Lifestyle|09.09.2024 06:45

Γεγονός ή φαντασία; 6+1 μύθοι για το σεξ και η πραγματικότητα - Ψυχολόγος αποκαλύπτει

Newsroom

Έφηβοι και ενήλικοι συχνά έχουν μία διαστρεβλωμένη εικόνα για το σεξ, καθώς η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση απουσιάζει και πολλές φορές έχει αντικατασταθεί από ταινίες ερωτικού περιεχομένου -που δεν είναι ρεαλιστικές.

Δεν είναι περίεργο που πολλά από αυτά που γνωρίζουμε είναι απλώς μια μίξη από μισές αλήθειες και μύθους.

Μάλιστα, αυτή την εβδομάδα, ο κοινωνικός ψυχολόγος Dr Justin Lehmiller διέψευσε μια σημαντική πεποίθηση ότι η απαγόρευση στους ποδοσφαιριστές και τους Ολυμπιακούς αθλητές να κάνουν σεξ πριν από μεγάλες διοργανώσεις βελτιώνει την απόδοσή τους.

Ο Δρ Lehmiller δήλωσε σε podcast του BBC: «Είναι ένας μύθος. Πολλά από αυτά βασίζονται σε προκαταλήψεις».

Θυμάστε την απαγόρευση σεξ του προπονητή της Αγγλίας Φάμπιο Καπέλο προς τους παίκτες του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010; Ή εκείνα τα «αντισεξουαλικά» κρεβάτια από λεπτό χαρτόνι στο φετινό Ολυμπιακό Χωριό στο Παρίσι; Όλα αυτά βασίζονται σε ξεπερασμένες πεποιθήσεις και όχι σε γεγονότα.

Το σεξ συχνά περιβάλλεται από μύθους που μπορούν να οδηγήσουν σε παρανοήσεις, παραπληροφόρηση και ανθυγιεινές συμπεριφορές. Έτσι, ειδικός γράφει στη βρετανική Sun για τους πιο γνωστούς μύθους γύρω από το σεξ.

Οι μύθοι και η πραγματικότητα

Μύθος νο.1: Τα sex toys θεωρούνται απιστία - Πραγματικότητα: Τα σεξουαλικά παιχνίδια μπορούν να ενισχύσουν τη σχέση σας, όχι να την βλάψουν. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 75-90% των γυναικών δεν μπορούν να έρθουν σε οργασμό μόνο από τη διείσδυση, η προσθήκη ενός σεξουαλικού βοηθήματος μπορεί πραγματικά να βοηθήσει πολλές από αυτές.

Μύθος νο.2: Οι άνδρες σκέφτονται συνέχεια το σεξ - Πραγματικότητα: Είναι αλήθεια ότι οι άνδρες μπορεί να σκέφτονται συχνά το σεξ, αλλά η άποψη ότι το σκέφτονται «κάθε επτά δευτερόλεπτα» είναι υπερβολική. Κατά μέσο όρο, οι άνδρες σκέφτονται το σεξ πιο συχνά από τις γυναίκες, όπως έχουν δείξει μελέτες, αλλά αυτό ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των ανθρώπων.

Μύθος νο.3: Η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι σπάνια στις γυναίκες - Πραγματικότητα: Μεταξύ 30 και 50% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών υποφέρουν από σεξουαλική δυσλειτουργία. Αυτό περιλαμβάνει θέματα όπως η χαμηλή λίμπιντο, τα προβλήματα στην επίτευξη οργασμού και ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ. Τα προβλήματα αυτά είναι πολύ πιο συνηθισμένα από ό,τι πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν και μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά τις σχέσεις και την ευζωία μιας γυναίκας. Μην υποφέρετε σιωπηλά -η σωστή ιατρική και θεραπευτική υποστήριξη είναι το κλειδί για τη βελτίωση της σεξουαλικής υγείας και ικανοποίησης.

Μύθος νο.4: Η στυτική δυσλειτουργία αφορά μόνο τους άνδρες άνω των 70 - Πραγματικότητα: Αν και η στυτική δυσλειτουργία είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους άνδρες, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ένας στους τέσσερις άνδρες που υποφέρουν από προβλήματα στύσης είναι κάτω των 40 ετών, συμπεριλαμβανομένου του ενός τετάρτου των ανδρών στα 20 τους χρόνια. Η στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες μπορεί να προκληθεί από ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής τεστοστερόνης, των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, της παχυσαρκίας, της κατάθλιψης και του άγχους.

Μύθος νο.5: Η ταινίες πορνό είναι όπως το πραγματικό σεξ - Πραγματικότητα: Η mainstream πορνογραφία, πόσο μάλλον οι ακραίες εκδοχές της, συχνά απεικονίζει εξωπραγματικά σενάρια, σωματότυπους και συμπεριφορές. Η στήριξη στο πορνό ως πηγή σεξουαλικής αγωγής μπορεί να οδηγήσει σε στρεβλές αντιλήψεις και προσδοκίες.

Μύθος νο.6: Το σεξ μειώνεται όσο μεγαλώνουμε - Πραγματικότητα: Η σεξουαλική όρεξη των γυναικών δεν εξαφανίζεται μετά την εμμηνόπαυση. Ενώ η επιθυμία μπορεί να αλλάξει με την ηλικία, δεν εξαφανίζεται. Στην πραγματικότητα, πολλές γυναίκες αναφέρουν καλύτερο σεξ στα τελευταία χρόνια της ζωής τους.

Μύθος νο.7: Το μεγαλύτερο είναι πάντα το καλύτερο - Πραγματικότητα: Οι περισσότερες νευρικές απολήξεις του κόλπου βρίσκονται στα πρώτα λίγα εκατοστά, οπότε το μέγεθος δεν είναι τόσο κρίσιμο όσο φαίνεται. Η τεχνική, η συναισθηματική σύνδεση και η επικοινωνία παίζουν τεράστιο ρόλο. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό που οι γυναίκες θεωρούν το «σωστό» μέγεθος ποικίλλει ανάλογα με την κατάσταση και το άτομο.

μύθοισεξψυχολόγοςειδήσεις τώρα