Μουσική | 17.05.2019 17:26

Η Στέγη αποκαλύπτει στα παιδιά το σύμπαν της μουσικής

Αναστασία Κουκά

Μια ορχήστρα που…μαγειρεύει, δέντρα – έργα τέχνης που βγάζουν ήχους, τεράστια πνευστά μουσικά όργανα φτιαγμένα από απλά καθημερινά υλικά, ηχητικό μασάζ…: αυτές είναι κάποιες μόνον από τις πολλές εκπλήξεις που επιφυλάσσει στο λιλιπούτειο κοινό το φετινό Big Bang Festival, το πρωτοποριακό και ανατρεπτικό μουσικό φεστιβάλ για παιδιά, που διοργανώνει η Στέγη, για πέμπτη συνεχή χρονιά φέτος, στις 25 και 26 Μαΐου.

Πρόκειται για ένα γοητευτικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο της μουσικής ο οποίος είναι εξαιρετικά προσφιλής στα παιδιά από τις πρώτες κιόλας ημέρες της ζωής τους και τους προσφέρει άπειρες ευκαιρίες για εξερεύνηση και καλής ποιότητας ψυχαγωγία. Αυτή η ασυγκράτητη παιδική περιέργεια εξάλλου είναι που έδωσε το έναυσμα για την δημιουργία του ξεχωριστού αυτού φεστιβάλ το οποίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 0 έως 12 ετών.

Για δύο ολόκληρες ημέρες οι χώροι της Στέγης αλλά και σημεία εξωτερικά, εκτός κτιρίου, θα μεταμορφωθούν σ’ έναν εντυπωσιακό μουσικό παιδότοπο. Μπάντες, μουσικοί, καλλιτέχνες, παρελάσεις, παραστάσεις, εργαστήρια, πειράματα, κατασκευές θα είναι κάποιες μόνον από τις επιλογές που θα έχουν για να διασκεδάσουν οι μικροί επισκέπτες μαζί με τους ενήλικες που θα τους συνοδεύουν.

Από την πληθώρα των εκδηλώσεων, που με πολύ μεράκι και αγάπη επιμελήθηκαν ο Χρήστος Καρράς και η Μυρτώ Λάβδα, ξεχωρίζει η κουζίνα του master chef Άγγελου Παπαδημητρίου ο οποίος προσκαλεί μια ομάδα μαγείρων – μουσικών να ετοιμάσουν ένα ιδιαίτερο γεύμα για παιδιά. Κι εκείνοι, χρησιμοποιώντας τους ήχους από τα μαγειρικά σκεύη και εργαλεία εκτός από φαγητά, δημιουργούν και υπέροχες μουσικές!

Στην παράσταση της Άννας Παγκάλου, με τίτλο «Μια χώρα που δεν έχω ξαναδεί ποτέ», οι μικροί επισκέπτες γνωρίζουν ένα κόσμο πρωτόγνωρο γι΄ αυτούς, τον εξερευνούν κι ανακαλύπτουν έκπληκτοι πως οι κάτοικοί του έχουν μόνο μία αίσθηση, την ακοή γι’ αυτό επικοινωνούν και τρέφονται μέσα από τους ήχους.

Η παράσταση «Ήταν ένα μικρό καράβι», των Χρύσας Καραίσκου, Μαρίας Πλουμή και Ελένης Κοκκάλα, είναι μια διαδραστική συναυλία κατά την διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα όμορφο ταξίδι στα παράλια της Μεσογείου ακούγοντας ταυτόχρονα ρυθμούς και μελωδίες από παραδοσιακά όργανα.

Στο μεταξύ, η μουσική πρόταση των Deep Fusion Butterfly, της μπάντας στην οποία συμμετέχουν και άτομα με νοητική στέρηση, αποδεικνύει τις τεράστιες εκφραστικές δυνατότητες που προσφέρει η μουσική σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως αν έχουν ειδικές ικανότητες ή όχι.

Το γαλλικό μουσικό σχήμα «Spat’ Sonore» πάλι έρχεται στο Big Bang Festival της Στέγης με εντυπωσιακά αυτοσχέδια μουσικά όργανα, τεραστίων διαστάσεων και παράξενων σχημάτων ενώ στην πρωτότυπη παράσταση της May Roosevelt η μουσική αντλεί την έμπνευσή της από τη φύση και προσκαλεί τα παιδιά να δημιουργήσουν με την φαντασία τους ένα μαγευτικό τοπίο με μια λίμνη γεμάτη πυγολαμπίδες!

Τα εισιτήρια για όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ κινούνται μεταξύ 2 και 5 ευρώ ενώ υπάρχουν και ορισμένες με ελεύθερη είσοδο.

Η μουσική είναι ένας υπέροχος κόσμος. Ας προτρέψουμε τα παιδιά να «βουτήξουν» σ’ αυτόν! Μόνο δώρα έχει να τους προσφέρει αυτό το ταξίδι!

φεστιβάλΣτέγη Ιδρύματος Ωνάσηπαιδιά