FinQuest: Ένας διεθνής διαγωνισμός για την καινοτομία και την εξωστρέφεια
NewsroomΠοιος μπορεί να αρνηθεί ότι διανύουμε την ψηφιακή εποχή; Οι περισσότερες (αν όχι όλες) λειτουργίες της καθημερινότητας διενεργούνται μέσω ψηφιακών συστημάτων και εφαρμογών, με στόχο την απλοποίηση της ρουτίνας μας και την επίσπευση των διαδικασιών. Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί το παραπάνω, είναι η επένδυση στην καινοτομία και τα κίνητρα για τους ανθρώπους που ασχολούνται με τη δημιουργία ψηφιακών περιβαλλόντων. Σε αυτό το πλαίσιο και θέλοντας να προσφέρει στους πελάτες της την καλύτερη δυνατή τραπεζική εμπειρία, η Alpha Bank διοργάνωσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, τον Διεθνή Διαγωνισμό Καινοτομίας «FinQuest», που έχει ως στόχο την ανάδειξη καινοτόμων προτάσεων, που θα ενσωματωθούν στις προσφερόμενες υπηρεσίες της Alpha Bank και θα εξελίξουν την τραπεζική εμπειρία.
Η εξωστρέφεια και η διαρκής διάθεση για τεχνολογική εξέλιξη είναι αναπόσπαστα στοιχεία του DNA του FinQuest. Το 2020 περισσότερες από 70 νεοφυείς επιχειρήσεις, από δεκατρείς διαφορετικές χώρες, αποδέχτηκαν την πρόκληση της Alpha Bank δηλώνοντας συμμετοχή στον διαγωνισμό. Επτά από αυτές προκρίθηκαν και εντάχθηκαν στον Accelerator των 5 εβδομάδων. Στόχος τους να παρουσιάσουν τις καινοτόμες προτάσεις τους, να τις εξελίξουν με την υποστήριξη και υπό την καθοδήγηση μίας μεγάλης ομάδας μεντόρων και coaches (Found.ation, Alpha Ventures, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Deloitte, IBM, Microsoft, MITEF, Uni.fund, Velocity Partners, Vodafone) και να τις παρουσιάσουν στο τελικό Pitch-Event, που διεξήχθη ψηφιακά στις 9 Δεκεμβρίου για να διεκδικήσουν ένα από τα τρία μεγάλα έπαθλα του διαγωνισμού. Τελικά, αναδείχθηκαν τρεις νικητές, με προτάσεις που έχουν τη δυναμική να εξελιχθούν σε καινοτόμα προϊόντα, εφαρμογές και υπηρεσίες που μπορούν να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο το Customer Experience της Τράπεζας.
Την 8μελή κριτική επιτροπή συγκρότησαν οι Άρης Γεωργόπουλος(Vodafone), Γιώργος Δουκίδης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου (Velocity Partners), Ευάγγελος Καλαμάκης (Alpha Bank), Χάρης Λιναρδάκης (ΙΒΜ), Αλμπέρτος Μπουρλάς (Microsoft), Δαμιανός Χαραλαμπίδης (Alpha Bank) και Νίκος Χριστοδούλου (Deloitte).
Οι νικητές του διαγωνισμού
Νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε η Wealthyhood των Αλέξανδρου Χριστοδουλάκη και Κωνσταντίνου Φαλιάγκα, με έδρα στην Αγγλία και την Ελλάδα, παρουσιάζοντας μία έξυπνη και καινοτόμο εφαρμογή διαχείρισης επενδύσεων.\
Τη δεύτερη θέση κατέκτησε η Finqware των Cosmin Cosma, Elena Cosma, Danut Covalciuc, με έδρα στη Ρουμανία, με μία Cloud based, εξατομικευμένη πλατφόρμα για Open Banking.
Το έπαθλο της τρίτης θέσης απονεμήθηκε στην ελληνική Finloup με μέλη τους Αντώνη Πρέντζα, Μάριο Νούτσο, Κυριάκο Γεωργίου και Στέλιο Γασπαρινάτο. Η εφαρμογή με την οποία διακρίθηκαν αφορά μία πλατφόρμα πιστοληπτικής αξιολόγησης και παροχής μικροδανείων στο σημείο πώλησης, για την κάλυψη έκτακτων αναγκών.
Ο Κωνσταντίνος Βαΐτσας, Head of Innovation της Alpha Bank, εγκαινίασε το event, αναφερόμενος στη σημασία των νέων τεχνολογιών στη διαμόρφωση των τραπεζικών υπηρεσιών του μέλλοντος, καθώς και στη συμβολή δράσεων καινοτομίας με διεθνή εμβέλεια όπως το FinQuest by Alpha Bank, στην περαιτέρω βελτίωση του Customer Experience και της ίδιας της λειτουργίας της τράπεζας. Ο επικεφαλής της Καινοτομίας στην τράπεζα υπογράμμισε, τέλος, ότι κύριος στόχος του διαγωνισμού είναι η δημιουργία πραγματικής αξίας ως αποτέλεσμα του εντοπισμού και της περαιτέρω εξέλιξης εφαρμογών που μπορούν να αλλάξουν ριζικά το τοπίο στον χρηματοοικονομικό κλάδο.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δαμιανός Χαραλαμπίδης, Chief Digital Officer της Alpha Bank, ο οποίος επισήμανε ότι κεντρική στρατηγική της τράπεζας είναι να βρίσκεται δίπλα στις Fintech εταιρείες και όχι απέναντί τους και, επιπλέον, να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον χώρο του Financial Technology και να είναι «quick adopter». Συμπλήρωσε, επιπλέον, ότι η ψηφιακή τεχνολογία έρχεται πρωτίστως να βελτιώσει την Εξυπηρέτηση του Πελάτη, που εξελίσσεται σε καθοριστικό παράγοντα για την ανταγωνιστικότητα των τραπεζών σε όλα τα διαθέσιμα κανάλια εξυπηρέτησης, κατάστημα, web και mobile banking κλπ.
Τέλος, πραγματοποιήθηκε και ζωντανή συνομιλία του Κωνσταντίνου Βαΐτσα με τον Νίκο Παλαγγιά, ιδρυτή της Quadible κι έναν από τους τρεις νικητές του FinQuest 2019, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή του διαγωνισμού στην περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας του, μέσα από την εξέλιξη της εφαρμογής της και τη σύναψη νέων συνεργασιών. Τέλος, κατά τη διάρκεια του ψηφιακού Pitch-Event πραγματοποιήθηκαν poll, ερωτήσεις προς το κοινό, που είχε τη δυνατότητα να συμμετάσχει ενεργά. Στο ίδιο πλαίσιο δόθηκε στο κοινό η δυνατότητα ζωντανής δικτύωσης καθώς και διατύπωσης ερωτήσεων προς τις διαγωνιζόμενες ομάδες.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων