Lifestyle | 20.03.2019 17:42

Ηλίας Βρεττός: «Οι γυναίκες πρέπει να είναι πιο μαζεμένες από τους άντρες»

Άγγελος Γεραιουδάκης

Μετά την κυκλοφορία του album «Σωστό μου λάθος» από την Panik Platinum, έξι μήνες επιτυχημένων εμφανίσεων στην Αθήνα και λίγο πριν αρχίσει τη φετινή του περιοδεία ανά την Ελλάδα, ο Ηλίας Βρεττός παραχωρεί στο ethnos.gr μία συνέντευξη γεμάτη αλήθειες και επαναπροσδιορισμούς.

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησες τον νέο ολοκληρωμένο σου δίσκο από την Panik Platinum με τίτλο «Σωστό μου λάθος». Γιατί επέλεξες αυτόν τον τίτλο;

Το «Σωστό μου λάθος» είναι στίχος από το τραγούδι «Καταστρέφομαι». Όλο το concept και το artwork του δίσκου βασίστηκε σε αυτή την αντίθεση. Συνήθως ότι είναι σωστό, είναι και λάθος. Ανάλογα από ποια πλευρά θα το δεις. Βγαίνοντας, επίσης, από μία δύσκολη περίοδο της ζωής μου και θέλοντας να περάσω κάποια μηνύματα, καταλήξαμε σε αυτόν τον τίτλο. 

Στη ζωή σου έχεις κάνει λάθη που έχεις μετανιώσει; 

Δεν μετανιώνω ποτέ και για τίποτα. Είμαι υπερήφανος για τα λάθη μου γιατί έχω μάθει μέσα από αυτά. Γινόμαστε πιο ώριμοι, έμπειροι και προχωράμε πιο συνειδητά στη ζωή μας. Πλέον στόχος μου είναι να μην τα επαναλάβω! 

Έχεις κάνει περισσότερα λάθη στην επαγγελματική ή στην προσωπική σου ζωή; 

Δεν μπορώ να τα βάλω σε μία ζυγαριά και να επιλέξω. Σίγουρα, έχω κάνει λάθη και στην επαγγελματική και στην προσωπική μου ζωή. Όταν μιλάμε, όμως, για έρωτα, δεν μιλάμε για λογική, αλλά για συναίσθημα ή παρόρμηση. Όλο αυτό είναι πιο εύκολο να οδηγήσει σε λάθη, σε αντίθεση με την επαγγελματική ζωή που κρίνεσαι αυστηρά από κριτήρια λογικής. Με αυτή την έννοια, πιστεύω ότι στην προσωπική μου ζωή έχω κάνει περισσότερα λάθη! 

Πόσο χρόνο πιστεύεις ότι χρειάζεται κάθε τραγούδι για να δείξει την πορεία του;

Αυτό είναι πάρα πολύ σχετικό. Μου έχει τύχει ένα τραγούδι να γίνει κατευθείαν επιτυχία και μου έχει συμβεί ένα τραγούδι να γίνεται νούμερο ένα μετά από δέκα μήνες κυκλοφορίας, όπως το «Φώναξέ με». Γενικά, θεωρώ πως τα καλά και πιο ποιοτικά τραγούδια είναι αυτά που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να τα αφομοιώσει ο κόσμος και να τα προσθέσει στη ζωή του. Τα πιο ευκαιριακά σουξέ συνήθως αναδεικνύονται και πιο γρήγορα.  

Είναι σημαντικό να είναι σταθεροί οι συνεργάτες που έχει ο κάθε καλλιτέχνης μαζί του;

Είναι σημαντικό να έχεις συνεργάτες που δουλεύουν με την καρδιά τους και θα έχουν τη διάθεση για να κάνουν το κάτι παραπάνω. Αυτή τη στιγμή, το όνομα μου είναι μία επιχείρηση που από πίσω δουλεύει αρκετός κόσμος. Ένας ηγέτης θα πρέπει να είναι δημοκρατικός, να συναποφασίζει και να εμπνέει την ομάδα του. Τουλάχιστον, εγώ αυτό προσπαθώ να κάνω.  

Σε ενοχλούν τα αρνητικά σχόλια;

Κάθε φορά που ακούω κάτι αρνητικό και κακοπροαίρετο είναι ένα καμπανάκι που με κάνει να σκεφτώ πως κάτι έχω κάνει σωστά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα αρνητικά σχόλια πάντα τα επεξεργάζομαι. Αν έχω να πάρω κάτι από αυτά για να γίνω καλύτερος, τότε το προσπαθώ. Αν είναι απλά κακοπροαίρετα και έχουν σκοπό να με βλάψουν, τα προσπερνάω και πάω παρακάτω. Ο καθένας είναι ελεύθερος να λέει ότι θέλει. Κάνω τη δουλειά μου, όσο καλύτερα μπορώ.

