Lifestyle | 12.05.2023 00:00

Eurovision 2023: Αποκλείστηκε ο Victor Vernicos - Οι φορές που η Ελλάδα έμεινε εκτός τελικού

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Copyright: AP Photo/Martin Meissner
Copyright: AP Photo/Martin Meissner
Copyright: AP Photo/Martin Meissner
Copyright: AP Photo/Martin Meissner
Copyright: AP Photo/Martin Meissner
Copyright: AP Photo/Martin Meissner
Copyright: AP Photo/Martin Meissner
Copyright: AP Photo/Martin Meissner
Copyright: AP Photo/Martin Meissner
Copyright: AP Photo/Martin Meissner
Copyright: AP Photo/Martin Meissner
Copyright: AP Photo/Martin Meissner
Copyright: AP Photo/Martin Meissner
Copyright: AP Photo/Martin Meissner
Copyright: AP Photo/Martin Meissner
Copyright: AP Photo/Martin Meissner
Copyright: AP Photo/Martin Meissner
Copyright: AP Photo/Martin Meissner
Copyright: AP Photo/Martin Meissner
Copyright: AP Photo/Martin Meissner
Copyright: AP Photo/Martin Meissner

Όγδοος στη σειρά ανέβηκε ο Victor Vernicos στη σκηνή της Eurovision 2023, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα με το τραγούδι «What They Say». Φέτος, ο παλμός του θεσμού χτυπάει στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα στη Μ&S Bank Arena του Λίβερπουλ, αν και πέρυσι είχε νικήσει η Ουκρανία, η οποία λόγω του πολέμου δεν μπόρεσε να διοργανώσει τον διαγωνισμό

Ένα ελληνικό αυγουστιάτικο βράδυ, μόνος στο δωμάτιό του, ο Βίκτωρας βιώνει τις αγωνίες που όλοι κρύβουμε μέσα μας. Τις αποτυπώνει στο χαρτί. Και το ελληνικό αλφάβητο «δραπετεύει» από τις σελίδες ενός εφηβικού λευκώματος, συναντά τις λέξεις του τραγουδιού δημιουργώντας ένα νέο, οικουμενικό λεξιλόγιο για τα συναισθήματα που ξεχνάμε ή παραβλέπουμε μεγαλώνοντας. Τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα στη σκηνή της Eurovision, ανοίγοντας έναν φωτεινό δρόμο που οδηγεί στον έναστρο ουρανό.

Το «What They Say» είναι μία φεστιβαλική και δυναμική ρυθμική μπαλάντα που ο ίδιος έγραψε σε ηλικία 14 ετών, για να μοιραστεί ένα προσωπικό του βίωμα. Τη σκηνική παρουσία της ελληνικής αποστολή ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Ρήγος. Με το τραγούδι αυτό, ο Βίκτωρας μάς παροτρύνει ν’ «ακούμε» κάθε μας συναίσθημα, όσο δύσκολο κι αν είναι, να το εκφράζουμε και να το μοιραζόμαστε γιατί είναι απελευθερωτικό, κι έτσι μαζί να διεκδικούμε ένα πιο φωτεινό αύριο. Ωστόσο, ο Victor Vernicos δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό της διοργάνωσης.

Εντυπωσιακές για ακόμα μία φορά ήταν οι τρεις παρουσιάστριες του 67ου ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού, Alesha Dixon, Hannah Waddingham και Julia Sanina, με την εμφάνιση της πρώτης να έχει άρωμα Ελλάδας, καθώς επέλεξε πάλι δημιουργία της Σίλιας Κριθαριώτη. Αν και στον Α' Ημιτελικό διαγωνίστηκαν 15 χώρες, αυτή τη φορά υπήρξε μία παραπάνω. 

Από το διαγωνιστικό κομμάτι ξεχώρισε η εμφάνιση της Αρμενία με το «Future Lover». Το τραγούδι της Brunette αναφέρεται στην αναζήτηση της πραγματικής αγάπης, πράγμα δύσκολο στις μέρες μας. 

