Lifestyle|14.07.2024 19:30

Shannen Doherty: Τα παιδικά χρόνια, οι σταθμοί στην καριέρα της και η πολυτάραχη ερωτική ζωή της

Ανδρέας Καρακάσης

Δάκρυα στα μάτια έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου της Σάνεν Ντόχερτι (Shannen Doherty), η οποια έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 53 ετών, έπειτα από χρόνια μάχη με τον καρκίνο. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η καταξιωμένη ηθοποιός πάλευε με τον καρκίνο σε τέταρτο στάδιο, ενώ απο το 2023 σε δήλωση της ανακοίνωσε ότι έγινε μετάστασταση στον εγκέφαλο με τις ελπίδες πια να λιγοστεύουν.

Προσπαθώντας ν' αποτυπώσουμε το μεγάλο υποκριτικό ταλέντο της αλλά και ολόκληρη τη ζωή της θα κάνουμε μια ανασκόπηση στη ζωή της που αφιερώθηκε στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη.

Τα πρώτα χρόνια στην υποκριτική

Η Σάνεν Ντόχερτι γεννήθηκε στις 12 Απριλίου του 1971, στο Μέμφις του Τενεσί και μεγάλωσε με τη νότια βαπτιστική πίστη της μητέρας της. Ηταν ιρλανδικής καταγωγής και ιθαγενούς αμερικανικής καταγωγής.

Το 1982 σε ηλικία μόλις 11 χρονών, έκανε τους πρώτους της γκεστ ρόλους σε τηλεοπτικές σειρές, συμπεριλαμβανομένων των «Voyagers!» και της σειράς « Father Murphy», το οποίο δημιουργήθηκε από το γνωστό ηθοποιό και παραγωγό, Michael Landon. Την ίδια χρονιά, η 11χρονη Ντόχερτι κέρδισε τον επαναλαμβανόμενο ρόλο της Τζένι Γουάιλντερ στο «Little House on the Prairie» στον οποίο πρωταγωνίστησε και παρήγαγε ο Landon. Η Ντόχερτι εμφανίστηκε σε όλα τα επεισόδια εκτός από τέσσερα επεισόδια στην τελευταία σεζόν της σειράς, η οποία όμως ακυρώθηκε άδοξα το 1983.

Λίγο μετά την ίδια χρονιά, η Ντόχερτι δάνεισε τη φωνή της στην ταινία κινουμένων σχεδίων «The Secret of NIMH». Εμφανίστηκε σ' ένα μόνο επεισόδιο της σειράς «Magnum, P.I. (A Sense of Debt)», ενώ στη συνέχεια έπαιξε σ' ένα από τα πρώτα επεισόδια του «Airwolf» για το οποίο, μάλιστα, ήταν υποψήφια ως «Καλύτερη Νεαρή Ηθοποιός: Guest in a Series» στα 6α Youth in Film Awards το 1984.

Το 1985, πρωταγωνίστησε με το ρόλο της Maggie Malene στην εφηβική κωμωδία «Girls Just Want to Have Fun» μαζί με τις ηθοποιούς Ελεν Χαντ (Helen Hunt) και Σάρα Τζέσικα Πάρκερ (Sarah Jessica Parker). Στη συνέχεια η Ντόχερτι έπαιξε την Κρις, τη μεγαλύτερη αδερφή της οικογένειας Γουίδερσπουν  στο οικογενειακό δράμα «Our House», το οποίο προβλήθηκε από το 1986 έως το 1988. Ηταν ένας ρόλος που της προσέφερε πολλές υποψηφιότητες για το Βραβείο Νέου Καλλιτέχνη.

Η μεγάλη αναγνώριση

Ο πρώτος σημαντικός κινηματογραφικός ρόλος της Σάνεν ήταν στη σκοτεινή εφηβική κωμωδία «Heathers», η οποία έκανε πρεμιέρα το 1989, λίγο πριν η ηθοποιός κλείσει τα 18 της χρόνια.

Και μετά ήρθε η πρώτη μεγάλη στιγμη στην καριέρα της κερδίζοντας την παγκόσμια προσοχή και μπόλικη φήμη για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ως «Brenda Walsh» στην ιστορική και πολύ πετυχημένη τηλεοπτική σειρά «Beverly Hills, 90210» το 1990.

Το 1991 και το 1992, η ερμηνεία της Μπρέντα της επέφερε διπλή υποψηφιότητα για το «Βραβείο Νεαρού Καλλιτέχνη για την καλύτερη νεαρή ηθοποιό που πρωταγωνιστεί σε τηλεοπτική σειρά». Η Ντόχερτι τελικά αποχώρησε από το σόου μετά την τέταρτη σεζόν το 1994, παρά την τεράστια επιτυχία του.

Εκανε μεγάλη αίσθηση, καθώς εμφανίστηκε γυμνή στο περιοδικό Playboy, για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 1993, και ακολούθησε μια επανέκδοση τον Μάρτιο του 1994. Πόζαρε για το περιοδικό ξανά τον Δεκέμβριο του 2003 και εμφανίστηκε σ' ένα αφιέρωμα δέκα ολόκληρων σελίδων.

