Μουσική | 17.07.2024 21:50

Λήμνος: Το Kournos Music Festival επιστρέφει με άξονα τα ζώα

Newsroom

Tο Kournos Music Festival, ο μοναδικός μουσικός θεσμός στην ακριτική Λήμνο, που φέρνει σε επαφή το κοινό του νησιού και τους επισκέπτες του με τη λόγια μουσική, επιστρέφει δριμύτερο το φετινό καλοκαίρι με την τέταρτη φιλόδοξη διοργάνωσή του, από 1 έως και 19 Αυγούστου 2024. Με σημείο αναφοράς το απαράμιλλο φυσικό τοπίο της Λήμνου, το φεστιβάλ, σε καλλιτεχνική επιμέλεια της Ομάδας Μουσικού Θεάτρου Ραφή, ξεδιπλώνει το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα του σε ξεχωριστά τοπόσημα του νησιού, από το μικροσκοπικό χωριό Φυσίνη, απάγκιο απ’ τις επιδρομές των πειρατών του 18ου αιώνα, μέχρι τον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο της Πολιόχνης στην περιοχή Καμίνια.

Ο θεματικός άξονας της φετινής διοργάνωσης είναι αφιερωμένος στα ζώα, στους ήχους από τα κουδούνια των κοπαδιών που ξεχείλισαν τους κάμπους, στο μεγαλοπρεπές πλάσμα Τυτώ και στους απρόσκλητους επισκέπτες της νύχτας, τα αγριοκούνελα. Όλες οι δράσεις του καλλιτεχνικού προγράμματος του Φεστιβάλ σχεδιάστηκαν ειδικά και αποκλειστικά γύρω από την πλούσια πανίδα του νησιού, την τεράστια κτηνοτροφική του παράδοση, τον ορνιθολογικό του πλούτο, έναν πραγματικό θησαυρό βιοποικιλότητας, εγκαινιάζοντας παράλληλα τη συνεργασία με τo Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA). Το Φεστιβάλ δίνει βαρύτητα στα διαδραστικά μουσικά εγχειρήματα με τους κατοίκους του νησιού, προσκαλώντας τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες στη Λήμνο, μήνες πριν από την διεξαγωγή των δράσεων για δημιουργική έρευνα in situ.

Στην τέταρτή του διοργάνωση, το Kournos Music Festival μετακαλεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τον διεθνούς φήμης κουκλοπαίχτη Renaud Herbin, συνεργάτη του Φεστιβάλ της Αβινιόν, σε μια διαδραστική μουσικοθεατρική παράσταση, ειδικά σχεδιασμένη για το νησί, συμπράττοντας με σημαντικούς Έλληνες μουσικούς και με μέλη της δημοτικής χορωδίας.

Ταυτόχρονα, προχώρησε, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στην ανάθεση μουσικού έργου - και στην έκδοσή του - σε νέο Έλληνα δημιουργό με σημείο αναφοράς τη Λήμνο. Στο πλαίσιο αυτό, η βραβευμένη συνθέτρια Ισμήνη Μπέκ υπογράφει το έργο Τyto alba, μια μουσικοεικαστική καντάτα με τον Γιάννη Αγγελάκα σε ρόλο αφηγητή, συνοδευόμενος από τον διεθνούς φήμης πιανίστα Στέφανο Θωμόπουλο. To Τyto Alba συνομιλεί με τον κύκλο Μεσόγειος Έρημος του Γιώργου Κουμεντάκη κάτω από το φως του Αυγουστιάτικου φεγγαριού.

Επίσης, το φεστιβάλ παρουσιάζει σε πανελλήνια πρώτη την όπερα «O Βασιλιάς βοσκός» του Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ, σε διασκευή και ενορχήστρωση του συνθέτη και μαέστρου Ανδρέα Λεβισιανού, με τη συμμετοχή μιας ομάδας εξαιρετικών μουσικών και τραγουδιστών, καθώς και τη νέα μουσικοχορευτική performance του Αντώνη Βαή, σε συνεργασία με το νεοσύστατο ντουέτο SEEDS των αδελφών Μιχάλη και Χρήστου Καλκάνη, εμπνευσμένη από τα αγριοκούνελα της Λήμνου.

Η φετινή δράση του φεστιβάλ σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Λήμνου είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Αργύρη Κουνάδη.

Τέλος, ο δεξιοτέχνης της λύρας Σωκράτης Σινόπουλος συναντάει την εξάρχουσα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Κατερίνα Χατζηνικολάου καθώς και δυο σημαντικούς avant-garde καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς, την vocal artist-συνθέτιδα Κρίστια Μιχαήλ και τον τσεμπαλίστα Αλέξη Μαστιχιάδη, στην παρουσίαση της λυρικής performance Aries/Oreino αφιερωμένη στα λημνιακά αρνάκια.

Φέτος, το φεστιβάλ συμπράττει με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, ενώ παράλληλα, συνεργάζεται εκ νέου με τον Όμιλο Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς «Ανεμόεσσα». Όλες οι δράσεις του Kournos Music Festival πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο.

Λήμνοςφεστιβάλ