Ο Andrew Lambrou «άναψε» φωτιές»

Ιδιαίτερη αίσθηση, επίσης, έκανε και η συμμετοχή της Κύπρου με το «Break a broken heart». Ο Andrew Lambrou έχει ζήσει στην Αυστραλία και είναι αρκετά δημοφιλής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές διαφημίσεις. Έχει γεννηθεί από Κύπριους γονείς και για τον ίδιο είναι μεγάλη τιμή το γεγονός ότι εκπροσωπεί την πατρίδα του. Το τραγούδι μιλάει για τις σχέσεις που λήγουν άδοξα αλλά στο τέλος καταφέρνουμε να βγαίνουμε πιο δυνατοί. Ο Andrew Lambrou κέρδισε τις εντυπώσεις με την εκρηκτική του εμφάνιση, τις φωτιές και τους καταρράκτες στο σκηνικό.

Οικογενειακή υπόθεση ήταν η συμμετοχή της Αλβανίας. Η Albina μαζί με τη Familja Kelmendi και με ένα δυναμικό τραγούδι με τίτλο «Duje» κέρδισαν το χειροκρότημα του κοινού. Οι στίχοι περιγράφουν την πορεία μιας οικογένειας μέσα στην εποχή της κρίσης και πώς αυτή κρατήθηκε ενωμένη.

Εκρηκτικό το φινάλε με την Αυστραλία

Το διαγωνιστικό κομμάτι έριξε αυλαία με την Αυστραλία και το τραγούδι «Promise» που ερμήνευσαν οι Voyager. Με synths σε στυλ '80s, κατάφερε να ακούγεται ταυτόχρονα τόσο αυστραλιανό όσο και κομμάτι του διαγωνισμού. Οι Voyager δημιουργήθηκαν το 1999 στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας και η μπάντα αποτελείται από τους: Daniel Estrin (φωνητικά), Simone Dow (κιθάρα), Scott Kay (κιθάρα), Ashley Doodkorte (ντραμς) και τον Alex Canion (μπάσο). Κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ, «Element V» το 2003.

Στη συνέχεια, το κοινό απόλαυσε το σόου «Η μουσική ενώνει γενιές» (Music Unites Generations), με θέμα τη σχέση μεταξύ διαφορετικών γενεών της Ουκρανίας και της μουσικής που αγαπούν. Η εκπρόσωπος της Ουκρανίας στη Eurovision 2014, Mariya Yaremchuk, παρουσίασε μία μείξη γνωστών τραγουδιών της χώρας της, σ' ένα μουσικό ταξίδι στον χρόνο. Στο τέλος εμφανίστηκαν μαζί με τη Mariya, ο ράπερ OTOY και η 14χρονη εκπρόσωπος της Ουκρανίας στην Junior Eurovision 2022, Zlata Dzyunka.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε το σόου «Be who you want to be», το οποίο τιμά το γεγονός ότι η Eurovision είναι ανοιχτή σε όλους, δίχως περιορισμούς. Τρεις drag performers, μαζί με μία ομάδα χορευτών, παρουσίασαν ένα εντυπωσιακό, ποπ σόου στη σκηνή του Λίβερπουλ, που κέρδισε το θερμό χειροκρότημα του κοινού. 

Οι χώρες που πέρασαν στον τελικό

Δανία - «Breaking My Heart» (Reiley)
Αρμενία - «Future Lover» (Brunette)
Ρουμανία - «D.G.T. (On and Off)» (Theodor Andrei)
Εσθονία - «Bridges» (Alika)
Βέλγιο - «Because of You» (Gustaph)
Κύπρος - «Break a Broken Heart» (Andrew Lambrou)
Ισλανδία - «Power» (Dilja)
Ελλάδα  - «What They Say» (Victor Vernicos)
Πολωνία - «Solo» (Blanka)
Σλοβενία - «Carpe Diem» (Joker Out)
Γεωργία - «Echo» (Iru)
Άγιος Μαρίνος - «Like an Animal» (Piqued Jacks)
Αυστρία - «Who the Hell is Edgar?» (Teya & Salena)
Αλβανία - «Duje» (Albina & Familja Kelmendi)
Λιθουανία - «Stay» (Monika Linkyte)
Αυστραλία - «Promise» (Voyager)


Τα τραγούδια των «Big Five» (Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία), καθώς και της περσινής νικήτριας Ουκρανίας, προκρίνονται απευθείας στον τελικό. Το σλόγκαν της Eurovision, φέτος, είναι «Ενωμένοι για τη Μουσική» και το λογότυπό του εμφανίζει σημαίες και των δύο χωρών (Ουκρανίας - Ηνωμένου Βασιλείου) μέσα στην καρδιά. 

