Lifestyle | 05.05.2022 11:40

Κώστας Κωστόπουλος: «Όλα γίνονται για κάποιο λόγο» - Από τις τηλεοπτικές επιτυχίες στην καταγγελία για βιασμό και την παραίτηση από τη σειρά Σασμός

Άγγελος Γεραιουδάκης

Την παραίτηση του υπέβαλε ο σκηνοθέτης της σειράς «Σασμός», Κώστας Κωστόπουλος, έπειτα από μήνυση που λέγεται ότι κατέθεσε η ηθοποιός Έλενα Αθανασοπούλου, κατονομάζοντας τον ίδιο ύστερα από τον βιασμό της προ 12ετίας. Η είδηση έγινε γνωστή μετά από δημοσιεύματα και τηλεοπτικά ρεπορτάζ, χωρίς ωστόσο να κατονομάζεται σε αυτά ο σκηνοθέτης.

Με μια μακροσκελή ανάρτηση στα social media, αμέσως μετά την προβολή του επεισοδίου της σειράς, ο Κώστας Κωστόπουλος παραδέχτηκε ότι η συγκεκριμένη γυναίκα αναφέρεται σε αυτόν καθώς είχαν μια περιστασιακή γνωριμία το 2010, ωστόσο, αρνείται τις όποιες κατηγορίες, ενώ για ηθικούς λόγους παραιτείται από τη σειρά μέχρι να λάμψει η αλήθεια και προσφεύγει στη δικαιοσύνη.

Οι σπουδές στη σκηνοθεσία και η πίστη στον Θεό

Ο Κώστας Κωστόπουλος μεγάλωσε και ζει στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας. Ο πατέρας του ήταν Αριστερών αρχών και άθεος. Επειδή, όμως, η μητέρα του είχε καλή σχέση με τα θεία, θυμάται να τον στέλνει στην εκκλησία μαζί με τον αδελφό του και εκείνοι να πηγαίνουν μέσα στο ιερό και να παίζουν τα παπαδάκια.  

Οι σπουδές του στη σκηνοθεσία άρχισαν το 1983. «Έψαχνα να δω τι θα κάνω με τη ζωη μου και στο δρόμο συνάντησα τυχαία έναν φίλο, ο οποίος μου είπε ότι πήγαινε στη Σχολή Λυκούργου Σταυράκου ΙΕΚ ΑΚΜΗ, επειδή έδιναν αναβολή για το στρατό. Εγώ τότε ήμουν ερωτευμένος με τη γυναίκα μου, μια Σκωτσέζα και έτσι πήγα και εγώ στη σχολή για να πάρω αναβολή. Πόσο καρμικό ήταν όλο αυτό; Αρκεί να σου πω ότι εκείνο τον φίλο που είχα συναντήσει τυχαία στο δρόμο, δεν τον ξαναείδα ποτέ» έχει εξομολογηθεί ο ίδιος σε συνέντευξή του. Όλα αυτά τα χρόνια, έχει υπογράψει μερικές από τις πιο πετυχημένες σειρές της ελληνικής τηλεόρασης και έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους Έλληνες ηθοποιούς.

Ξεκίνησε την καριέρα του, ως βοηθός σκηνοθέτη σε μεγάλες παραγωγές όπως τα «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά» του Κώστα Κουτσομύτη και δουλειές του Μανούσου Μανουσάκη. Στη συνέχεια, ανέλαβε τα επεισόδια της σειράς «Τμήμα ηθών». Τότε ήταν 29 ετών και ήταν ο νεότερος σκηνοθέτης της ελληνικής τηλεόρασης. Μεγάλο μέρος της καριέρας του, το έχει περάσει υπηρετώντας την απογευματινή ζώνη, με καθημερινές σειρές. Μεταξύ άλλων, έχει σκηνοθετήσει 185 επεισόδια στα «Φτερά του Έρωτα» στην ΕΡΤ1 και 200 επεισόδια της θρυλικής «Βέρα στο Δεξί» της Έλενας Ακρίτα και του Γιώργου Κυρίτση. Ακολούθησε ο «Έρωτας» και το «Κάρμα» αλλά και η «Λόλα» σε διασκευή της Αννας Χατζησοφιά. «Είχα τη χαρά να σκηνοθετήσω σειρές, τις οποίες έβλεπαν μέχρι και δυόμισι εκατομμύρια θεατές. Όταν μπαίνεις στα σπίτια τόσων ανθρώπων, δεν μπορείς παρά να αισθάνεσαι δέος και ευθύνη για το αποτέλεσμα που θα τους προσφέρεις, καθώς και για τα μηνύματα που θα τους περάσεις» έχει αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του.  