Η καριέρα της ηθοποιού στη μετέπειτα πορεία της στηρίχθηκε κυρίως σε ταινίες φτιαγμένες για την τηλεόραση, αν και είχε επίσης έναν πρωταγωνιστικό ρόλο το 1995 στην ταινία του Κέβιν Σμιθ, «Mallrats» και αργότερα έπαιξε στο «Jay and Silent Bob Strike Back».

Το 1998, ο Spelling (δημιουργός του Beverly Hills) της έδωσε ξανά ρόλο σε μια άλλη τηλεοπτική του σειρά, τις «Μάγισσες» (Charmed). Η Ντόχερτι έπαιξε έναν από τους κύριους χαρακτήρες, την Prue Halliwell, τη μεγαλύτερη από τις τρεις αδερφές. Η Ντόχερτι είχε την ευκαιρία να σκηνοθετήσει μερικά επεισόδια για τη σειρά κατά τη διάρκεια της δεύτερης και της τρίτης σεζόν. Η ηθοποιός αποχώρησε από τη σειρά το 2001 στο τέλος της τρίτης σεζόν, με αποτέλεσμα να πεθάνει ο χαρακτήρας της.

Σύμφωνα με πληροφορίες και φήμες, η αποχώρησή της προκλήθηκε από εντάσεις εκτός και εντός των γυρισμάτων μεταξύ της ίδιας και της συμπρωταγωνίστριας της Αλίσια Μιλάνο (Alyssa Milano). Η Ντόχερτι ήταν υποψήφια δύο φορές για την ερμηνεία της στο «Charmed», το 1999 και το 2000, για το βραβείο της Saturn, «Καλύτερη Γυναίκα Ηθοποιός στην Τηλεόραση». Το 2004, το κανάλι E! τοποθέτησε την Ντόχερτι στο νούμερο 10 στη λίστα με τις 50 πιο κακές γυναίκες του Prime Time. Το 2007, η AOL κατονόμασε την «Prue Halliwell» τη 10η πιο πετυχημένη μάγισσα στην ιστορία της τηλεόρασης.

Η μετέπειτα πορεία της στην υποκριτική

Το 2006, η Σάνεν παρήγαγε και πρωταγωνίστησε στο δικό της ριάλιτι με τίτλο «Breaking Up with Shannen Doherty», το οποίο έκανε πρεμιέρα στο κανάλι Oxygen. Στο συγκεκριμένο σόου, ο Ντόχερτι έκανε τη «βρώμικη δουλειά» για τα μέλη του κοινού, συμπεριλαμβανομένου του να ρίξει χυλόπιτα σε κάποιον ή να πει στους ανθρώπους τι πραγματικά σκέφτονται οι φίλοι τους για αυτούς. Η εκπομπή κόπηκε μετά από μία σεζόν λόγω κακής τηλεθέασης.

Κατά τη διάρκεια του 2007, η Ντόχερτι συμμετείχε σε δύο τηλεοπτικά έργα. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο «Kiss Me Deadly: A Jacob Keane Assignment» για το δίκτυο Here TV και ακολούθησε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εορταστική ταινία «Christmas Caper» για το ABC Family.

Την ίδια χρονιά η Ντόχερτι ίδρυσε μια εταιρεία παραγωγής με το όνομα «No Apologies», με την οποία σχεδίαζε ν' αναπτύξει ένα τηλεοπτικό δράμα για τον εαυτό της. Αργότερα, μέσα στο ίδιο έτος, κατατάχθηκε στην 96η θέση στη λίστα του Entertainment Weekly με τα 100 καλύτερα είδολα της τηλεόρασης.

Το 2008, δεκατέσσερα χρόνια από την τελευταία της τηλεοπτική εμφάνιση ως Brenda Walsh, η ηθοποιός εντάχθηκε στο καστ του «Beverly Hills, 90210 spin off» για το The CW Television Network, με απολαβές 40.000–50.000 $ το επεισόδιο. Επέστρεψε ως guest star στη νέα σειρά, επαναλαμβάνοντας τον παλιό της ρόλο της Brenda στα τέσσερα από τα πρώτα έξι επεισόδια.

Αφού ολοκληρώθηκε η αρχική της θέση ως guest, η Ντόχερτι δήλωσε ότι ήταν ανοιχτή να επιστρέψει στη σειρά αργότερα στη σεζόν και τελικά συμφώνησε να εμφανιστεί σε τρία επιπλέον επεισόδια. Οι συγγραφείς ήταν πρόθυμοι να μοιραστούν τις σκηνές της με την Jennie Garth, η οποία επανέλαβε και αυτή τον δικό της ρόλο, αυτόν της Kelly Taylor.

Αναφέρθηκε ότι οι χαρακτήρες της Ντόχερτι και της Garth θα είχαν και οι δύο ερωτικό ενδιαφέρον για τον χαρακτήρα Ράιαν Μάθιους (Ράιαν Έγκολντ), ρόλος  που θύμιζε την παλιά τους αντιπαλότητα για τον πρώην χαρακτήρα του κακού παιδιού Ντύλαν ΜακΚέι (Λουκ Πέρι). Οι δυο τους επιβεβαίωσαν αργότερα ότι οι αναφορές για το ερωτικό τρίγωνο μεταξύ των χαρακτήρων τους ήταν ψευδείς.