Στον σχολιασμό των δύο ημιτελικών, καθώς και του τελικού της Eurovison 2023, είναι η Μαρία Κοζάκου και η Τζένη Μελιτά. Το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής, στον τελικό στις 13 Μαΐου θ' ανακοινώσει ο Φώτης Σεργουλόπουλος.

Πόσες φορές η Ελλάδα δεν πέρασε στον τελικό;

Οι χρονιές που η Ελλάδα δεν πέρασε στον τελικό της Eurovision ήταν το 2016 και το 2018. H πρώτη φορά ήταν με το 6μελές συγκρότημα Argo και το τραγούδι «Utopian Land». Αν και η ποντιακή λύρα και ο χορός ξεχώρισαν τη συμμετοχή μας, δυστυχώς δεν είχαμε περάσει στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.

«Είναι πολύ ανθρώπινο να στεναχωρηθούμε, αλλά είναι ένας διαγωνισμός. Κάποιοι μένουν, κάποιοι αποχωρούν. Όλοι τα κατάφεραν πάνω στη σκηνή. Είναι μία τόσο μοναδική εμπειρία, που μόνο αυτοί που θα ανέβουν σε αυτή τη σκηνή, θα μπορέσουν να τη ζήσουν. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο πράγμα που αποκομίσαμε εμείς από το ταξίδι μας στην Στοκχόλμη. Αισθανόμαστε ότι τίποτα δεν έγινε λάθος. Έχει να κάνει καθαρά με την ψηφοφορία που έγινε. Εμείς πραγματικά αυτό που θέλαμε από την αρχή είναι να είμαστε αξιοπρεπείς πάνω στην σκηνή και να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Από τη στιγμή που αυτά τα κάναμε, είμαστε πολύ περήφανοι. Και δε νιώθουμε ότι δε νικήσαμε. Κερδίσαμε ούτως ή άλλως για μας» είχαν δηλώσεις μετά τον αποκλεισμό τους. 

Ούτε το 2018, με τη Γιάννα Τερζή και το τραγούδι «Όνειρό μου» η χώρα μας δεν διαγωνίστηκε στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου. M' ένα λευκό φόρεμα και το αριστερό της χέρι βαμμένο στις αποχρώσεις του μπλε και του ασημί, η τραγουδίστρια ανέβηκε μόνη της πάνω στη σκηνή και με όπλο τη φωνή της προσπάθησε να διεκδικήσει το εισιτήριο για την πρόκριση. 

«Αν μου άρεσε θα σου έλεγα τι ωραία που πήγαμε και περάσαμε στην Eurovision. Δεν το λέω. Το έλεγα και εκεί ότι δεν μας βγήκε η σκηνική παρουσία. Δεν το έχω κρύψει. Θα ήθελα να κλείσει αυτό το κεφάλαιο λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο γιατί και αφού γύρισα και αφού δεν περάσαμε ο κόσμος πικράθηκε πάρα πολύ. Μου στέλνανε μηνύματα. Δεν έχει νόημα να βρω ποιος φταίει γιατί δεν φταίει κάποιος συγκεκριμένα. Δεν υπήρχε καλή διοργάνωση, συνεννόηση και δύναμη. Εμείς βασιστήκαμε πάρα πολύ στο τι θα μπορούσε να κάνει η διοργάνωση εκεί για εμάς σύμφωνα με το δικό μας concept. Ίσως έπρεπε να το έχουμε ετοιμάσει από εδώ το πακέτο πιο οργανωμένο. Ούτε και αυτό έγινε». 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Andrew LambrouΚύπροςVictor Vernicosειδήσεις τώραeurovision 2023Eurovision