H Πολυξένη Καράκογλου εξηγεί στο ethnos.gr γιατί χάνονται ταλέντα στην Ελλάδα (vids)
Άγγελος ΓεραιουδάκηςΣτην μακρόχρονη και επιτυχημένη πορεία που έχουν ήδη χαράξει οι προηγούμενες Ακροάσεις της Μικρής Άρκτου, τροφοδοτώντας την νεότερη μουσική σκηνή του έντεχνου τραγουδιού (Γεράσιμος Ευαγγελάτος, Θέμης Καραμουρατίδης, Δημήτρης Μαραμής, Νατάσσα Μποφίλιου, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Μαρία Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, Ζαχαρίας Καρούνης κ.α.), η νέα γενιά δημιουργών κι ερμηνευτών που αναδείχθηκε από την τέταρτη Ακρόαση της Μικρής Άρκτου παρουσιάζει μια καινούργια πρόταση.
«Πολύχρωμες ζακέτες», έναν κύκλο τραγουδιών που αποτυπώνει την συνάντηση τριών νέων και σημαντικών ταλαντούχων καλλιτεχνών: της στιχουργού Αθηνάς Σπανού, του συνθέτη Γρηγόρη Πολύζου και της ερμηνεύτριας Πολυξένης Καράκογλου. Εννιά τραγούδια, που τα ζεσταίνει ο σεβασμός αλλά κι η αγάπη για την τέχνη του τραγουδιού, από δυο νέους δημιουργούς και μία νέα ερμηνεύτρια, μια πρόταση στιβαρή, γεμάτη χρώματα και αποχρώσεις στο Λόγο, στη Μουσική και στην Ερμηνεία.
Οι τρεις τους δημιούργησαν μαζί έναν δρόμο κι έναν προορισμό: ο δρόμος τους μέσα από το ευαίσθητο βλέμμα του στίχου της Αθηνάς Σπανού και τους φωτεινούς δείκτες της ευέλικτης και έμπειρης μουσικής του Γρηγόρη Πολύζου, βρήκε προορισμό στην αισθαντική και μεστή ερμηνεία της 24χρονης Πολυξένης Καράκογλου, δημιουργώντας έναν τόπο – κόσμο δικό τους, γεμάτο ειλικρίνεια συγκίνηση και φρεσκάδα.
Με αφορμή την μουσική παράσταση που θα παρουσιάσουν στην αυλή του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πλάκα το Σάββατο 22 Ιουνίου στις 21:00, η Πολυξένη Καράκογλου μιλά στο ethnos.gr για το δισκογραφικό της ντεμπούτο, για τη νέα γενιά μουσικών που θαυμάζει καθώς και τι σημαίνει επαγγελματική επιτυχία γι' αυτήν.
Τι θα μας παρουσιάσετε στην αυλή του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πλάκα το ερχόμενο Σάββατο;
Σκοπεύουμε να τραγουδήσουμε τραγούδια από τις «Πολύχρωμες Ζακέτες», τον δίσκο που κυκλοφορήσαμε το περασμένο Μάρτιο με τον Γρηγόρη Πολύζο (μουσική και ενορχήστρωση) και την Αθηνά Σπανού (στιχουργός) από τη Μικρή Άρκτο, αγκαλιασμένα με τραγούδια καλλιτεχνών που μας έχουν συγκινήσει, σε μια όμορφη αυλή με μυρωδιά καλοκαιριού.
Τι είναι αυτό που προσέχετε κυρίως, όταν ετοιμάζετε ένα live;
Να είμαι ειλικρινής με αυτό που ετοιμάζω και να ξεφύγω όσο μπορώ από στερεότυπα για το στήσιμο ενός μουσικού προγράμματος. Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουμε το ερχόμενο Σάββατο (22/6) το έχει επιμεληθεί η Αθηνά Σπανού. Δουλέψαμε σαν ομάδα, προτείναμε τραγούδια που μας αρέσουν και οι τρεις μαζί και έπειτα η Αθηνά είχε τον τελικό λόγο, και έφτιαξε ένα γλυκό και όμορφο πρόγραμμα που ελπίζω να συνεπάρει και τον κόσμο που θα μας τιμήσει με την παρουσία του.