Το σύνδρομο burnout και το ταξίδι στο Λος Άντζελες

Το 2010, έπαθε ένα επαγγελματικό burnout, καθώς μέσα σε δέκα χρόνια σκηνοθέτησε περίπου 2.000 επεισόδια. Μέσα στην προσπάθειά του ν’ αλλάξει ένα πεδίο δημιουργικότητας και έχοντας ένα σενάριο στα χέρια του, πήγε στο Λος Άντζελες, που θεωρείται η «Μέκκα του σινεμά», για ν’ αποκτήσει μια διαφορετική εμπειρία. «Η εμπειρία μου γενικά στην Αμερική, με έμαθε να σκέφτομαι διαφορετικά τόσο στα επαγγελματικά όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Παρέμεινα στο Λος Άντζελες για ένα διάστημα έξι μηνών και ήταν για μένα ένα μεγάλο σεμινάριο» έχει πει. 

Η μεγάλη επιτυχία του «Σασμού»

Μόλις διάβασε το βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη, «Σασμός», είπε οτι αξίζει να γίνει σειρά και με την πρώτη ευκαιρία κανόνισε συνάντηση με τον κ. Καραγιάννη. «Στο βιογραφικό μου έχω πάνω από 2.500 επεισόδια και πάνω από 15 σειρές. Κάθε φορά είναι σαν την πρώτη φορά. Έχω την ίδια ανησυχία αν όλα θα πάνε καλά. Ωστόσο, αυτό που μας φέρνει η πείρα είναι να μπορούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη και ν' αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη ψυχραιμία την οποιαδήποτε αναποδιά που μας προκύπτει. Με αυτό ως γνώμονα, μπορώ να πω ότι είμαι πολύ πιο ώριμος τώρα που κάνω τον "Σασμό" σε σχέσεις με τις υπόλοιπες δουλειές που έχω σκηνοθετήσει» είχε επισημάνει ο ίδιος στο ethnos.gr. «Ο Χατζηδάκης είχε πει κάποτε ότι αν θέλεις να γίνεις διεθνής, κάνε κάτι εθνικό. Αυτό βρήκα στο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη. Μια γνήσια ελληνική παράδοση, σ' ένα νησί όπως είναι η Κρήτη, που είναι μοναδικό και ξεχωριστό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Η έννοια της συγχώρεσης, η έννοια ότι μπορώ να ξεπεράσω οποιοδήποτε μίσος και πάθος, ν' αφήσω πίσω μου θανάτους, νεκρούς, αίμα και να δω το μέλλον μ' εμπιστοσύνη και ομόνοια είναι κάτι πολύ ξεχωριστό» είχε προσθέσει.

«Όλα γίνονται για κάποιο λόγο»

Ο Κώστας Κωστόπουλος είναι απ’ τους ανθρώπους που πιστεύουν πως υπάρχουν δυνάμεις, νόμοι του σύμπαντος και ότι όλα γίνονται για κάποιον λόγο. Μάλιστα, θυμάται, όταν ήταν παιδί να φυσάει εκείνο το φυτό που το λέμε «κλέφτης» -που, όταν το φυσάς, σκορπίζονται στον άνεμο τα φύλλα του- και έκανε την ευχή του. Όταν σε ηλικία 17 ετών, είχε αρκετές ερωτικές απογοητεύσεις, αποφάσισε να ασχοληθεί με τη δύναμη της θετικής σκέψης και αργότερα παρακολούθησε και κάποια σχετικά μαθήματα. Ευχήθηκε τότε, να παντρευτεί μια Αγγλίδα για να εξασκήσει και τα αγγλικά του και να είναι νηπιαγωγός για να μεγαλώσει σωστά τα παιδιά τους. «Τυχαία» ύστερα από τρεις μήνες, βρήκε μια Σκωτσέζα, δέκα χρόνια μεγαλύτερή του, ερωτεύτηκαν, παντρεύτηκαν, έκαναν παιδιά και έμειναν μαζί 23 χρόνια.

Η καταγγελία για βιασμό 

Στα μέσα Απριλιού, η Έλενα Αθανασοπούλου δημοσίευσε ένα βίντεο στα social media, στο οποίο έλεγε: «Έχω μάθει για πάρα πολλά θύματά σου. Έχεις 40 χρόνια καριέρα οπότε εσύ γνωρίζεις καλύτερα πόσα θύματα έχεις. Μη λες δεξιά κι αριστερά….μπιπ, γιατί τα μαθαίνω όλα, έχω αυτιά και μάτια παντού...Μην προκαλείς άλλο γιατί γνωρίζεις κι εσύ ο ίδιος ότι δεν σε ξεπλένει τίποτα». Ωστόσο, κανείς τότε δεν μπορούσε να φανταστεί σε ποιον απευθυνόταν.