Την 1η Μαρτίου του 2010, ανακοινώθηκε ότι η Ντόχερτι ήταν μία απο τις διαγωνιζόμενες διασημοτήτων στη δέκατη σεζόν του «Dancing with the Stars». Η Ντόχερτι ήταν ζευγάρι στο σόου με τον δύο φορές πρωταθλητή Μαρκ Μπάλας, αλλά το ζευγάρι ήταν το πρώτο ζευγάρι που αποκλείστηκε στη δεύτερη εκπομπή. Η ίδια θέλησε να συμμετάσχει στο «Dancing with the Stars» για να κάνει περήφανο τον άρρωστο πατέρα της.

Στις 21 Ιουλίου του 2011, το WE tv ανακοίνωσε ότι η Ντόχερτι θα πρωταγωνιστούσε σε μια σειρά ριάλιτι μιας ώρας που θ' ακολουθούσε εκείνη και τον αρραβωνιαστικό της, Κουρτ Ισβαριένκο, καθώς σχεδίαζαν τον γάμο τους

Λίγα χρόνια μετά στις 24 Ιουλίου του 2014, ανακοινώθηκε ότι η ηθοποιός και η πρώην συμπρωταγωνίστριά της στο «Charmed», Holly Marie Combs θα πρωταγωνιστούσαν στο δικό τους ταξιδιωτικό ριάλιτι με τίτλο «Off the Map» with Shannen & Holly». Η σειρά έξι επεισοδίων ακολούθησε το ζευγάρι που ταξίδευε στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, με στάσεις στο Κεντάκι, το Τενεσί, τον Μισισιπή, την Αλαμπάμα, τη Τζόρτζια και τη Φλόριντα. Οι θεατές μπορούσαν να ψηφίσουν δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν οι δύο ηθοποιοί σε κάθε προορισμό. 

Η Ντόχερτι επανέλαβε τον ρόλο της Brenda για το σίκουελ έξι επεισοδίων «Beverli Hills 90210», το οποίο έκανε το ντεμπούτο της στις 7 Αυγούστου 2019 στο FOX. 

Το 2021 και ενώ είχε ήδη διαγνωσθεί με βαριάς μορφής καρκίνο, έπαιξε στην ταινία «Fortress» με πρωταγωνιστές τους Jesse Metcalfe, Bruce Willis, Chad Michael Murray, Kelly Greyson και Ser'Darius Blain. 

Η πολυτάραχη ερωτική ζωή

Η προσωπική ζωή της Σάνεν Ντόχερτι ήταν άκρως πολύπλοκη με την ηθοποιό να κάνει τρεις γάμους και έναν αρραβώνα, με κανένα απο τα τέσσερα σημεία της ζωής της να κλείνουν με θετικό πρόσημο.

Στις αρχές του 1993, η Ντόχερτι αρραβωνιάστηκε για λίγο με τον κληρονόμο της Max Factor, Ντιν Τζέι Φάκτορ, προτού καταθέσει περιοριστικά μέτρα στις 25 Μαΐου 1993. Ο ίδιος υποστήριξε ότι δέχτηκε σωματική βία από την ηθοποιό και απειλές, αν και ο πατέρας της Ντόχερτι ισχυρίστηκε ότι η κακοποίηση προήλθε από τον Φάκτορ και όχι από αυτήν.

Στις 11 Οκτωβρίου του 1993, η Ντόχερτι παντρεύτηκε τον Άσλεϊ Χάμιλτον, γιο των ηθοποιών Τζορτζ Χάμιλτον και Αλάνα Κόλινς, με το ζευγάρι να υποβάλλει αίτηση διαζυγίου τον Απρίλιο του 1994. Το 2002, παντρεύτηκε τον Ρικ Σάλομον, αλλά ο γάμος τελείωσε μετά από εννέα μήνες.

Αρκετά χρόνια μετά στις 15 Οκτωβρίου του 2011, η Ντόχερτι παντρεύτηκε τον φωτογράφο Kurt Iswarienko στο Μαλιμπού της Καλιφόρνια. Τον Απρίλιο του 2023, ανακοίνωσε ότι είχε υποβάλει αίτηση διαζυγίου από το φωτογράφο. Από τον Οκτώβριο του 2023, το ζευγάρι είχε σχεδόν τελειώσει με τις διαδικασίες διαζυγίου του.

Ωστόσο, πριν ένα μήνα περίπου η ηθοποιός δήλωσε σ' ένα podcast που συμμετείχε ότι ο πρώην σύζυγός της καθυστερεί τις διαδικασίες για ν' αποφύγει την πληρωμή της διατροφής με αποτέλεσμα η ηθοποιός να μη μπορεί ν' ανταποκριθεί οικονομικά στις θεραπειές της.

θάνατοςηθοποιόςκαρκίνοςΣάνεν Ντόχερτι