Lifestyle|22.07.2024 10:15

Το «ευχαριστώ» του Χόλιγουντ στον Τζο Μπάιντεν - Στηρίζουν την Καμάλα Χάρις

Newsroom

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την προεδρική κούρσα για τις αμερικανικές εκλογές, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια και τις φήμες που κυκλοφορούσαν εδώ και εβδομάδες. Η απόφαση αυτή, που ήρθε μετά από έντονες πιέσεις, φέρνει νέα δεδομένα στην ήδη ταραχώδη προεκλογική εκστρατεία.

Στο Χόλιγουντ, όπου οι Δημοκρατικοί έχουν ισχυρή βάση υποστηρικτών, η είδηση έγινε δεκτή με ανάμικτα συναισθήματα. Πολλοί αστέρες εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για την προσφορά του Μπάιντεν και δήλωσαν την υποστήριξή τους προς την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις.

Μεταξύ των πρώτων που αντέδρασαν ήταν ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος είχε καλέσει τον Μπάιντεν ν' αποσυρθεί σε άρθρο του στους New York Times. Ο ηθοποιος υποστήριξε ότι το κόμμα χρειάζεται νέο υποψήφιο για να ξυπνήσει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων.

Πολλοί άλλοι αστέρες, όπως η Τζούλια Ρόμπερτς, η Μπάρμπρα Στρέιζαντ, ο Τζακ Μπλακ και ο Τζέισον Μπέιτμαν, παραβρέθηκαν σε πρόσφατες εκδηλώσεις συγκέντρωσης δωρεών υπέρ του Μπάιντεν. Η Στρέιζαντ έγραψε στο Twitter: «Ο Τζο Μπάιντεν θα μείνει στην ιστορία ως ένας άνθρωπος που πέτυχε σημαντικά επιτεύγματα στα τέσσερα χρόνια της θητείας του. Θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για την προάσπιση της δημοκρατίας μας».

Η Cher, επίσης ένθερμη υποστηρίκτρια των Δημοκρατικών, δήλωσε ότι «βασανίζεται» επειδή δεν είναι σίγουρη αν το κόμμα μπορεί να κερδίσει χωρίς τον Μπάιντεν, αλλά τόνισε την ανάγκη για νέες και δημιουργικές λύσεις.

Ο ηθοποιός Μαρκ Χάμιλ έγραψε: «Ο Τζο Μπάιντεν έχει ένα ρεκόρ επιτευγμάτων που δεν έχει προηγούμενο από κανέναν πρόεδρο στη ζωή μας. Αποκατέστησε την ειλικρίνεια, την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητα στο αξίωμα μετά από τέσσερα χρόνια ψεύδους, εγκλήματος, σκανδάλων και χάους. Σας ευχαριστούμε για τις υπηρεσίες σας, κ. πρόεδρε. Τώρα είναι καθήκον μας να εκλέξουμε τον Δημοκρατικό που θα τιμήσει και θα προωθήσει την κληρονομιά σας».

Καλλιτέχνες όπως η Τζέσικα Άλμπα, η Τζέιμι Λι Κέρτις και η Τζούλιαν Μουρ έστειλαν επίσης μηνύματα αγάπης και ευγνωμοσύνης προς τον Μπάιντεν, ενώ έδειξαν την υποστήριξή τους προς την Καμάλα Χάρις.

 

Ο Μπάιντεν, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του για την αφοσίωσή τους και τόνισε την ανάγκη ενότητας και συνεργασίας για να συνεχιστεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί.

 

Με την απόσυρση του Μπάιντεν, η προεκλογική εκστρατεία παίρνει νέα κατεύθυνση, και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στη νυν αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις και τους υπόλοιπους υποψήφιους που θα διεκδικήσουν το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Η Καμάλα Χάρις θα είναι η υποψήφια ή θα υπάρξει ανοιχτό συνέδριο;

Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν έχει ακόμη ορίσει επίσημα τον υποψήφιό του, με το συνέδριο να έχει οριστεί για τις 19 έως τις 22 Αυγούστου στο Σικάγο. Με την αποχώρησή του, οι αντιπρόσωποι του Μπάιντεν γίνονται «μη δεσμευμένοι», αφήνοντάς τους ανοιχτούς να υποστηρίξουν άλλους υποψηφίους. Αυτό ρίχνει το εθνικό συνέδριο των Δημοκρατικών σε περιπέτειες.

Ορισμένοι ανέφεραν ότι μέρος του δισταγμού του Μπάιντεν να εγκαταλείψει την εκστρατεία του προήλθε από την πεποίθηση ότι η Χάρις, η πιο προφανής επιλογή για την προεδρία, δεν θα μπορούσε να νικήσει τον Τραμπ. Αλλά ο Μπάιντεν έδωσε την υποστήριξή του στη Χάρις αμέσως μετά την ανακοίνωσή του την Κυριακή, αφού την αποκάλεσε στην επιστολή του «εξαιρετική συνεργάτιδα σε όλη αυτή τη δουλειά».

«Η πρώτη μου απόφαση ως υποψήφιος του κόμματος το 2020 ήταν να επιλέξω την Καμάλα Χάρις ως αντιπρόεδρό μου. Και ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα ποτέ. Σήμερα θέλω να προσφέρω την πλήρη υποστήριξή μου και την υποστήριξή μου στην Καμάλα για να είναι η υποψήφια του κόμματός μας φέτος. Δημοκρατικοί - είναι καιρός να ενωθούμε και να νικήσουμε τον Τραμπ. Ας το κάνουμε», έγραψε ο Μπάιντεν στο Χ.

Παραμένει το πιθανό φαβορί για να αναλάβει την κορυφή του ψηφοδελτίου, αλλά θα μπορούσαν να υπάρξουν εκκλήσεις για ένα ανοιχτό συνέδριο όπου μια σειρά υποψηφίων θα ανταγωνίζονται για τους αντιπροσώπους. Άλλοι έχουν διατυπώσει την ιδέα μιας «προκριματικής εκλογής αιφνιδιασμού» από ανερχόμενα αστέρια που θα αναμετρηθούν για το χρίσμα, γεγονός που θα έθετε τη Χάρις σε ίση μοίρα με άλλους Δημοκρατικούς.

Άλλα ονόματα που έχουν εμφανιστεί ως πιθανοί υποψήφιοι για την προεδρία -ή ίσως και για την αντιπροεδρία- είναι η κυβερνήτης του Μίσιγκαν, Γκρέτσεν Γουίτμερ, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, και ο υπουργός Μεταφορών, Πιτ Μπούτιγκιγκ. Αξίζει να σημειωθεί πως και το όνομα της Μισέλ Ομπάμα ακούγεται συχνά – πυκνά, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα στη δήλωσή του απέφυγε να στηρίξει τη Χάρις.

Τζούλια ΡόμπερτςΚάμαλα ΧάριςΤζορτζ ΚλούνεϊΜπάρμπρα ΣτρέιζαντΤζο Μπάιντεν