Μουσική | 20.12.2018 22:19

Ο «Βαφτιστικός» σαν… πρωτοχρονιάτικη ευχή

Αναστασία Κουκά

Η δηµοφιλέστερη ελληνική οπερέτα, ο «Βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, γιορτάζει τα 100 χρόνια της µε ένα νέο, πανηγυρικό ανέβασµα από την Καµεράτα -Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής. Στις 4, 7, 9 και 11 Ιανουαρίου 2019 οι µουσικοί της ορχήστρας, υπό τη  διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία, θα παρουσιάσουν, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το διαχρονικό έργο στην αυθεντική του µορφή.

Η επιτυχία του «Βαφτιστικού» στηρίχθηκε στο δυνατό του σενάριο, στην εξαιρετική µουσική και στα όµορφα τραγούδια του µεταξύ των οποίων και τα αγαπηµένα «Η καρδιά µου πονεί για σας», «Στο στόµα» κ.ά. Η υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται µετά τους δύο Βαλκανικούς Πολέµους όταν ο ελληνικός στρατός πολεµά στη Μακεδονία στο πλευρό των συµµάχων.

Μέσα σε όλο αυτό το φορτισµένο κλίµα οι στρατιώτες έχουν ανάγκη από ένα µικρό διάλειµµα, µια ανάσα ξεγνοιασιάς, διασκέδασης, έρωτα, γέλιου, ανεµελιάς. «Μια Ελλάδα πλούσια, χαρούµενη, ερωτεύσιµη… Μια Αθήνα πανέµορφη, ολοζώντανη, µε ήχους και αρώµατα από τις ωραιότερες µουσικές του κόσµου: βιεννέζικα βαλς, πόλκες, µαζούρκες και τανγκό που στροβιλίζονται σε ήχο ελληνικό. Είναι η χώρα του «Βαφτιστικού» και η πατρίδα που αγαπάµε.

Είναι η οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη που «µυρίζει» Αθήνα, όπως ήθελε ο δηµιουργός της ακριβώς πριν 100 χρόνια» περιγράφει µε γλαφυρότητα ο Γ. Πέτρου αναφερόµενος στην ιδιαιτερότητα της ατµόσφαιρας του έργου και συµπληρώνει µε νόηµα υπογραµµίζοντας τα διαχρονικά µηνύµατά του: «Σήµερα, που η Ελλάδα ξαναγεννιέται, η Καµεράτα παρουσιάζει σε νέα παραγωγή την πολυαγαπηµένη οπερέτα, στην αυθεντική της µορφή, όπως παρουσιάστηκε στην ιστορική πρεµιέρα του 1918. Η υπέροχη ενορχήστρωση του συνθέτη χαρίζει στο έργο µοναδικά χρώµατα που συνδέουν το αριστούργηµα του Σακελλαρίδη µε τους ήχους του Johan Strauss και του Franz Lehar και κάνουν τη µουσική να διασκεδάζει, να χαµογελά και να παιχνιδίζει µέσα από απρόσµενες εξελίξεις. Όλα αυτά, χωρίς νοσταλγία. Γιατί η αγάπη µας για την Ελλάδα κοιτάζει µπροστά. Γιατί η πόλη µας είναι η οµορφότερη πόλη του κόσµου. Γιατί η µουσική µας µας ανήκει και οφείλουµε να τη φροντίζουµε. Και γιατί το γέλιο είναι αντίδοτο σε όλες τις δυσκολίες. Ας έρθει η νέα χρονιά λοιπόν µε αισιοδοξία και οµορφιά. Το γλέντι αρχίζει».

Στην παράσταση συµπράττουν αξιόλογοι λυρικοί τραγουδιστές και ηθοποιοί όπως ο Αργύρης Πανταζάρας, η Ελένη Σταµίδου, η Αννα Κουτσαφτίκη, ο Γιάννης Χριστόπουλος, ο Δηµήτρης Ναλµπάντης και Μάριο Σαραντίδη. Τα σκηνικά και τα κοστούµια έχει φιλοτεχνήσει η Γεωργίνα Γερµανού, η χορογραφία είναι της Μιµής Αντωνάκη, η οποία χορεύει επί σκηνής µαζί µε τον Αντώνη Στρούζα. 

Μέγαρο Μουσικής Αθηνώνοπερέτα