Μπορείτε να μου περιγράψετε τα συναισθήματά σας, όταν βρίσκεστε επί σκηνής ή στο τελικό χειροκρότημα;
Χαρά, συγκίνηση, ταχυκαρδία και κυρίως νιώθω μέρος μιας ιεροτελεστίας. Η συνύπαρξη με τον κόσμο, όταν τραγουδάμε όλοι μαζί, τα χαμόγελά τους, όλα τα συναισθήματα και η ενέργεια που παίρνω είναι ο λόγος που ανεβαίνω στη σκηνή. Το τελικό χειροκρότημα δεν διαφέρει πολύ απ' όλα τα υπόλοιπα, μόνο που όταν έρχεται το σώμα μου θέλει να φωνάξει «εις το επανιδείν».
Βρισκόμαστε λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία της πρώτης σας προσωπικής δουλειάς, με τίτλο «Πολύχρωμες Ζακέτες». Πώς έγινε η επιλογή των κομματιών του δίσκου και τι θέλατε να εκφράσετε με τα τραγούδια σας;
Κάποια από τα τραγούδια του δίσκου είναι από αυτά που έφερε η Αθηνά και ο Γρηγόρης στην Μικρή Άρκτο, και αφού τα άκουσε ο Παρασκευάς Καρασούλος, με πήρε τηλέφωνο να πάω από τα γραφεία καθώς όπως μου είχε πει, «βρήκα τους συνεργάτες που σου ταιριάζουν», και είχε απόλυτο δίκιο. Η τελική επιλογή των τραγουδιών από αυτά που υπήρχαν και αυτά που γράφτηκαν μετά, έγινε με βάση τον κοινό τόπο των τριών μας και την άγρυπνη ματιά του Παρασκευά που ήταν πάντα εκεί να μας κατευθύνει. Η ανάγκη μας ήταν να συνομιλήσουμε με τους ακροατές, να τους προβληματίσουμε, αργότερα να χαμογελάσουμε και γιατί όχι, να χορέψουμε!
Σας ρίχνει ψυχολογικά η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα ή πιστεύετε ότι όποιος φέρει ένα ταλέντο δε χάνεται;
Πιστεύω πως είναι πιο περίπλοκο από αυτό. Πολλά ταλέντα χάνονται ή και δεν εμφανίζονται ποτέ γιατί δεν τους δόθηκαν ούτε οι γνώσεις, αλλά ούτε και οι τυχαίες συγκυρίες για να ανθίσει αυτό το δώρο. Αν για παράδειγμα, δεν είχα ξεκινήσει μουσική μικρή και οι γονείς μου δεν είχαν αντιληφθεί την κλίση μου, μπορεί και να μην ήμουν εδώ σήμερα ή να είχα χάσει την ακρόαση και να μην είχα επιλεγεί στην Μικρή Άρκτο, στην μαγική πόρτα όπως συνηθίζω να λέω. Σίγουρα, παίζει ρόλο και η επιμονή και η τύχη σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά οι πόρτες αντικειμενικά μιλώντας και με βάση τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει ένας νέος εργαζόμενος - μουσικός στις μέρες μας, δεν είναι το ίδιο ανοιχτές για όλους.
Τι πιστεύετε πως χαρακτηρίζει έναν καλλιτέχνη καλό ή όχι, τι είναι αυτό που τον κάνει να ξεχωρίσει;
Αν ένας καλλιτέχνης πιστέψει στην ιδιαιτερότητα του και παλέψει να είναι ειλικρινής με το ποιος είναι και με το τι θέλει να πει, αποφεύγοντας τη μίμηση και το «εύκολο», πιστεύω πως θα ξεχωρίσει ή τουλάχιστον έχει πιθανότητες αυτό που θα κάνει να μην πάει χαμένο.
