Lifestyle|21.06.2024 11:00

Donald Sutherland: Ο αγαπημένος ηθοποιός που τον καταζητούσε το FBI

Newsroom

Λύπη σκόρπισε η απώλεια του ηθοποιού Ντόναλντ Σάδερλαντ (Donald Sutherland), ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών έπειτα απο μακροχρόνια ασθένεια.

Ο καναδός ηθοποιός έγινε αγαπητός μέσα απο τους ρόλους του στην έβδομη τέχνη, έχοντας πρωταγωνιστήσει σε πετυχημένες παραγωγές όπως «The Dirty Dozen», «MASH», «Klute» και «Don’t Look Now», ενώ τα τελευταία χρόνια είχε σημαντικό ρόλο στο blockbuster «Hunger Games».

Ο πόλεμος στο Βιετνάμ τον έβαλε σε περιπέτειες

Από τη δεκαετία του 60 ο Σάδερλαντ είχε ξεχωρίσει ήδη για τις επιτυχίες που είχε στο παλμαρέ του ,ωστόσο απασχολόυσε την αμερικανική κοινότητα και για τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Οπως και σήμερα. έτσι και τότε οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση ήταν τεταμένες, με τον ηθοποιό να είναι από αυτούς που προσπαθούσε να πείσει τους αμερικανούς οτι αυτός ο πόλεμος δεν πρέπει να γίνει.

Το 2017, ήρθαν στο φως νέα στοιχεία που αποκάλυπταν ότι η Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) είχε δημιουργήσει μια ειδική λίστα παρακολούθησης (Watch List) προσώπων και φορέων, μεταξύ των οποίων ήταν ο Καναδός ηθοποιός και ενάντιος του πολέμου στο Βιετνάμ Σάδερλαντ.

Η NSA υιοθέτησε δύο διαφορετικές συνταγματικά «αμφισβητήσιμες πρακτικές» που αφορούν τη παρακολούθηση πολιτών των ΗΠΑ. Η μία ήταν το λεγόμενο πρόγραμμα Watch List, το οποίο παρακολουθούσε τις διεθνείς επικοινωνίες ακτιβιστών κατά του πολέμου κατά του Βιετνάμ και άλλων υποτιθέμενων «ανατρεπτικών στοιχείων».

Η άλλη ήταν η δημιουργία ενός ογκώδους συστήματος αρχειοθέτησης από την NSA για εξέχοντες πολίτες των ΗΠΑ των οποίων τα ονόματα εμφανίζονταν στο Signals Intelligence (SIGINT), δηλαδή ένα απόρρητο σύστημα αρχειοθέτησης (φακέλωμα).

Τελικά, αυτό το τεράστιο φακέλωμα ξεπέρασε σε όγκο το 1.000.000 ονόματα, συμπεριλαμβανομένων 73.000 πολιτών των ΗΠΑ που αναφέρονται στο SIGINT. Ανάμεσά τους ήταν πολιτικοί, επιχειρηματίες, συνδικαλιστές, προσωπικότητες του Χόλιγουντ, δημοσιογράφοι, και Γερουσιαστές.

Μετά από αίτημα του FBI ο Ντόναλντ Σάδερλαντ θα έμπαινε και αυτός στη λίστα παρακολούθησης. Ο Σάδερλαντ είχε προηγουμένως, το 1970, πρωταγωνιστήσει στην επική σατιρική κωμωδία M*A*S*H (Κ.Ι.Μ.Α.Σ., δηλαδή, Κινητή Ιατρική Μονάδα Αμερικανικού Στρατού, σε σκηνοθεσία α Ρόμπερτ Όλτμαν, με το σκηνοθέτη όμως να έχει ως σκοπό να καυτηριάσει τον πόλεμο στο Βιετνάμ.

Ο Σάδερλαντ με τη στάση του έδειξε ότι τη σωστή πλευρά της ιστορίας και αυτό ενόχλησε εκείνους που ήταν στη λάθος.

ΒιετνάμΚαναδόςηθοποιόςFBIΝτόναλντ ΣάδερλαντκωμωδίαταινίεςΡωσία