Ήσουν πάντα τόσο συνειδητοποιημένος; 

Ως ένα βαθμό, ναι. Μετά το ατύχημα, όμως, νομίζω πως είμαι πιο συνειδητοποιημένος. Οι επιλογές μου πλέον είναι στοχευμένες και έχω αποφασίσει να ζω χωρίς συμβιβασμούς. Έχω γίνει πιο τετράγωνος και απόλυτος με σκοπό να με προστατεύσω. 

Δηλαδή πριν γίνει το ατύχημα, ζούσες με τα θέλω των άλλων; 

Υποχωρούσα πολύ για να μην διαταράξω ισορροπίες και να μην στεναχωρήσω. Έβαζα πολλές φορές τον εαυτό μου σε δεύτερη μοίρα, για να μη δημιουργηθούν εντάσεις. Όλα αυτά, όμως, καταλήγουν σε προσωπικό και ψυχολογικό κόστος, το οποίο το έχω πληρώσει στο παρελθόν και δεν είμαι πλέον σε καμία θέση να το πληρώσω ξανά. Πέρασα πάρα πολύ δύσκολα. Ζω από θαύμα! 

Τον περασμένο χειμώνα εμφανιζόσουν στο «Tokyo Theater Athens» κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Είναι ρίσκο να κρατάς ένα μαγαζί μόνος σου; 

Αρχικά, οφείλω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο, που με στήριξε όλους αυτούς τους μήνες. Έζησα μία από τις καλύτερες επαγγελματικές σεζόν. Αυτό που παρουσίασα εκεί ήταν ένα one man show. Ήμουν μόνος μου, αλλά με ένα πολύ ωραίο πλαισίωμα από μπαλέτο, dj και ένα μαγαζί που έχει μια διαφορετικότητα. Ήταν ένας από τους πιο δύσκολους χειμώνες της νύχτας. Τα περισσότερα μαγαζιά της Αθήνας είχαν αρκετά δυνατές συνεργασίες. Όλοι οι καλλιτέχνες ένωσαν τις δυνάμεις τους σε ένα δύσκολο χειμώνα. Εγώ επέλεξα έναν μοναχικό δρόμο με μεγάλο ρίσκο. Ευτυχώς, αυτό το ρίσκο μας βγήκε. 

Πώς πήρες μία τέτοια απόφαση; 

Γενικά, μου αρέσει να πειραματίζομαι. Ωστόσο, από τις προτάσεις που είχα στο τραπέζι στο ξεκίνημα της σεζόν, μου ταίριαζε περισσότερο στη συγκεκριμένη φάση της ζωής μου. Η επιλογή του Tokyo ήταν σχεδόν ακαριαία. Παλιότερα δεν εμπιστευόμουν τόσο το ένστικτό μου. Βάδιζα κυρίως με τη λογική. Μετά απ' όλο αυτό που συνέβη, θεωρώ ότι ανέπτυξα μία μεγαλύτερη δυναμική στα ένστικτά μου και πάνω σε αυτό βασίστηκα. Ήταν ότι πιο ουσιαστικό έχω κάνει στη νυχτερινή Αθήνα μέχρι σήμερα. Μετά από την αποχή που είχα από τις πίστες, ήταν ο επαναπροσδιορισμός μου ως καλλιτέχνης.    

Τα τελευταία χρόνια αρκετοί καταξιωμένοι συνάδελφοι σου κάθονται στη θέση του κριτή, σε διάφορα μουσικά shows και συμβάλλουν στην εξέλιξη κάποιων ανθρώπων. Εσύ θα το δοκίμαζες;

Αυτή τη στιγμή, δεν με ενδιαφέρει καθόλου η τηλεόραση. Συνέχεια με παίρνουν τηλέφωνο και μου κάνουν προτάσεις, αλλά έχω αποφασίσει να εστιάσω στο τραγούδι και στην ουσία της δουλειάς μου. Τουλάχιστον για αυτήν την περίοδο. Επίσης, δεν είμαι άνθρωπος που μπορώ εύκολα να κρίνω διότι έχω μπει στη ψυχολογία του παίκτη όταν συμμετείχα στο «Dancing with the Star» του ANT1.  