Στη συνέχεια, η ηθοποιός είχε αναρτήσει ένα ακόμη βίντεο, στο οποίο φανερώς εκνευρισμένη, είχε απευθυνθεί στον σκηνοθέτη, υπογραμμίζοντας: «Θα σου πω και κάτι τελευταίο. Δε γουστάρω να είμαστε στον ίδιο χώρο, δε γουστάρω. Η ενέργειά σου, με πνίγει. Άσε που με αυτά που έχεις κάνει, ήδη στην έχουν χαρίσει. Λοιπόν, δεν γουστάρω, θέλω να δουλέψω πλέον, χωρίς να φοβάμαι. Τέλος». Λίγες ημέρες αργότερα, το μυστήριο λύθηκε, εν μέρει, όταν έγινε γνωστό πώς έκανε μήνυση σε σκηνοθέτη μεγάλων τηλεοπτικών επιτυχιών κατηγορώντας τον πως την βίασε το 2010, όταν ήταν 21 ετών, μέσα στο αυτοκίνητό του. Η ίδια, μάλιστα, δήλωσε στην ΕΡΤ πως βίωσε ένα «άγριο περιστατικό», το οποίο χρειάστηκε χρόνο για να διαχειριστεί και πως αποφάσισε τώρα να κάνει την καταγγελία αντλώντας θάρρος από το ελληνικό #MeToo. Μετά τη μήνυση της Έλενας Αθανασοπούλου η υπόθεση πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης και δόθηκε εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.

Η ανάρτηση και η παραίτηση από τον «Σασμό»

Ωστόσο, ο Κώστας Κωστόπουλος, με ανάρτησή του στο Facebook, κατήγγειλε ως ψευδείς και συκοφαντικές τις κατηγορίες της ηθοποιού σχετικά με τον βιασμό της πριν από 12 χρόνια. «Εδώ και καιρό, μια γυναίκα με την οποίαν είχαμε μία περιστασιακή γνωριμία πριν από δώδεκα-δεκατρία χρόνια, με απειλεί, μέσω μηνυμάτων και υπαινιγμών στα social media, ότι θα με καταγγείλει για βιασμό. Βλέποντας τις σχετικές της αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα διαπίστωσα ότι εμπλούτιζε συνεχώς την ''καταγγελία'' της με προσωπικά, κωμικά και δήθεν χιουμοριστικά βιντεάκια, "φωτογραφίζοντας" συνεχώς εμένα.

Έδωσα τόπο στην οργή, αρνούμενος να πιστέψω ότι τέτοιου είδους ψεύδη θα μπορούσαν να αποκτήσουν επίσημη υπόσταση. Τις τελευταίες ημέρες όμως, δημοσιεύματα και τηλεοπτικά ρεπορτάζ αναφέρουν ότι η γυναίκα αυτή έχει προχωρήσει σε υποβολή μήνυσης για έναν βιασμό προ δωδεκαετίας από "γνωστό σκηνοθέτη", χωρίς και πάλι να κατονομάζομαι.

Λόγοι ευθύτητας και αξιοπρέπειας μού επιβάλλουν να τοποθετηθώ δημόσια: Η "καταγγελία" αυτή, αν και εφόσον όντως αφορά εμένα, είναι απολύτως ψευδής και αποτελεί μία χυδαία απόπειρα συκοφάντησής μου. Οι αρχές και το ήθος μου είναι γνωστές σε όλους όσους συνεργάσθηκα όλες αυτές τις δεκαετίες. Βέβαια, για την υπεράσπιση του ονόματος και της προσωπικότητάς μου δεν αρκούν μόνο οι μαρτυρίες των φίλων. Δεν πρόκειται να αφήσω την συκοφαντία να σέρνεται και να διαβρώνει την επαγγελματική και προσωπική μου ζωή. Δεν έχω μάθει άλλωστε να ζω ανάμεσα σε σκιές και φαντάσματα. Είμαι υποχρεωμένος να ζητήσω την προστασία της Δικαιοσύνης, στην οποία άμεσα προσφεύγω. Δεν σκοπεύω προφανώς να αντιπαρατεθώ δημόσια με την εν λόγω γυναίκα ούτε να απαντήσω στα ψεύδη της ή να συνδιαλλαγώ μαζί της. Οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, στην οποία έχω απόλυτη εμπιστοσύνη, είναι αυτοί στους οποίους καταφεύγω, όπως θα έκανε κάθε πολίτης που θα ήθελε να προστατεύσει το όνομά του.

Στο διάστημα που ακολουθεί και μέχρι ν' αποφανθεί η Δικαιοσύνη νιώθω την υποχρέωση να παραιτηθώ από τη σειρά, την οποία σκηνοθετώ. Δεν θέλω με κανένα τρόπο αυτή η προσωπική μου περιπέτεια να φέρει σε δύσκολη θέση τους συνεργάτες μου, την παραγωγή και το κανάλι».

Λος ΆντζελεςΣασμόςAlphaΚώστας ΚωστόπουλοςσκηνοθέτηςΜανούσος Μανουσάκης