Ποιους καλλιτέχνες της γενιάς σας θαυμάζετε και γιατί;
Θαυμάζω ανθρώπους σαν το Μιχάλη Καλογεράκη που είχαν το θάρρος να κυκλοφορήσουν ένα ξεχωριστό και κατά τη γνώμη μου υπέροχο δίσκο μελοποιημένης ποίησης που τραγουδά ο Απόστολος Κίτσος ονόματι «Κάτι Παράξενο». Θαυμάζω ανθρώπους σαν τον Θοδωρή Νικολάου που με το πείσμα, την εργατικότητα, και την αφοσίωση του μπορεί να καθηλώσει και να συγκινήσει, και επειδή είναι πολλοί και δεν χωράνε σε πέντε γραμμές, θαυμάζω κάθε νέο που με ανοιχτό το βλέμμα στον ορίζοντα δεν τα παρατά και ελπίζει, παλεύει και δουλεύει σκληρά για τη μουσική βάζοντας ένα ακόμα λιθαράκι στη μουσική μας κληρονομιά.
Για κάποιον που δε σας γνωρίζει, πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας με λίγα λόγια;
Υπομονετική, φιλόξενη, πεισματάρα, ευγενική και δε θα το κρύψω πολυλογού.
Καλλιτεχνικά μέχρι πού θα θέλατε να φτάσετε; Τι σημαίνει επιτυχία για σας;
Δεν έχω σκεφτεί πού θέλω να φτάσω. Έχω σκεφτεί που δεν θέλω να φτάσω (Γέλια). Επιτυχία για εμένα είναι να βαδίζεις στο καλύτερο με αυτοκριτική, να μην χάσεις ποτέ τους ανθρώπους που σε αγαπούν και χαίρονται με τη χαρά σου, να θες να ζεις. Αυτός ο χώρος έχει πολλές εκπλήξεις και ο προγραμματισμός μερικές φορές νομίζω χαλάει τη μαγεία του απρόοπτου. Θέλω σίγουρα να έχω την ίδια χαρά όταν κυκλοφορεί ένα τραγούδι, όταν προετοιμάζω ένα live, να συγκινούμαι από την αγκαλιά του κόσμου, και να θέλω να του τραγουδώ για να μου τραγουδά.
Info:
Πολύχρωμες Ζακέτες
Ερμηνεύει η Πολυξένη Καράκογλου
Μαζί της οι μουσικοί: Γρηγόρης Πολύζος (πιάνο, ενορχηστρώσεις) και Μάριος Ιβάν Παπούλιας (βιολί, κιθάρα, μαντολίνο)
Επιμέλεια προγράμματος: Αθηνά Σπανού
Διοργάνωση - Παραγωγή: Μικρή Άρκτος
Περιοχή: Κήπος Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, Πλάκα)
Ημερομηνία: Σάββατο 22 Ιουνίου| 21.00
Γενική είσοδος: 10€
Προπώληση: Public, TicketServices
- Προσωπικός γιατρός: Γιατί υποχρεώνει η κυβέρνηση ιατρικό προσωπικό χωρίς ειδικότητα να παρέχει υπηρεσίες – Οι ελλείψεις και τα κονδύλια
- Κοινωνική ατζέντα προτάσσει η κυβέρνηση - Σπριντ 40 ημερών στη Βουλή με νέα μέτρα
- ΣΥΡΙΖΑ: Προχωρά στην εκλογή προέδρου αγνοώντας δημόσια τη διάσπαση Κασσελάκη – Τα προβλήματα που καλούνται να λύσουν οι «διασπαστές»
- Ο Έλον Μασκ επικεφαλής στο νέο υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας των ΗΠΑ – Ποιος αναλαμβάνει το Άμυνας