Lifestyle | 10.02.2020 13:19

Oscar 2020: Γιατί το φόρεμα της Νάταλι Πόρτμαν είχε «γραμμένα» γυναικεία ονόματα

Newsroom

Πολλή συζήτηση έγινε και φέτος για τις υποψηφιότητες των βραβείων Όσκαρ με αρκετούς να υπογραμμίζουν την «προτίμηση» της Ακαδημίας Κινηματογράφου στους άνδρες υποψηφίους - όπως για παράδειγμα στην κατηγορία της σκηνοθεσίας. Ελάχιστοι μαύροι και ελάχιστες γυναίκες σκηνοθέτες βρέθηκαν σε θέσεις υποψηφίων για το χρυσό αγαλματίδιο για άλλη μια χρονιά.

Τη δική της διαμαρτυρία εξέφρασε στην τελετή των Οσκαρ 2020 η ηθοποιός Νάταλι Πόρτμαν, φορώντας μια κάπα Dior στην οποία υπήρχαν τα ονόματα των γυναικών σκηνοθετών που δεν ήταν υποψήφιες για τη συγκεκριμένη κατηγορία. Ερωτηθείσα γιατί είχε τα ονόματα της σκηνοθέτιδος Γκρέτα Γκέργουιγκ από την ταινία «Μικρές Κυρίες», της Λούλου Γουάνγκ από την ταινία «The Farewell» η Πόρτμαν απάντησε ότι ήθελε να αναγνωρίσει τον ρόλο των γυναικών σκηνοθετών με αυτόν τον διακριτικό τρόπο. Το Οσκαρ σκηνοθεσίας τελικά απονεμήθηκε στον Νοτιοκορεάτη Μπονγκ γιουν-Χο.

Νάταλι Πόρτμαν (AP photo)

Η Νάταλι Πόρτμαν είχε την πρώτη της κινηματογραφική επιτυχία σε ηλικία 13 ετών, όταν ερμήνευσε καταπληκτικά το ρόλο της «Ματίλντα» στην ταινία «Leon» του Λικ Μπεσόν, με τον υπέροχο Ζαν Ρενό στον ρόλο του μισθοφόρου εκτελεστή. Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός το 2015 σκηνοθέτησε την ταινία «A Tale of Love and Darkness» που βασίστηκε στο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του μέντορά της συγγραφέα Άμος Οζ.

T
T

Αυτή είναι η δεύτερη «διαμαρτυρία» της Νάταλι Πόρτμαν, η οποία παρουσιάζοντας την ίδια κατηγορία το 2018 είχε πει αναπάντεχα από μικροφώνου «αυτοί είναι όλοι οι άνδρες υποψήφιοι».

Λίγο πριν την τελετή η Πόρτμαν πόσταρε στο Instagram ο δικό της προηγούμενο Οσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία «Μαύρος Κύκνος» το 2011.

 
Νάταλι ΠόρτμανΌσκαρ 2020