Μουσική|15.09.2024 10:00

Μελίνα Κανά στο ethnos.gr: «Με φοβίζει να χάσω τη φωνή μου ή την όρεξή μου για το τραγούδι»

Άγγελος Γεραιουδάκης

Η Μελίνα Κανά, πιο ανανεωμένη και γεμάτη ενέργεια, έρχεται να συναντήσει ξανά το κοινό της, αυτή τη φορά στο Κηποθέατρο Παπάγου (16/9), μαζί με τον Αλέξανδρο Κτιστάκη, έναν ανερχόμενο καλλιτέχνη με ξεχωριστή πορεία. Επειτα από μια σειρά sold-out εμφανίσεων στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, η αγαπημένη ερμηνεύτρια ενώνει τις δυνάμεις της με τον Λαρισαίο καλλιτέχνη, που πρώτος αναγνώρισε ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, και υπόσχονται να μας ταξιδέψουν σ’ έναν κόσμο μεταξωτό με απάτητα βουνά, με ξωτικά κι αερικά, με σαλαμάνδρες κι αφρισμένες μπύρες, σ’ έναν κόσμο που «Αξίζει» κι έχει «Σπίθα».

«Τον Αλέξανδρο τον ξέρω εδώ και αρκετά χρόνια και είναι η δεύτερη φορά που συνεργαζόμαστε. Μου αρέσει πολύ η φωνή του, αλλά και τα τραγούδια που δημιουργεί. Στο πρόγραμμα αυτό, μοιραζόμαστε τραγούδια που αγαπάμε και οι δύο. Ο ίδιος τραγουδά μ' έναν εξαιρετικό τρόπο τα κομμάτια του Θανάση Παπακωνσταντίνου και του Σωκράτη Μάλαμα, όπως και άλλων έντεχνων δημιουργών. Νιώθω ότι ταιριάζουμε επί σκηνής και έχουμε αναπτύξει μια ζεστή σχέση που μας βοηθά να περνάμε καλά, τόσο πάνω στη σκηνή όσο και εκτός αυτής» αναφέρει η Μελίνα Κανά στο ethnos.gr.

Οι καλοκαιρινές συναυλίες έχουν σίγουρα τη δική τους μαγεία. «Η αλήθεια είναι πως έχω περάσει υπέροχα και σε κλειστούς, χειμωνιάτικους χώρους, αλλά οι καλοκαιρινές εμφανίσεις κάτω από τον ανοιχτό ουρανό έχουν κάτι μοναδικό. Παρά τις δυσκολίες, όπως η ζέστη και οι πολλές μετακινήσεις, υπάρχει μια ξεχωριστή γοητεία στο να τραγουδάς έξω. Η ενέργεια που νιώθεις όταν μοιράζεσαι τη νύχτα με το κοινό είναι ανεπανάληπτη, δημιουργώντας μια αίσθηση ελευθερίας και αμεσότητας» υπογραμμίζει.

Η ίδια έχει χαράξει μια σπουδαία πορεία στη μουσική σκηνή, με τη φωνή και τις μοναδικές της ερμηνείες να την κάνουν να ξεχωρίζει. «Πιστεύω πως το να ερμηνεύεις ένα τραγούδι σημαίνει να ζωντανεύεις τις εικόνες και τα συναισθήματα που κρύβει. Ο στόχος είναι να μπορεί ο ακροατής να ταξιδέψει μέσα από τη μουσική, να νιώσει και να ταυτιστεί με την ιστορία που του αφηγείσαι» εξηγεί.

Ξεκινώντας την καριέρα της στα τέλη της δεκαετίας του '80, η Μελίνα Κανά συνεργάστηκε με σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως ο Σταύρος Κουγιουμτζής και ο Νίκος Παπάζογλου, ενώ οι συνεργασίες της με τον Σωκράτη Μάλαμα και τον Θανάση Παπακωνσταντίνου την έκαναν ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό. «Αυτές οι συνεργασίες έβαλαν τις βάσεις της πορείας μου. Μου έδωσαν τραγούδια που έγιναν ορόσημα και τα οποία ακόμα αγαπάει ο κόσμος. Δεν επηρεάζουν τις σημερινές μου επιλογές, αλλά είμαι ευγνώμων που αυτά τα τραγούδια είναι ζωντανά και παραμένουν αγαπητά, ιδίως στη νεολαία» παραδέχεται με χαμόγελο.

Με ποια όνειρα ξεκινήσατε τη μουσική σας πορεία και τι είναι αυτό που συνεχίζει να δίνει νόημα στην καριέρα σας; Αν γυρίζατε τον χρόνο πίσω, υπάρχει κάτι που θα θέλατε να είχατε κάνει διαφορετικά;

Όταν ξεκίνησα την πορεία μου στο ελληνικό τραγούδι, το μόνο μου όνειρο και η μόνη μου επιθυμία ήταν να τραγουδήσω ωραία τραγούδια που να τα αγαπήσει ο κόσμος και να τα τραγουδάει μαζί μου. Αυτό νομίζω ότι πραγματοποιήθηκε στον μέγιστο βαθμό. Αν γύριζα πίσω, κάποια πράγματα, ναι, θα τα είχα αλλάξει. Αλλά συνήθως δεν στέκομαι σε αυτά που θ' άλλαζα αλλά σε αυτά που έχω κατακτήσει.

