Lifestyle|14.07.2024 21:00

Shannen Doherty: Πώς ο καρκίνος κατάφερε να τη νικήσει

Ανδρέας Καρακάσης

Μια μαχήτρια της ζωής άφησε σήμερα την τελευταία της πνοή σε ηλικία μόλις 53 ετών. Η Σάνεν Ντόχερτι (Shannen Doherty) έπειτα από εννέα ολόκληρα χρόνια μάχης με τον καρκίνο «ηττήθηκε» σε μία μονομαχία που δυστυχώς ο νικητής ήταν προκαθορισμένος.

Η αείμνηστη ηθοποιός μοιράστηκε δημοσίως για πρώτη φορά ότι διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το 2015, όταν και κατέθεσε μήνυση κατά της πρώην εταιρείας διαχείρισης της για παραβίαση συμβολαίου και αμέλεια. Δήλωσε ότι η εταιρεία άφησε την ασφάλιση υγείας της να λήξει το 2014 και ότι δεν μπορούσε να εγγραφεί ξανά σε ασφαλιστικές παροχές μέχρι το 2015.

Το Μάρτιο του 2015, οι γιατροί της ανακάλυψαν «διηθητικό καρκίνο του μαστού μεταστατικό σε τουλάχιστον έναν λεμφαδένα» όπως τον αποκάλεσαν, με την Ντόχερτι να σοκάρει λέγοντας ότι είχε την ευκαιρία να κάνει μετάσταση γιατί η ίδια δεν μπορούσε να επισκεφτεί κάποιο γιατρό λόγω της ασφάλισης.

Το 2017, η ηθοποιός μοιράστηκε σε μια βαριά συναισθηματική ανάρτηση στο Instagram ότι η ασθένεια είχε επιτέλους υποχωρήσει. «Όπως γνωρίζει κάθε ένας από τους συναδέλφους μου στην οικογένεια του καρκίνου, τα επόμενα πέντε χρόνια είναι κρίσιμα. Οι επανεμφανίσεις συμβαίνουν συνέχεια. ... Έτσι, με μια καρδιά που είναι σίγουρα πιο ανάλαφρη, περιμένω» έγραψε.

 

Τέσσερα χρόνια μετά την αρχική διάγνωση της Ντόχερτι, ενώ έκανε γυρίσματα για την αναβίωση του «Beverly Hills, 90210» της Fox, διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού σε τέταρτο στάδιο, αλλά το κράτησε μυστικό για σχεδόν ένα χρόνο.

«Ο καρκίνος μου επέστρεψε» αποκάλυψε η ηθοποιός στην εκπομπή «Good Morning America» τον Φεβρουάριο του 2020. «Είναι ένα πικρό χάπι που το καταπίνω με πολλούς τρόπους. Υπάρχουν μέρες που λέω, γιατί εγώ; Και μετά πάω, καλά, γιατί όχι κι εγώ; Ποιος άλλος εκτός από εμένα το αξίζει αυτό; Κανείς μας δεν το κάνει».

Τον Ιούνιο του 2023, η ηθοποιός μοιράστηκε μια οικεία ματιά στην πραγματικότητα του καρκίνου μ' ένα βίντεο που τραβήχτηκε στο «Cedars-Sinai Medical Center» στο Λος Άντζελες. Στο βίντεο η Ντόχερτι έκλαιγε και φορούσε μάσκα ακτινοθεραπείας, καθώς έκανε την πρώτη της θεραπεία, αποκαλύπτοντας ότι ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί στον εγκέφαλό της.

 

«Ο φόβος μου είναι προφανής. Είμαι εξαιρετικά κλειστοφοβική και συνέβησαν πολλά στη ζωή μου», έγραψε στη λεζάντα του βίντεο. «Έτσι μπορεί να μοιάζει ο καρκίνος».

Μέχρι τον Νοέμβριο του 2023, η Ντόχερτι αποκάλυψε ότι ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί και στα οστά της. «Δεν θέλω να πεθάνω», είπε στο People τέσσερις ημέρες πριν από την «Ημέρα των Ευχαριστιών». «Δεν έχω τελειώσει με τη ζωή. Δεν έχω τελειώσει με την αγάπη. Δεν έχω τελειώσει με τη δημιουργία. Δεν έχω τελειώσει με το να αλλάζω τα πράγματα προς το καλύτερο. Απλώς δεν είμαι — δεν τελείωσα».

Τον Ιανουάριο του 2024, η Ντόχερτι μοιράστηκε στο podcast της ότι θα ξεκινούσε σύντομα μια νέα, απροσδιόριστη έγχυση θεραπείας για τον καρκίνο, λέγοντας ότι είχε αρχίσει να «σπάει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό», επιτρέποντας στη θεραπεία να φτάσει στον εγκέφαλό της.

«Για μένα, αυτό που συμβαίνει να είναι ένα θαύμα» είπε η Ντόχερτι, προσθέτοντας για τη συνολική της μάχη κατά του καρκίνου, «νομίζω ότι η ελπίδα είναι πάντα εκεί».

καρκίνοςηθοποιόςΣάνεν ΝτόχερτιBeverly Hills 90210