθεση, ο κ. Φωκάς δεν ζητά ελεημοσύνη, μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωση ζητά».

Σπύρος Φωκάς - 30 ταινίες, τηλεόραση και καριέρα στο εξωτερικό

Ο Σπύρος Φωκάς γεννήθηκε στην Πάτρα και ο κινηματογραφικός φακός φώτισε για πρώτη φορά το πρόσωπό του το 1959 στην ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού, «Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα». Η ταινία προβλήθηκε τότε στο Φεστιβάλ των Καννών και ήταν η αφετηρία για την διεθνή καριέρα του. Μετά από αυτή τη διάκριση, όντας και απόφοιτος της δραματικής σχολής του Κωστή Μιχαηλίδη, δεν άργησε να πάρει το ρίσκο και να πάει στην Ιταλία, στα στούντιο της Τσινετσιτά, όπου και αξιοποίησε τις οντισιόν και τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν.

Έτσι, συμμετέχει σε διεθνείς παραγωγές, όπως στις ταινίες «Όταν θέλει η γυναίκα» του Βιντσέντε Μινέλι πλάι στην μεγάλη Λάιζα Μινέλι και «Ο Ρόκο και τα Αδέλφια του» του Λουκίνο Βισκόντι, πλάι στην αξέχαστη Κατίνα Παξινού. Ειδικότερα με την εμφάνιση του στην ταινία του Φράνκο Ρόσι «Ο Θάνατος ενός Φίλου», απογειώνεται η κινηματογραφική του καριέρα, αφού κερδίζει βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Λοκάρντο.

Στη συνέχεια κάνει το μεγάλο βήμα προς το Χόλιγουντ, συμμετέχοντας πλέον σε αμιγώς αμερικάνικες παραγωγές. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Δαλιανίδη, γυρίζει στην Φίνος Φίλμ δύο ταινίες πλάι στην Ζωή Λάσκαρη, τον «Εγωισμό» και τη «Στεφανία», που άφησαν εποχή. Δεν άργησε όμως να ξαναφύγει για την Αμερική, όπου πρωταγωνίστησε σε ταινίες που έκαναν μεγάλη εμπορική επιτυχία, όπως το «Διαμάντι του Νείλου» και «Ράμπο 3».

Συνολικά έπαιξε σε 36 ταινίες, 2 εκ των οποίων της Φίνος Φιλμ. Σε όλη την κινηματογραφική καριέρα του έπαιξε με επιτυχία σε πάνω από 30 ταινίες, οι περισσότερες στην Ιταλία και στην Αμερική, και αξίζει να αναφερθεί ότι έγινε ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός, και από τις εμφανίσεις του σε γνωστά θέατρα του εξωτερικού. Σημαντική τέλος ήταν και η παρουσία του στην ελληνική τηλεόραση, πρωταγωνιστώντας σε κοινωνικές και δραματικές σειρές, ανάμεσά τους οι: «Ανατομία ενός εγκλήματος», «Δύο Ξένοι», «Οι κληρονόμοι», «Της αγάπης μαχαιριά», «Φιλί ζωής» κ.α.

Όλες οι ειδήσεις

Animasyros 2021: Ενίσχυση των γυναικών στον χώρο του animation - Μεγάλη νικήτρια στα βραβεία του φεστιβάλ η Joanna Quinn

Global Citizen: Άλλος ένας «θρίαμβος» για τη Τζένιφερ Λόπεζ - Έλτον Τζον, Μπίλι Άιλις τραγουδούν για το κλίμα και την πείνα

Angelina Jolie - The Weeknd: Το τρίτο ραντεβού και οι φήμες για φλογερό ειδύλλιο

Άγριες Μέλισσες πρεμιέρα: Τα πρώτα επεισόδια του 3ου κύκλου και οι ανατροπές

Angie Dickinson: Το είδωλο γίνεται 90 ετών - Η σχέση με τον Σινάτρα και όσα δεν παραδέχτηκε για τον Κένεντι

ΔΕΗηθοποιόςελληνικός κινηματογράφοςΣπύρος Φωκάς