Εχετε σκεφτεί ποτέ πώς θα ήταν η ζωή σας αν δεν είχατε ακολουθήσει τον δρόμο της μουσικής;

Ναι, το έχω σκεφτεί. Πιθανόν να είχα γίνει φιλόλογος. Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και των ελληνικών κειμένων είναι ένα αντικείμενο που επίσης με ενδιαφέρει και με συγκινεί αλλά έχουν περάσει τόσα χρόνια που τραγουδώ και ζω μέσα από αυτή τη δραστηριότητα που το να κάνω κάτι άλλο μου φαντάζει και δύσκολο και σχεδόν ανέφικτο.

Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει στη ζωή ή στην καριέρα σας;

Με φοβίζει το να χάσω τη φωνή ή την όρεξή μου γιατί αυτά τα δύο είναι πολύ συνδεμένα και αλληλένδετα και επηρεάζονται πάρα πολύ το ένα από το άλλο.

Πώς βλέπετε την εξέλιξη της μουσικής βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια, ειδικά με την άνοδο των ψηφιακών πλατφορμών και των κοινωνικών δικτύων; Πιστεύετε ότι αυτό έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες επικοινωνούν με το κοινό τους;

Σίγουρα για τους νεότερους είναι ένας εύκολος δρόμος ο ψηφιακός και πολλοί τον χρησιμοποιούν και μάλιστα με άριστα αποτελέσματα. Δηλαδή κάνουν γνωστό το έργο τους, τη μουσική τους δημιουργία άμεσα και γρήγορα και σε πολύ μεγάλο εύρος κοινού. Αλλά εγώ είμαι της παλιάς σχολής και δεν είμαι εξοικειωμένη με αυτόν τον τρόπο.

Σε μια εποχή που η βία φαίνεται να παραμονεύει παντού στην κοινωνία μας, τι πιστεύετε ότι φταίει για αυτή την κατάσταση; Ποιον ρόλο μπορεί να διαδραματίσει ο καλλιτέχνης σε αυτό το σκηνικό;

Κατ’ αρχάς, πιστεύω ότι η έξαρση της βίας έχει να κάνει με πολλά πράγματα. Είναι πολλοί οι λόγοι που οδηγούν στην έξαρση της βίας. Μπορεί η τεχνολογία να μας διευκόλυνε πρακτικά σε πολλούς τομείς αλλά στέρησε τη γοητεία από την κοινωνία και τη ζωή. Δεν υπάρχει έμπνευση στους νέους, κίνητρο να ψάξουν για πράγματα που δεν λύνονται μόνο τεχνολογικά αλλά θέλουν πνευματικότητα και ευαισθησία. Αυτό το έχει στερηθεί ο νέος άνθρωπος. Και νομίζω ότι αυτό φέρνει, μαζί με άλλα, την έξαρση της βίας. Ο καλλιτέχνης καλείται, νομίζω, να συμπληρώσει αυτό το μεγάλο κενό, να δώσει έμπνευση και να γοητεύσει ώστε να δημιουργήσει κίνητρο για σκέψη και αναζήτηση πνευματικότερων στοιχείων που ομορφαίνουν τη ζωή και είναι απαραίτητα.

Πώς αξιοποιήσατε τον ελεύθερο χρόνο σας αυτό το καλοκαίρι; Είχατε την ευκαιρία να χαλαρώσετε και να φορτίσετε τις μπαταρίες σας;

Ναι, ευτυχώς είχα τον χρόνο. Πήγα κάποιες μέρες στην όμορφη Σίφνο όπου έχω πολύ καλούς φίλους και περνώ πολύ όμορφα.

Υπάρχει κάτι που σας λείπει από τα καλοκαίρια του παρελθόντος, ή πιστεύετε ότι κάθε καλοκαίρι φέρνει τις δικές του μοναδικές στιγμές και εμπειρίες;

Επειδή οι ζέστες έχουν γίνει ανυπόφορες και οι καύσωνες πολύ συχνοί, μου λείπουν τα καλοκαιρινά βράδια που καθόμασταν όλοι στο μπαλκόνι και ακούγονταν μουσικές και γέλια και απολαμβάναμε μία κρύα πορτοκαλάδα ή μπύρα ή καρπούζι κομμένο καλοκαιρινό. Πλέον, βγαίνω στο μπαλκόνι τις καλοκαιρινές νύχτες και βλέπω όλα τα παράθυρα κλειστά και όλους κλεισμένους στα σπίτια τους με το air condition.

Κλείνοντας την κουβέντα μας, ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας βήματα; Υπάρχουν νέες ιδέες ή έργα που θα θέλατε να υλοποιήσετε στο άμεσο μέλλον;

Ετοιμάζω καινούρια τραγούδια που θα κυκλοφορήσουν μέσα στον χειμώνα. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη και γεμάτη λαχτάρα γι’ αυτή τη δουλειά γιατί έχω δίπλα μου την καλή μου νεράιδα, τη Χαρούλα Αλεξίου, που με βοηθάει να διαλέξω τα τραγούδια και η γνώμη της πραγματικά είναι πολύ βοηθητική και συμπαραστατική.

συναυλίατραγουδίστριασυνέντευξηΜελίνα ΚανάΚηποθέατρο Παπάγου