Τα νέα παιδιά δουλεύουν σκληρά ή βαδίζουν στα σίγουρα;

Πιστεύω πως αυτοί που δουλεύουν σκληρά έχουν αποτέλεσμα. Βλέπουμε νέα παιδιά να ξεχωρίζουν και να κάνουν μεγάλες επιτυχίες. Δεν ξέρω αν οι πιο παλιοί προσπαθούσαν περισσότερο, αλλά αυτός που προσπαθεί, σίγουρα έχει και αποτέλεσμα. 

Πέρασες μια πολύ δύσκολη περίοδο της ζωής σου. Σε έκανε αυτό να αναθεωρήσεις και να δεις τα πράγματα αλλιώς;

Αρχικά, υπήρξαν στιγμές που αγχώθηκα για το αν θα ζήσω. Στη συνέχεια, για το αν θα περπατήσω και θα κουνήσω το χέρι μου, το οποίο ήταν παράλυτο για δύο βδομάδες. Είχα πολύ πιο σημαντικούς λόγους για να προβληματιστώ. Αρκετό καιρό μετά το ατύχημα μπήκα στη διαδικασία να σκεφτώ τη δουλειά και πότε θα κατάφερνα να επανέλθω. Αν και οι γιατροί με είχαν για ένα χρόνο off, τελικά στους 5,5 μήνες ήμουν πάλι στη πίστα. Ήταν μια καθοριστική στιγμή στη ζωή μου που γενικότερα με άλλαξε.

Ηλίας Βρεττός (Φωτογραφία: Panik Platinum)

Δηλαδή τι άλλαξε; 

Άλλαξε η πορεία της ζωής μου. Σίγουρα δεν πήγαινε εκεί που θέλει η καρδιά μου, το ένστικτό μου και η ψυχή μου. Τώρα, νομίζω πως πηγαίνει ακριβώς εκεί. 

Πριν το ατύχημα ένιωθες καταπιεσμένος; 

Αρκετά και σε όλους τους τομείς. Σε αυτό οφείλονταν οι λάθος επιλογές μου. Δούλευα τόσες πολλές ώρες που δεν ήμουν σε θέση να διακρίνω τι ακριβώς θέλω να κάνω στη ζωή μου. Μετά το ατύχημα, είδα ξεκάθαρα τα λάθη μου και υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα τα διορθώσω. 

Ποιο είναι το χαρακτηριστικό του γυναικείου φύλου που σε γοητεύει;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή στη γυναίκα που θα με κερδίσει. Θεωρώ πως είναι θέμα χημείας, σεβασμού και επικοινωνίας. 

Είσαι παραδοσιακός άντρας σε μία σχέση; 

Ναι. Θα πρέπει να το κυνηγήσεις για να το αποκτήσεις. Μου αρέσει να βλέπω τη γυναίκα ως τρόπαιο που θα το κατακτήσω εγώ. Όταν μου δίνεται στο πιάτο, δεν έχει ενδιαφέρον. Μου έχει τύχει πολλές φορές να μου αρέσει κάποια, αλλά όταν κάνει την πρώτη κίνηση χάνει και τη μαγεία του.   

Για σένα θα μετρούσε αρνητικά αν μια κοπέλα που σου άρεσε είχε την «ταμπέλα» ότι έβγαινε μια διάφορους, τους οποίους μάλιστα γνωρίζεις;

Θεωρώ πως οι γυναίκες θα πρέπει να είναι πιο μαζεμένες από τους άντρες. Ένα πλούσιο ερωτικό βιογραφικό σε μία γυναίκα σίγουρα δεν θα με τραβήξει. Μάλλον θα με απωθήσει!   

Έχει τύχει μέχρι σήμερα να συγκατοικήσεις; 

Βεβαίως! Η συγκατοίκηση είναι όμορφη, αλλά ταυτόχρονα και δύσκολη. Έχω μάθει πολλά. Πιστεύω ότι την επόμενη φορά που θα μου δοθεί η ευκαιρία, θα το κάνω πιο συνειδητοποιημένα, έχοντας μάθει από τα λάθη μου. 

Ένα λάθος που είχες κάνει; 

Επαναπαύεσαι και σταματάς να προσπαθείς. Οι σχέσεις θέλουν συνεχόμενη προσπάθεια...    

Το ενδεχόμενο της οικογένειας είναι κάτι που το σκέφτεσαι σύντομα στη ζωή σου ή όχι;

Δεν μπορώ να βάλω χρονικό προσδιορισμό σε αυτό. Σίγουρα, θα ήθελα κάποια στιγμή να κάνω οικογένεια, έχοντας ως πρότυπο τη δική μου.   

Ηλίας Βρεττόςσυνέντευξητραγουδιστής