Lifestyle | 01.04.2022 19:09

Όσκαρ 2022: Γιατί οι ειδικοί λένε ότι η «πράξη αγάπης» του Γουίλ Σμιθ είναι επικίνδυνη

Newsroom

«Η αγάπη θα σε κάνει να κάνεις τρελά πράγματα». Αυτό είπε ο ηθοποιός Γουιλ Σμιθ κατά τη διάρκεια του ευχαριστήριου λόγου του για τα Όσκαρ στην τελετή απονομής των βραβείων που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή. Όμως η αγάπη «δεν θα έπρεπε να οδηγεί στη βία», δήλωσε ο Τζόελ Γουόνγκ, καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος συμβουλευτικής και εκπαιδευτικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Indiana Bloomington.

Ο Σμιθ όρμησε στη σκηνή και χαστούκισε τον Κρις Ροκ κατά τη διάρκεια της τελετής των Όσκαρ επειδή έκανε ένα «άστοχο» αστείο για τη σύζυγο του Σμιθ, Τζέντα Πίνκετ, και το ξυρισμένο κεφάλι της. Η Τζέντα Πίνκετ πάσχει από τριχόπτωση λόγω αλωπεκίας.

Λίγη ώρα μετά το συμβάν, ο Σμιθ επέστρεψε στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο καλύτερου ηθοποιού και προσπάθησε να δικαιολογήσει τις πράξεις του λέγοντας ότι η αγάπη τον έκανε να το κάνει και ότι προστάτευε την οικογένειά του.

Τι δηλώνουν οι ειδικοί

«Όταν ένας άνδρας που ενσαρκώνει λανθασμένες ανδρικές συμπεριφορές όπως η βία, βλέπει ένα μέλος της οικογένειάς του να δέχεται επίθεση, συχνά το εκλαμβάνει ως προσωπική προσβολή της τιμής του», δήλωσε ο Wong.

«Η οικογένεια, ειδικά η σύζυγός σας, θεωρείται προέκταση του εαυτού μας, επομένως η προσβολή της συζύγου ή η προσβολή των παιδιών θα θεωρηθεί εξίσου απειλητική με την προσβολή του εαυτού μας», προσθέτει.

Για κάποιον με τέτοια νοοτροπία, ο μόνος τρόπος για να διατηρήσει την τιμή του είναι να αντιδράσει δημόσια, πρόσθεσε. Το γεγονός πρέπει να είναι διαθέσιμο για προβολή, ώστε οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι η τιμή του αποκαταστάθηκε. Στην περίπτωση του Σμιθ, 15,3 εκατομμύρια θεατές των Όσκαρ, μαζί με εκατομμύρια άλλους στο διαδίκτυο είδαν την αντίδρασή του.

«Η ντροπή μπορεί να έπαιξε ρόλο»

Η ντροπή μπορεί επίσης να έπαιξε ρόλο, δήλωσε η Γουίζντομ Πάουελ, διευθ'υντρια του Ινστιτούτου για τις ανισότητες στην υγεία και αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής στο UConn Health στο Φάρμινγκτον του Κονέκτικατ.

Ο Σμιθ μπορεί να αισθάνθηκε ντροπή επειδή αρχικά γέλασε με το αστείο πριν δει τη δυσαρέσκεια της συζύγου του, ή να ένιωσε την ντροπή της, είπε. «Είναι λιγότερο κοινωνικά αποδεκτό για τους άνδρες να είναι ευάλωτοι, οπότε μπορεί να προσπαθήσουν να ανακτήσουν τον έλεγχο με βίαιο τρόπο», εξήγησε η Πάουελ.

Η αγάπη ως αποδιοπομπαίος τράγος για τη βία

Για τους επιζώντες της ενδοοικογενειακής κακοποίησης, η ρητορική του Γουιλ Σμιθ είναι πάρα πολύ οικεία, σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ του CNN. Όταν ορισμένοι άνδρες ενεργούν βίαια, ισχυρίζονται ότι αυτό γίνεται στο όνομα της αληθινής αγάπης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health.

Οι άνθρωποι που επιδεικνύουν βίαιη συμπεριφορά συχνά έχουν μια αόριστη αίσθηση ότι συμπεριφέρονται με έναν τρόπο που μπορεί να μην συνάδει με το ποιοι είναι, δήλωσε ο Wong. Πρέπει να βρουν έναν τρόπο να δικαιολογήσουν αυτό που έκαναν και να κάνουν την απόφαση να φαίνεται δίκαιη, εξήγησε.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να το αποκαλούν αυτό που είναι και να μην αφήνουν τον Γουίλ Σμιθ να ξεφεύγει κατά κάποιο τρόπο λέγοντας ότι όλα είναι για την αγάπη», δήλωσε ο Γουόνγκ. Καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής των παιδιών μας, τους διδάσκουμε ότι η αγάπη δεν πρέπει να πληγώνει, δήλωσε ο Πάουελ.

Γουίλ ΣμιθΌσκαρ 2022χαστούκιειδήσεις τώρα